Selvforsvar for godt voksne

- Hvis det er en person som raner deg, er det bare å gi fra seg det man har

Når du kommer litt opp i åra bør du forsvare deg annerledes enn før, mener eks-politi og selvforsvarsekspert.

HVORDAN SKAL DU FORSVARE DEG?: Jo eldre du blir desto annerledes må du tenke på hvordan du forsvarer deg, mener Johnny Brenna. Foto: Sebastian Ludvigsen.
HVORDAN SKAL DU FORSVARE DEG?: Jo eldre du blir desto annerledes må du tenke på hvordan du forsvarer deg, mener Johnny Brenna. Foto: Sebastian Ludvigsen. Vis mer
Publisert

(Vi.no): – Det er klart det er forskjell på hvordan du skal forsvare deg når du blir eldre, det er ikke noen tvil om det, sier tidligere politispaner og selvforsvarsinstruktør, Johnny Brenna.

Blir du overfalt på gata, eller i ditt eget hjem, mens kroppen kanskje ikke er like sterk og rask som den en gang var, så må du tenke annerledes.

I 2017 var det 1825 personer over 60 år som la inn en anmeldelse etter å ha vært offer for vold, mishandling og/eller eiendomstyveri, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Vær oppmerksom

Brenna mener det første, og kanskje det viktigste du skal fokusere på er å være oppmerksom. Det viktigste er å unngå å komme i kinkige situasjoner.

– Man må være observant og følge med på omgivelsene, vær litt føre var. Når du for eksempel står i minibanken, må du være litt opplyst på om det står noen bak deg. Når du går på tur er det kanskje en som har fulgt etter deg?

Da kan det være lurt å bevege deg inn i et område med litt flere folk.

– Hvis du er klar over din egen situasjon har du større sjanse for å unngå å havne i klammeri, sier han.

Les også: Fem ting du bør vite om synet

HA MED ALTERNATIVT VÅPEN: Johnny Brenna anbefaler deg å ha med stokk, paraply eller lignende på turer. Foto: Sebastian Ludvigsen.
HA MED ALTERNATIVT VÅPEN: Johnny Brenna anbefaler deg å ha med stokk, paraply eller lignende på turer. Foto: Sebastian Ludvigsen. Vis mer

Hva er det verdt å slåss for?

Hvis du ikke rekker å komme deg i sikkerhet, og en person vil ha eiendelene dine, kan det være lurt å være samarbeidsvillig.

– Hvis det er en person som raner deg, er det bare å gi fra seg det man har. Kommer man i en situasjon hvor noen skal ha en verdigjenstand fra deg, er det jo ofte en forsikringssak, det er ikke er noen vits å bli slått helseløs for noe sånt, sier Brenna.

Skal du sloss, vil du mest sannsynlig tape.

– Om du blir angrepet uten å være særlig trent, og du har kanskje kommet litt opp i åra, så stiller du sannsynligvis på et lavt nivå i forhold til overfallsmannen. Det er alltid en vurdering, hva er verdt å slåss for?

– Eldre har ikke samme muligheten som yngre, de har bein til å løpe med, mens de eldre ofte er mer sårbare, sier Brenna.

HA MED PARAPLY? Paraply, en veske eller noe lignende kan hjelpe deg til å holde en uønsket person unna. Foto: Rocketclips, Inc. Shutterstock/NTB scanpix.
HA MED PARAPLY? Paraply, en veske eller noe lignende kan hjelpe deg til å holde en uønsket person unna. Foto: Rocketclips, Inc. Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer

Les også: Disse spillene er bra for hjernen og gir kroppen trening

Slå med det du har for hånden

Derfor må du tenke annerledes om det er en person som vil deg vondt. Målet ditt bør være å gi så mye motstand at gjerningspersonen gir opp.

Derfor kan det være lurt å bruke det du har for hånden.

– Hvis du går rett i kamp med en ung, sterk person, så har du ikke en sjanse. Bruk det du har for hånden hvis du kommer til en slik situasjon.

– Når det fysiske har blitt litt dårligere enn det var før, kan det være lurt å ha med seg et alternativt våpen på tur som man kan bruke. Det kan være en paraply, en stokk, ei veske eller liknende. Hvis du ikke har det bør du finne deg en kvist eller en grein på bakken.

Dette bruker du for å holde personen unna deg så lenge du klarer.

– Hvis du skal bruke stokken eller liknende må du bli sint. Du må mobilisere kraften din. Bli aggressiv, det er et signal til motparten at du ikke er et lett bytte. Lyd er også viktig, så skrik det du klarer, sier Brenna.

Gjenstanden bruker du ved å stikke og slå på de sårbare punktene, som for eksempel hodet.

Hvis gjerningspersonen møter motstand vil han/hun kanskje gi seg allerede der, de vil helst ha et lett bytte. Når det som så ut som et lett bytte ikke er det lenger, er terskelen lav for å avbryte, mener Brenna.

– Hvis du møter en person som for eksempel har en skrutrekker i hånda, så er terskelen høyere for å angripe. Det er ubehagelig å møte en person om slår eller stikker, så sørg for å holde dem på avstand.

Har du ikke et alternativ våpen må du bruke nevene, og da er det fortsatt mot hodet som er det mest effektive. Sikt mot haken eller nesa. Hvis det er en nødvergesituasjon, kan du gå mot strupen.

Men du må aldri ta det for langt. Det kan være en kort grense fra selvforsvar til du plutselig er gjerningsmannen og blir dømt i retten selv.

Mia Skarpaas i Riksadvokatembetet forklarer at nødverge er regulert i straffeloven § 18.

- Første ledd beskriver vilkårene for at en ellers straffbar handling – typisk vold – likevel er lovlig. Hvor langt en forsvars- eller nødvergehandling kan gå, vil blant annet bero på hva slags straffbar handling man forsvarer seg mot, sier hun.

Les også: Her er husarbeidet som gir best trening

Hold deg på beina!

I basketaket kan det oppstå situasjoner hvor du faller og får gjerningspersonen over deg. Da er du mest sannsynlig avhengig av hjelp.

– Hvis du faller ned på bakken og får folk over deg må du ha mye trening for å komme deg vekk. Det handler masse om teknikk, sier Brenna.

Hvis du vil lære deg å komme seg vekk fra slike situasjoner, kan det være lurt å trene selvforsvar. Det kan være lurt å ringe til ditt lokale senter først for å høre om de tilrettelegger for godt voksne.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.