Kosthold med sunt fett

Hvilket fett er det sunneste?

Biokjemiker og fettforsker Astrid Nilsson er ikke i tvil om hvilket fett som er sunnest. - Vi nordmenn spiser ikke for mye fett, men feil fett, sier hun.

IKKE ETT FETT: Hvilket fett du bruker mest av i kostholdet ditt, kan ha stor betydning for helsa. Foto: NTB
IKKE ETT FETT: Hvilket fett du bruker mest av i kostholdet ditt, kan ha stor betydning for helsa. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er så mange som mener at de kan dette feltet, og som har utnevnt seg selv til eksperter, men som lever helt i sin egen verden. Det er nesten så man kan bli litt skremt.

Det sier Astrid Nilsson, biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima. Hun har forsket på fett, matkvalitet, ernæring og helse i mange år, og er ikke i tvil: Vi bør velge rapsolje og olivenolje når det er mulig.

- Norsk rapsolje er et kortreist, sunt produkt, og enda bedre enn olivenolje fordi den har et høyere innhold av omega 3, forklarer hun.

Hun er oppgitt over de som påstår at rapsolje er ultraprosessert og derfor bør unngås.

- Det stemmer rett og slett ikke. All rapsolje som er produsert i Norge er kaldpresset, altså produsert på samme måte som ekstra virgin olivenolje. Den er kun presset og filtrert, og absolutt ikke ultraprosessert, sier Nilsson.

Alle planteoljer, både kaldpressede og raffinerte, er prosesserte, presiserer hun. Men ingen av dem faller inn under definisjonen ultraprosessert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.