Matvarer som forlenger livet

Hvor mange år kan kostholdsendringer forlenge livet ditt?

Norske forskere har nylig utviklet en kalkulator som kan beregne hvor mange år du kan vinne på å gjøre bestemte endringer i kostholdet ditt. Noen matvarer gir store utslag.

FORLENGER LIVET: Mer inntak av nøtter og belgfrukter er knyttet til høyere levealder, viser forskning. Foto: NTB
FORLENGER LIVET: Mer inntak av nøtter og belgfrukter er knyttet til høyere levealder, viser forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om du i likhet med mange andre nordmenn har et såkalt typisk vestlig kosthold, ser dagsinntaket omtrent slik ut: Noe fullkorn og noe mer raffinert korn, en del rødt og bearbeidet kjøtt, cirka en halv liter med sukret drikke, ett egg, relativt lite belgvekster og nøtter, og noe mer frukt og grønnsaker.

Helsemessig er ikke dette kostholdet helt optimalt. Kanskje har du likevel tenkt at endringer ikke vil ha så altfor mye å si for selve levealderen. I så tilfelle blir du kanskje overrasket over funnene et forskerteam ved Universitetet i Bergen nå har gjort: Å justere inntaket av noen av de nevnte matvarene, kan faktisk gi deg så mye som ti ekstra leveår.

Kun kostholdsendringer

Nå er det selvsagt ingen nyhet at noen matvarer er sunnere enn andre. Det som derimot er nytt, er verktøyet det norske forskerteamet har utviklet. Kostholdskalkulatoren, som har fått navnet Food4HealthyLife, er utviklet med bakgrunn i omfattende metaanalyser av studier som har undersøkt ulike typer mat og risiko for dødsfall.

De fleste av disse studiene har tatt hensyn til faktorer som røyking, alkohol, aktivitet, alder og kjønn. Kalkulatoren kan dermed med større presisjon enn tidligere anslå hvor mange år du kan tjene kun på å endre kostholdet.

Annen forskning har kunnet si litt generelt om hvilke kostholdstilnærminger som er gunstige, men så langt har ingen andre studier laget en modell som kan se på effekten av ulike varianter av kostholdsendringer, opplyser professor og initiativtaker til prosjektet Lars Thore Fadnes til Vi.no.

Mer bønner, mindre brus

Med den aktuelle modellen kunne forskerne registrere hvilke spesifikke matvarevalg som slår kraftig ut på levealder. Dette fant de: Mer inntak av belgvekster, fullkorn og nøtter, kombinert med mindre inntak av sukker og rødt og bearbeidet kjøtt, er en vinner hvis du ønsker å leve noen år ekstra.

Det oppløftende er at du ikke behøver å ha hatt denne typen kosthold hele livet for tjene ekstra leveår. Kalkulatoren anslår at en gjennomsnittlig norsk person på 40 år som har spist et typisk vestlig kosthold, vil kunne tjene rundt ti år på å optimalisere kostholdet fra denne alderen.

Forlenger livet uansett alder

Synes du "optimalt" virker lite gjennomførbart, kan kalkulatoren også regne ut hvor mange år du vil tjene på å velge en mellomting. Selv mindre og kanskje mer overkommelige endringer vil kunne øke levealderen med sju prosent eller mer for begge kjønn i på tvers av aldersgrupper, slår forskerne fast.

Gevinsten reduseres riktignok med alderen, men en gjennomsnittlig kvinne som legger om kosten i en alder av 60, vil fortsatt kunne øke levealderen med hele 8 år. Begynner du når du er 70 er gevinsten halvert, men likevel betydelig. Selv 80-åringer vil kunne tjene 3.5 år å legge om kosten i denne alderen.

MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Gruppenivå

Den norske studien har fått internasjonal medieoppmerksomhet etter at den nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet PLOS Medicine.

Fadnes understreker imidlertid at Food4HealthyLife egner seg mest til å si noe om større grupper og at den ikke kan si med sikkerhet hvordan det vil gå med hver og en av oss.

- Den baserer seg også på det vi vet i dag, og tar ikke hensyn til eventuelle endringer i levemåter eller medisinsk behandling, presiserer Fadnes.

Med tanke på at usunt kosthold knyttes til rundt elleve millioner dødsfall og 255 millioner tapte leveår årlig på verdensbasis, tror Fadnes og forskerteamet hans at kostholdskalkulatoren kan være et nyttig verktøy for både leger, beslutningstakere og den generelle befolkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.