Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Om du i likhet med mange andre nordmenn har et såkalt typisk vestlig kosthold, ser dagsinntaket omtrent slik ut: Noe fullkorn og noe mer raffinert korn, en del rødt og bearbeidet kjøtt, cirka en halv liter med sukret drikke, ett egg, relativt lite belgvekster og nøtter, og noe mer frukt og grønnsaker.
Helsemessig er ikke dette kostholdet helt optimalt. Kanskje har du likevel tenkt at endringer ikke vil ha så altfor mye å si for selve levealderen. I så tilfelle blir du kanskje overrasket over funnene et forskerteam ved Universitetet i Bergen nå har gjort: Å justere inntaket av noen av de nevnte matvarene, kan faktisk gi deg så mye som ti ekstra leveår.
Kun kostholdsendringer
Nå er det selvsagt ingen nyhet at noen matvarer er sunnere enn andre. Det som derimot er nytt, er verktøyet det norske forskerteamet har utviklet. Kostholdskalkulatoren, som har fått navnet Food4HealthyLife, er utviklet med bakgrunn i omfattende metaanalyser av studier som har undersøkt ulike typer mat og risiko for dødsfall.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.