Graviditetshormoner hos menn:

Hvis du er mann og får to streker, så må du til legen

Det er IKKE gode nyheter.

En positiv graviditetstest er ofte forbundet med glede. Men ikke om det er en mann som får utslag på graviditetshormonet hCG. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
En positiv graviditetstest er ofte forbundet med glede. Men ikke om det er en mann som får utslag på graviditetshormonet hCG. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Reagerer graviditetstesten med to streker eller teksten «gravid» på mannlig urin, er det nemlig tegn på testikkelkreft.

- Kreftcellene lager hormonet hCG, som er det som gir utslag på graviditetstest, forklarer seksjonsoverlege Per Medbø Thorsby ved hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus til Vi.no.

- Det er dette hormonet vi måler hos menn underveis i behandlingen av denne kreftformen, for å følge med på om behandlingen virker. Nivået skal ned i null, friske menn skal jo ikke ha graviditetshormon.

Les også: Disse pillene dreper sexlysten

- Oppsøk lege

Vanlige symptomer på alle former for testikkelkreft er smerter, ubehag eller endring i testikkelens størrelse eller konsistens. Noen kan også oppleve ryggsmerter og hoste.

Opplever du det, kan du selv undersøke testiklene dine på samme måte som kvinner anbefales å gjøre for å avdekke brystkreft: Kjenn etter forandringer, ved testikkelkreft vil du, ifølge hormoneksperten, stort sett alltid kjenne en tydelig kul.

- Det finnes flere varianter av testikkelkreft, begge de vanligste testikkelkreftformene, kalt seminom og non-seminom, lager hCG. Men hormonet kan bare måles hos 10-30 prosent av pasientene. Så en hjemmetest alene vil dessverre kunne gi falsk trygghet, påpeker Thorsby.

- Hvis du oppdager en kul i testiklene, skal du alltid oppsøke lege, uavhengig av om du har fått negativt svar på graviditetstesten.

Gode prognoser

En testikkelkreftdiagnose stilles ved hjelp av ultralyd, blod- og urinprøve. Hjemmetester som du kan kjøpe på apotek og dagligvare er aldri hundre prosent sikre. Testikkelsmerter kan skyldes andre tilstander enn kreft, som betennelse.

Les også: Derfor bør alle pumpe jern

Testikkelkreft rammer helst unge menn over puberteten, med høyest forekomst i 20-30-årsalderen. I 2018 fikk 319 menn testikkelkreft i Norge, ifølge Kreftforeningen. Dette er den vanligste kreftformen for menn mellom 15 og 49 år. I Norge og Danmark er antall tilfeller doblet siden 1950 og er i dag den høyeste registrerte i verden ut fra befolkningstall.

Sykdommen har gode prognoser: Fem år etter diagnosen, lever 98,8 prosent av pasientene, ifølge tall fra Kreftregisteret.