Juleallergi:

Hvis nesa renner i jula, kan dette være årsaken

Nesten en million nordmenn reagerer på pynt og dufter i jula. Her er tipsene som gjør jula snufsefri.

TRIGGER ALLERGI: Juledekorasjoner, flammer i peisen, levende lys og pollen på juletreet kan gjøre jula lite koselig for allergikere, men det finnes råd for å få en hyggelig jul for alle. Foto: NTB Shutterstock
TRIGGER ALLERGI: Juledekorasjoner, flammer i peisen, levende lys og pollen på juletreet kan gjøre jula lite koselig for allergikere, men det finnes råd for å få en hyggelig jul for alle. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Stadig flere får allergier og hvert år er det noen som får plager i jula for første gang. Vi vet at mange opplever ekstra irritasjon ved juletider, sier Hogne Skogesal, kommunikasjons- og markedssjef i Norges Astma og allergiforbund til Vi.no.

Går du rundt med rennende nese og snufser i adventstida og i jula, kan årsaken være at du er allergisk.

Ifølge en landsomfattende undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden, får én av fire allergiliknende symptomer i jula. 960 000 nordmenn får allergiliknende symptomer av pynt og dufter i jula.

ELDRE: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, vil ikke fraråde folk å feire jul med bestefoldre. Vis mer

Gjør jula plagefri

Allergikere reagerer på juleplanter, juletrær, støv fra gammel julepynt, røkelse, julekrydder, adventslys og rengjøringsmidler.

– Jeg tror tallene stemmer. Det er jo også over en million nordmenn som sliter med pollenallergi, sier Skogesal.

Det finnes imidlertid noen enkle tips som kan gjøre jula plagefri. Skogesals første råd er å være obs på støv.

– Tørk støv av julepynten før du tar den opp og spyl juletreet med hageslangen. La treet tørke i boden eller garasjen før du tar det i hus, råder han.

På juletreet kan det nemlig ligge igjen muggsopprester og gammelt pollen. Du kan altså reagere på treet hvis du har pollenallergi, men det er ikke selve treet du reagerer på.

Tungt inneklima

Har du juletre i plast, kan det også være lurt å tørke støv av dette.

– Noen trær i plast kan ha en sterk plastlukt. Denne lukta kan være ubehagelig for veldig mange. Personer som har en lungesykdom reagerer ofte på sterke dufter, sier Skogesal.

FÅR GJENNOMGÅ: USAs førstedame Melania Trump har de siste åra fått krass kritikk for sine juledekorasjoner i Det hvite hus - og i år er intet unntak. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Jula er en blanding av dufter og matlukt. Røkelse er en lukt mange av oss forbinder med jul, men for allergikere og personer med lungesykdom kan lukta være en plage.

– Fyr i peisen og levende lys kan bidra til mer tungt inneklima. Har du en lungesykdom reagerer du gjerne mer på sterkere dufter, så unngå røkelse og duftlys, sier Skogesal og anbefaler alternativer som batteridrevne lys.

Symptomer på allergi i jula

 • Tett og rennende nese, nysing og kløe i øynene.
 • Ifølge Allergiguidens undersøkelse opplever mange kløende nese, samt rennende og røde øyne.
 • Flere av symptomer kan forveksles med symptomene på en luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse, sesonginfluensa eller corona. Feber er et tegn på luftveisinfeksjon, men er ikke et vanlig symptom på allergi.
 • Undersøkelsen viser en økning på 200 000 nordmenn som opplever allergi i jula sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse gjennomført i 2019.
 • Syv av ti av de som er plaget med allergilignende symptomer i jula oppsøker ikke lege for å få stilt riktig diagnose.

Kilde: analysebyrået YouGov og Allergiguiden.

Alternative juleblomster

Det er koselig å gi bort en fin blomst til jul, men er mottakeren allergiker, råder Skogesal deg til å velge en blomst som ikke trigger allergi.

– Julestjernen har for eksempel allergener i seg. Asalea, ildtopp, alpefiol, julekaktus, peon og orkidé er allergivennlige alternativer, sier han.

Les mer om allergivennlige juleblomster på Astma- og Allergiforbundets hjemmesider.

Åtte enkle tips for en allergifrisk jul:

 • Bruk tørrmopp og mikrofiber samt en god støvsuger med Hepa-filter til julevasken. Begrens bruk av kjemiske vaskemidler, spesielt i sprayform.
 • Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.
 • Velg allergivennlige og duftsvake blomster som asalea, alpefiol og duftfrie roser - unngå julestjernen.
 • Spyl og tørk juletreet før du tar det inn i stua. Eventuelt kan du velge et tre av plast.
 • Bruk gjerne batteridrevne kubbe- eller telys.
 • Spør om matallergier på forhånd dersom du skal ha gjester. Da kan du være sikker på å ha gode alternativer i hus.
 • Unngå unødvendig bruk av sterke dufter som røkelse, eteriske oljer og parfyme.
 • Oppbevar bjørkeveden utenfor huset, eller bruk furu eller or.
  Kilde: Astma- og Allergiforbundet

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer