Juleallergi:

Hvis nesa renner i jula, kan dette være årsaken

Nesten en million nordmenn reagerer på pynt og dufter i jula. Her er tipsene som gjør jula snufsefri.

TRIGGER ALLERGI: Juledekorasjoner, flammer i peisen, levende lys og pollen på juletreet kan gjøre jula lite koselig for allergikere, men det finnes råd for å få en hyggelig jul for alle. Foto: NTB Shutterstock
TRIGGER ALLERGI: Juledekorasjoner, flammer i peisen, levende lys og pollen på juletreet kan gjøre jula lite koselig for allergikere, men det finnes råd for å få en hyggelig jul for alle. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Stadig flere får allergier og hvert år er det noen som får plager i jula for første gang. Vi vet at mange opplever ekstra irritasjon ved juletider, sier Hogne Skogesal, kommunikasjons- og markedssjef i Norges Astma og allergiforbund til Vi.no.

Går du rundt med rennende nese og snufser i adventstida og i jula, kan årsaken være at du er allergisk.

Ifølge en landsomfattende undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden, får én av fire allergiliknende symptomer i jula. 960 000 nordmenn får allergiliknende symptomer av pynt og dufter i jula.

ELDRE: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, vil ikke fraråde folk å feire jul med bestefoldre. Vis mer

Gjør jula plagefri

Allergikere reagerer på juleplanter, juletrær, støv fra gammel julepynt, røkelse, julekrydder, adventslys og rengjøringsmidler.

– Jeg tror tallene stemmer. Det er jo også over en million nordmenn som sliter med pollenallergi, sier Skogesal.

Det finnes imidlertid noen enkle tips som kan gjøre jula plagefri. Skogesals første råd er å være obs på støv.

– Tørk støv av julepynten før du tar den opp og spyl juletreet med hageslangen. La treet tørke i boden eller garasjen før du tar det i hus, råder han.

På juletreet kan det nemlig ligge igjen muggsopprester og gammelt pollen. Du kan altså reagere på treet hvis du har pollenallergi, men det er ikke selve treet du reagerer på.

Tungt inneklima

Har du juletre i plast, kan det også være lurt å tørke støv av dette.

– Noen trær i plast kan ha en sterk plastlukt. Denne lukta kan være ubehagelig for veldig mange. Personer som har en lungesykdom reagerer ofte på sterke dufter, sier Skogesal.

FÅR GJENNOMGÅ: USAs førstedame Melania Trump har de siste åra fått krass kritikk for sine juledekorasjoner i Det hvite hus - og i år er intet unntak. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Jula er en blanding av dufter og matlukt. Røkelse er en lukt mange av oss forbinder med jul, men for allergikere og personer med lungesykdom kan lukta være en plage.

– Fyr i peisen og levende lys kan bidra til mer tungt inneklima. Har du en lungesykdom reagerer du gjerne mer på sterkere dufter, så unngå røkelse og duftlys, sier Skogesal og anbefaler alternativer som batteridrevne lys.

Alternative juleblomster

Det er koselig å gi bort en fin blomst til jul, men er mottakeren allergiker, råder Skogesal deg til å velge en blomst som ikke trigger allergi.

– Julestjernen har for eksempel allergener i seg. Asalea, ildtopp, alpefiol, julekaktus, peon og orkidé er allergivennlige alternativer, sier han.

Les mer om allergivennlige juleblomster på Astma- og Allergiforbundets hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.