Hovne bein

Hvis merkene etter sokkene ikke går vekk, bør du sjekke hjertet ditt

Får du merker etter strømper rundt anklene? I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig, men disse «søkkene» i huden kan også være et tidlig tegn på noe som bør tas på alvor.

De fleste av oss opplever at stramme sokker gir merker rundt leggen en gang iblant. Det er hvis merkene ikke forsvinner av seg selv, at du bør sjekke om det kan skyldes hjerte- eller karsykdom. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
De fleste av oss opplever at stramme sokker gir merker rundt leggen en gang iblant. Det er hvis merkene ikke forsvinner av seg selv, at du bør sjekke om det kan skyldes hjerte- eller karsykdom. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Merker etter sokkestrikken er ofte det første tegnet som folk registrerer. Et annet tegn er at de føler seg stramme og stinne i fotblad og ankler, sier Marita L. Bjerke, sykepleier og helsefaglig rådgiver ved LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, til Vi.no.

Hovne bein, som skyldes væskeansamling i beina, er en forholdsvis vanlig plage og som oftest ufarlig, men noen ganger kan det være et tegn på helsetilstander som bør sjekkes. Ved hovne bein er det vanlig å få tyngdefornemmelse og opplevelsen av at det sprenger i beina.

Merker etter sokkestrikken noe de fleste opplever. For de fleste er det slik at beina er hovne om kvelden, men at hevelsen trekker seg tilbake om natta. Å bli hoven i beina i varmere strøk eller på en lengre flytur, er også vanlig for de fleste.

Det er når hevelsen ikke forsvinner at du bør være oppmerksom. Det samme gjelder om hevelsen kommer plutselig, eller kun kommer i det ene beinet, eventuelt i kombinasjon med smerter. Da må du kontakte lege.

Ifølge Bjerke kan hevelser i beina for personer i 50–60 åra være et varsel om at du bør ta en sjekk av helsesituasjonen. Be om en kontroll av blodprøver, hjertet, nyrer og blodtrykk.

– Hvis ankler og fotblad er hovne døgnet rundt uten at hevelsen går inn igjen og sokkemerkene ikke forsvinner, er det lurt å kontakte fastlegen. Det kan være et tidlig tegn på hjertesvikt, nyresvikt eller annen sirkulasjonsforstyrrelse, sier Bjerke.

Tips til hva du kan gjøre

Hovne bein kan uansett være plagsomt. Ifølge Bjerke er det flere ting du kan gjøre selv for å bedre tilstanden.

– Hvis du har en stillesittende jobb, bør du reise deg opp og gå litt av og til. Helst hvert 45–50 minutt. Det finnes også øvelser du kan gjøre mens du sitter: Legg beina på en krakk og gjør roterende bevegelser med anklene. Vipp anklene opp og ned. Bevegelsene vil bidra til å øke blodtilførselen og bedre væskedrenasjen. Det er også bra å sitte med beina høyt, sier Bjerke.

Vær aktiv på fritida.

– Gå turer, gjerne i ulendt terreng for å få variasjon, råder Bjerke.

Plages du med hovne bein, anbefaler Bjerke bruk av støttestrømper.

– For noen holder det å bruke støttestrømper i perioder, for eksempel når det er varmt i været. Effekten er best når strømpene tas på om morgenen og brukes gjennom hele dagen, sier Bjerke.

Ta en sjekk selv

– Du kan ta en sjekk hjemme ved å sette tommelen mot leggen og trykke inn. Får du et dypt innsøkk som ikke går bort er det et tegn på mye væske i leggene, som kan gi mistanke om hjertesvikt som årsak, sier Jostein Grimsmo, overlege ved LHL-sykehuset på Gardermoen til Vi.no.

Også ifølge Grimsmo er hovne bein jevnt over ufarlig. Det vanligste er at man har sittet eller stått for mye uten å bevege seg, spesielt hvis det er varmt i været. Årsaken til hovne bein kan ellers være lymfødem eller ekstreme former for lymfødem, som er en ufarlig men plagsom tilstand.

Ifølge Grimsmo er overvekt også en vanlig årsak til hovne bein.

– Det lønner seg å bevege seg og å få i gang leggpumpa. Da skal hevelsen gå ned om natta når du ligger flatt.

Men hovne legger kan også være tegn på en mer alvorlig tilstand.

– Hjertesvikt og nyresvikt kan gi hevelse i beina, sier Grimsmo.

Innsøkket etter «tommelfinger-testen» vil vise at hjertesvikten er kommet et stykke på vei. Det er hjertesvikt som har fått utvikle seg over tid som gjør at det kommer væske i leggene ifølge Grimsmo.

– Da bør du oppsøke lege. Det bør du også gjøre hvis du har hevelse som ikke går bort i løpet av natta. Også når det er snakk om lett og moderat hevelse, sier han.

Støttestrømper og varmt vær

Å oppleve hovne legger når det er varmt, er ufarlig, ifølge Grimsmo.

– Når det er varmt og du får litt lavt blodtrykk er det vanlig å få litt hevelse. Det er også vanlig under flyreiser. Det er lurt å bruke støttestrømper, særlig på flyreiser som varer i over to timer, sier han.

Støttestrømper vil hindre spreng og hevelser i beina, de forebygger blodpropp og bedrer sirkulasjonen til hjertet.

– Har du hjertesykdom eller lungesykdom, bør du bruke støttestrømper, understreker han.

Ifølge Grimsmo er det lurt å bruke støttestrømper også ved tendenser til hevelse i beina.

For å unngå opphopning av væske, anbefaler Grimsmo også å unngå veldig saltholdig mat som binder væske i kroppen. Også alkohol kan bidra til hovne bein.

– Unngå bruk av betennelsesdempende medisiner som Ibux. De kan også bidra til opphopning av væske. Bruk heller Paracet. Hold deg også i bevegelse selv om det er varmt i været for å få i gang leggpumpa og leggmuskulaturen, råder han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.