Behandling mot fotsvette

Hvordan behandle sterk fotsvette?

Plages du med fotsvette i større eller mindre grad, fins det flere behandlingsalternativer å velge mellom.

SVETTEPLAGER? Enkelte opplever å svette så mye på føttene at det blir et problem. I slike tilfeller fins det både gode råd man kan følge - og behandlingsalternativer. Foto: NTB
SVETTEPLAGER? Enkelte opplever å svette så mye på føttene at det blir et problem. I slike tilfeller fins det både gode råd man kan følge - og behandlingsalternativer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sterk fotsvette kan være plagsomt og ubehagelig. Dessuten kan det hende at dine valg av sokker og sko forsterker problemet.

Vi har fått gode råd og hva som hjelper både med tanke på forebygging og behandling, av seksjonsoverlege Dag Sollesnes Holsen ved hudavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen.

Derfor lukter føttene vondt

- Vond lukt fra føttene, kalt bromhidrose – som også brukes også til å beskrive svettelukt generelt, skriver seg fra følgende årsaker, forklarer overlegen:

1) Fotsvette

2) Oppbløtt hud på grunn av svettingen med degradering av keratin (hornstoffet i huden). Keratin brytes blant annet ned til illeluktende svovelforbindelser.

3) Overvekst av bakterier som trives godt i dette miljøet og som kan forsterke nedbrytningen av keratin.

Når det gjelder årsaken til hyperhidrose, overdreven svetting, er den mindre kjent, ifølge Sollesnes Holsen, men dreier seg om en overaktivitet i de deler av det selvstyrte nervesystemet som påvirker de såkalt ekkrine svettekjertlene - som finnes over hele kroppen, men er aller mest konsentrert i hendene, på føttene og i armhulene.

Dersom du opplever at du svetter så mye på føttene at dette blir et problem for deg, fins det både gode råd og alt fra enkle til mer avanserte behandlingsmetoder for problemet.

Slik motvirker du fotsvette

Overlege Dag Sollesnes Holsen sier til Vi.no at han ikke kjenner til gode kjerringråd som skal motvirke problemer med fotsvette, men han har derimot noen enkle råd som kan være lure å følge.

- Vanlig, daglig vask av føttene, gjerne med vaskemidler som har en lav pH og dermed motvirker bakterievekst, er anbefalt, sier han.

Riktig valg av sokker og sko kan også bidra til mindre problemer med fukt og vond lukt.

Det gjelder å holde føttene tørre, gjerne med bruk av sokker som absorberer fuktighet godt, for eksempel av bomull eller ull, og som skiftes daglig. I tillegg bruker noen talkum for å holde føttene tørre, forklarer han.

Du bør også være obs på at syntetiske sokker og sko noen ganger kan forverre tendensen til lukt, ifølge overlegen.

Kremer og medikamenter mot overdreven svette

Dersom man har problemer med fotsvette grunnet overdreven svetting, såkalt hyperhidrose, forteller overlegen at bruk av midler som demper svettingen kan være aktuelle, oftest i form av aluminiumholdige kremer eller linimenter - det vil si legemidler i flytende form som smøres på huden.

- Vi behandler ellers sterk fotsvette med iontoforese, der pasienten sitter med føttene i et lite kar med vann som det sendes svak elektrisk strøm gjennom. Dette er ofte svært effektivt mot både fotsvette og håndsvette, forteller han, og legger til at pasienten eventuelt også kan kjøpe et slikt apparat til hjemmebruk hvis/når svettingen tar seg opp igjen.

Du kan lese mer om hvordan slik behandling foregår på nettsidene til St. Olavs Hospital.

Botox mot fotsvette?

Han sier videre at de på Haukeland ikke bruker Botox mot fotsvette - en annen behandlingsform som gjerne brukes mot overdreven svette.

- Når det gjelder bruke av Botox mot overdreven svetting i fotsålene – plantar hyperhidrose – er det beskrevet effekt av dette, selv om metoden brukes i svært liten grad sammenliknet med Botox mot hyperhidrose i armhulene, forteller Sollesnes Holsen.

Han forklarer videre at årsaken til dette er at behandlingen er teknisk krevende på grunn av behov for lokal bedøvelse og at det er vanskelig å gjennomføre injeksjoner i den tykke huden i fotsålene.

- På grunn av fotsålenes størrelse vil mengden Botox som kreves også være klart større enn ved tilsvarende behandling i armhulene, noe som øker tidsbruken og prisen samt risikoen for bivirkninger. Behandlingen må også repeteres flere ganger årlig, forklarer overlegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.