Hovne bein

Hvis merkene etter sokkene ikke går vekk, bør du sjekke hjertet ditt

Får du merker etter strømper rundt anklene? I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig, men disse «søkkene» i huden kan også være et tidlig tegn på noe som bør tas på alvor.

De fleste av oss opplever at stramme sokker gir merker rundt leggen en gang iblant. Det er hvis merkene ikke forsvinner av seg selv, at du bør sjekke om det kan skyldes hjerte- eller karsykdom. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
De fleste av oss opplever at stramme sokker gir merker rundt leggen en gang iblant. Det er hvis merkene ikke forsvinner av seg selv, at du bør sjekke om det kan skyldes hjerte- eller karsykdom. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Merker etter sokkestrikken er ofte det første tegnet som folk registrerer. Et annet tegn er at de føler seg stramme og stinne i fotblad og ankler, sier Marita L. Bjerke, sykepleier og helsefaglig rådgiver ved LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, til Vi.no.

Hovne bein, som skyldes væskeansamling i beina, er en forholdsvis vanlig plage og som oftest ufarlig, men noen ganger kan det være et tegn på helsetilstander som bør sjekkes. Ved hovne bein er det vanlig å få tyngdefornemmelse og opplevelsen av at det sprenger i beina.

Merker etter sokkestrikken noe de fleste opplever. For de fleste er det slik at beina er hovne om kvelden, men at hevelsen trekker seg tilbake om natta. Å bli hoven i beina i varmere strøk eller på en lengre flytur, er også vanlig for de fleste.

Det er når hevelsen ikke forsvinner at du bør være oppmerksom. Det samme gjelder om hevelsen kommer plutselig, eller kun kommer i det ene beinet, eventuelt i kombinasjon med smerter. Da må du kontakte lege.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.