Henriette Lien om å bli 50 år

- Hvis man føler at alderen blir en milepæl, er det fordi man har sluttet å sette seg mål

Da Henriette Lien fylte 50 før jul, opplevde hun at det var en viktig milepæl - for andre.

VERKEN GAMMEL ELER UNG: Henriette Lien kjenner ikke alderen tynge. Hun trenger heller ikke å høre at hun ser bra ut for alderen. For hva sier alderen vår om hvem vi er? Foto: Astrid Waller/KK
VERKEN GAMMEL ELER UNG: Henriette Lien kjenner ikke alderen tynge. Hun trenger heller ikke å høre at hun ser bra ut for alderen. For hva sier alderen vår om hvem vi er? Foto: Astrid Waller/KK Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): «Nå er du middelaldrende!» «Nå er du i kategorien 50-60!» «Nå har du kortere igjen å leve enn du har levd!» «Nå kommer du til å merke at samfunnet ikke synes du er like interessant som før!» «Du holder deg godt!»

Det var noen av kommentarene Henriette Lien fikk da hun nærmet seg femtiårsdagen like før jul. Det forundret og provoserte henne hvor viktig alderen hennes var for hvordan andre så henne.

For hva sier alderen om oss, egentlig?

«Jeg er ikke gammel. Jeg er ikke ung. Jeg er.» skrev hun til sine drøye 36.000 følgere på Instagram. Til voldsom respons.

Aldri riktig alder

- Jeg har alltid vært for ung eller for gammel, forklarer Lien til Vi.no.

- Jeg begynte tidlig med livet mitt, og var bare seksten da jeg flyttet hjemmefra for å danse. Da var jeg visst for ung, ifølge noen. Heldigvis har jeg aldri tatt hensyn til hva andre tenker og mener om meg.

I stedet reflekterte hun over hvordan mange av oss lar oss definere av alder. Hvordan vi snakker om runde tall på bursdagskaka som milepæler og lar dem utløse livskriser.

- Jeg kan forstå at noen opplever det sånn. Men jeg tenker som så: Hvis du føler at alderen er en milepæl, kan det være fordi den oppleves som et mål i seg sjøl? Kan det hende du da har sluttet å sette deg mål i livet? Er du bare fornøyd der du er?

Hun skynder seg å tilføye at hun overhodet ikke ser noe galt i å være fornøyd med livet, det er en fin ting være fornøyd.

- Men alder som milepæl ... I forhold til hva da? Tenker vi sånn lever vi etter et tidsbegrep som noen har definert for oss, mener hun.

- Det er en bedagelighet i det. En tilstand der vi ikke lever, men bare repeterer dagene.

Glad for hver nye dag

Som yogalærer reiser Henriette Lien mye i land der innbyggerne ikke har vår levestandard. Det har fått henne til å reflektere over materialismen i vår norske hverdag, og hvordan den påvirker selve livene våre.

- I disse landene kan ikke menneskene hvile i at de har materielle ting på plass, og de funderer ikke over meningen med livet. I stedet er de glade for hver nye dag, beskriver hun.

- Her hjemme bruker vi en lang etableringsfase og vel så det på å bygge opp en materiell velstand for så å stoppe opp når vi når en ny livsfase og tenke «hva nå?». Når barna flytter ut og du sitter der med altfor stort hus og en hytte som barna ikke vil besøke, da skjønner jeg det er lett for å havne i en slags krise. Plutselig får du behov for å reversere den materielle oppbyggingen du har drevet med hele livet. Det handler ikke om alder, men om livsfase og livsvalg.

- Livet er en opplevelse. Forhåpentligvis gjør vi noe meningsfylt underveis, men det betyr ikke at livet i seg selv skal være så veldig meningsfylt hele tiden, mener hun.

- Vi må bare leve dette livet, det er godt og vondt og kjærlighet og sorg, hele spekteret!

Lesebriller og stive ledd

Også hun kjenner at kroppen hennes har levd lenger enn før. Lesebrillene plager henne ikke, hun og venninnene snakker aldri om helsa si med mindre noen er virkelig syke. Hun lever ikke noe annerledes enn hun gjorde som tjue- og trettiåring; hun spiser på samme måten, trener på samme måten, tenker på samme måten - det eneste som er nytt er at hun har ansvar for to barn.

ANSVAR FOR EGEN VITALITET: Henriette Lien har aldri endret livsstil, hun trener like mye og spiser like sunt som hun alltid har gjort. Foto: Astrid Waller
ANSVAR FOR EGEN VITALITET: Henriette Lien har aldri endret livsstil, hun trener like mye og spiser like sunt som hun alltid har gjort. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Folk sitter seg syke, spiser seg syke, sover for lite og bekymrer seg for mye, mener hun.

- I stedet burde flere ta ansvar for sin egen vitalitet. Spiser du bra? Beveger du deg nok, får du nok søvn, hvilke samtaler velger du å være en del av, hvilke tanker lar du passere hver dag og bli en del av deg?

Snakker du med Henriette Lien og penser inn på tema som din nye bil eller din store terrasse risikerer du å bli møtt med spørsmål som «Hva ga den dagen mening?» eller «Hvilken drøm har du ikke oppfylt ennå?»

For henne er det et uttrykk for ærlighet, å velge hva hun bruker tiden sin på - om det er samtaler, vennskap, jobb eller forhold. Føler hun ikke at hun har mer å hente eller bidra med, går hun videre i samtalen, arbeidslivet eller kjærlighetslivet.

Sammenligning

Hvis du opplever alderen som sår, trist eller vanskelig, så gjør det du kan for å bevare vitaliteten hvis vitaliteten er viktig for deg Henriette Lien (50)

Hun har erfart at folk tåler et nei, et skifte av samtale, en ærlig tilbakemelding eller tårer. Folk tåler alt så lenge det kommer av ærlighet. Men i stedet for å vise vår ærlighet og sårbarhet holder vi igjen og jatter med av frykt for å bli avvist om vi viser hvem vi egentlig er.

Lien mener at vi bør slutte å sammenligne oss med andre, og måle oss etter hva vi har og hvor gamle vi er.

- Hvis du opplever alderen som sår, trist eller vanskelig, så gjør det du kan for å bevare vitaliteten hvis vitaliteten er viktig for deg, oppfordrer hun.

- Da må du være villig til å gå ned de kiloene hvis kroppen er tung, bevege deg mer hvis kroppen er stiv. Sove nok hvis du er sliten. Mange gjør seg til offer i sine egne liv, og lener seg tilbake fordi det er for slitsomt å ta de grepene som skal til.

Hun har forandret seg på ett felt: Hun er bevisst på å være takknemlig for det hun har.

- Jeg har fått leve i femti år, jeg har to velskapte barn. Hva betyr det da at jeg må bruke lesebriller? påpeker hun.

- Alt er ikke bare lett. Jeg coachet tusen klienter gjennom nettkurs i fjor, men det betyr ikke at jeg ikke må jobbe med meg sjøl hele tiden. Jeg har enorme nedturer, men dem ser jeg på som en vei til å våkne til dypere innsikt. Hvis det bare hadde gått rett fram hadde jeg ikke fått noen dybde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.