Holdbarhet på mat

Hvilken mat kan du spise på tross av mugg?

Hva gjør du om osten er blitt litt muggen i kanten? Eller om leverposteien har blitt litt lodden? Det er ikke sikkert du trenger å kaste maten selv om den har blitt muggen - men det er stor forskjell på type matvare.

FJERNE MUGGEN OG SPISE? Kan du spise leverposteien hvis du bare fjerner muggen og litt av det rundt? Svaret er nei: Muggifter kan ha spredt seg i hele boksen, så den kan ikke reddes. Foto: NTB/Shutterstock
FJERNE MUGGEN OG SPISE? Kan du spise leverposteien hvis du bare fjerner muggen og litt av det rundt? Svaret er nei: Muggifter kan ha spredt seg i hele boksen, så den kan ikke reddes. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det første og beste du bør gjøre er selvsagt å gjøre det du kan for at mugg ikke skal utvikle seg på matvarene dine - fordi det å kaste mat er dumt både for lommeboka og for miljøet. Så oppbevar maten riktig og spis den opp i tide.

Når det gjelder hvorvidt du kan spise mugg-rammet mat, avhenger det av hva slags mat det er snakk om. Nedenfor er en liten oversikt over type mat og hvordan du bør forholde deg til forekomst av mugg.

Er mugg på maten farlig?

Mugg er mikrosopper, som altså er en type sopp. Når den vokser i mat, blir maten ikke bare ødelagt og ulekker - men det er også fare for at soppen produserer et giftstoff (mykotoksin) som kan være mer eller mindre skadelig for helsa.

Et problem med muggsopp på mat er at det ikke er mulig å se kun med det blotte øye, om en muggsopp produserer gifter. Et annet problem er at de fleste mykotoksinene tolererer varmebehandling godt - og de forblir dermed i næringsmiddelet også når dette blir foredlet.

Ifølge Mattilsynet, kan mykotoksin virke negativt på forskjellige organer i kroppen, alt etter hvilket giftstoff det dreier seg om. De fleste av giftene har langsiktige effekter, men større doser kan for eksempel gi akutte magesymptomer og akutt nedsatt immunforsvar.

På lang sikt kan stoffene svekke immunforsvaret og være kreftframkallende. Mattilsynet understreker at enkelte av dem kan være gentoksiske og føre til varige skader på genene/arvestoffet.

Kjøtt, fisk og pålegg

Alle typer av slik mat med mugg bør kastes. Det inkluderer alle typer pålegg - også for eksempel leverpostei med mugg som du kanskje tenker det er greit å bare ta vekk. Rådet er klart: Kast!

Brød

Unngå å spise brød som har mugna. Muggiftene kan ha spredt seg i hele brødet selv om du ikke kan se det.

Frukt, bær og grønnsaker

Mattilsynet anbefaler å kaste frukt og bær som er mugne eller råtne. Mugg på grønnsaker kan skjæres bort med god margin. Danske eksperter skiller imidlertid på saftig vs. fast frukt og grønt:

Saftig frukt og grønt bør alltid kastes ved mugg, som for eksempel tomater, agurk, plommer og druer.

På fast frukt og grønt, som gulrot og kål, kan du ifølge danske Tænk fjerne delen som er rammet av mugg, med et par centimeters omkrets - og så bruke resten. Svenske Livsmedelsverket sier imidlertid at man rett og slett ikke vet om dette er ok - da det ikke finnes noen studier på det.

Sjampinjonger med hvit pels kan også reddes, ifølge Tænk: Du kan skjære det vekk sammen med ev rester av jord. Hvit pels er soppens eget mycelium – sopptråder - og ikke muggsopp.

Epler, poteter, appelsiner og sitrusfrukter

Du kan spise disse matvarene dersom du fjerner muggen med minst 2 centimeters margin, sier Livsmedelsverket. Dette er fordi muggifter ikke kan spre seg så langt inn i den friske delen av epler og potet - og fordi sitrusfrukter først og fremst angripes av muggsopp som ikke utvikler muggifter.

Syltetøy

Syltetøy med mugg bør kastes, da muggift kan ha spredt seg i hele glasset. Opplever du ofte at du ikke får spist det opp før det kommer mugg, kan du fryse det ned i mindre porsjoner.

Saft og juice

Bør kastes.

Nøtter og tørket frukt

Mugne nøttekjerner eller synlig muggrammet tørket frukt bør kastes. Paranøtter bør alltid deles før de spises, fordi de kan være mugne i midten selv om det ikke synes på utsida.

Hard ost

Muggflekker på hard ost kan skjæres bort med god margin, minimum en centimeter rundt det mugne området.

Melkeprodukter og myke oster

Melkeprodukter som crème fraîche, fløte og myke oster må kastes, dersom de har mugg på seg.

Restemat?

Har du en porsjon middagsrester stående som har fått mugg på seg? Kast det! er anbefalingen fra danske Tænk: Soppgiften kan ha spredt seg i hele porsjonen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.