Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det første og beste du bør gjøre er selvsagt å gjøre det du kan for at mugg ikke skal utvikle seg på matvarene dine - fordi det å kaste mat er dumt både for lommeboka og for miljøet. Så oppbevar maten riktig og spis den opp i tide.
Når det gjelder hvorvidt du kan spise mugg-rammet mat, avhenger det av hva slags mat det er snakk om. Nedenfor er en liten oversikt over type mat og hvordan du bør forholde deg til forekomst av mugg.

Solvarm mat kan gi alvorlig sykdom

- Vi spiser ikke for mye, men feil fett
Er mugg på maten farlig?
Mugg er mikrosopper, som altså er en type sopp. Når den vokser i mat, blir maten ikke bare ødelagt og ulekker - men det er også fare for at soppen produserer et giftstoff (mykotoksin) som kan være mer eller mindre skadelig for helsa.
Et problem med muggsopp på mat er at det ikke er mulig å se kun med det blotte øye, om en muggsopp produserer gifter. Et annet problem er at de fleste mykotoksinene tolererer varmebehandling godt - og de forblir dermed i næringsmiddelet også når dette blir foredlet.
Ifølge Mattilsynet, kan mykotoksin virke negativt på forskjellige organer i kroppen, alt etter hvilket giftstoff det dreier seg om. De fleste av giftene har langsiktige effekter, men større doser kan for eksempel gi akutte magesymptomer og akutt nedsatt immunforsvar.
På lang sikt kan stoffene svekke immunforsvaret og være kreftframkallende. Mattilsynet understreker at enkelte av dem kan være gentoksiske og føre til varige skader på genene/arvestoffet.

«Lett» vinkonsum kobles til økt hjerterisiko

– Det gjør vondt i mammahjertet at jeg ikke kan bidra til at hun blir frisk
Kjøtt, fisk og pålegg
Alle typer av slik mat med mugg bør kastes. Det inkluderer alle typer pålegg - også for eksempel leverpostei med mugg som du kanskje tenker det er greit å bare ta vekk. Rådet er klart: Kast!
Brød
Unngå å spise brød som har mugna. Muggiftene kan ha spredt seg i hele brødet selv om du ikke kan se det.
Frukt, bær og grønnsaker
Mattilsynet anbefaler å kaste frukt og bær som er mugne eller råtne. Mugg på grønnsaker kan skjæres bort med god margin. Danske eksperter skiller imidlertid på saftig vs. fast frukt og grønt:
Saftig frukt og grønt bør alltid kastes ved mugg, som for eksempel tomater, agurk, plommer og druer.
På fast frukt og grønt, som gulrot og kål, kan du ifølge danske Tænk fjerne delen som er rammet av mugg, med et par centimeters omkrets - og så bruke resten. Svenske Livsmedelsverket sier imidlertid at man rett og slett ikke vet om dette er ok - da det ikke finnes noen studier på det.
Sjampinjonger med hvit pels kan også reddes, ifølge Tænk: Du kan skjære det vekk sammen med ev rester av jord. Hvit pels er soppens eget mycelium – sopptråder - og ikke muggsopp.
Epler, poteter, appelsiner og sitrusfrukter
Du kan spise disse matvarene dersom du fjerner muggen med minst 2 centimeters margin, sier Livsmedelsverket. Dette er fordi muggifter ikke kan spre seg så langt inn i den friske delen av epler og potet - og fordi sitrusfrukter først og fremst angripes av muggsopp som ikke utvikler muggifter.
Syltetøy
Syltetøy med mugg bør kastes, da muggift kan ha spredt seg i hele glasset. Opplever du ofte at du ikke får spist det opp før det kommer mugg, kan du fryse det ned i mindre porsjoner.
Saft og juice
Bør kastes.
Nøtter og tørket frukt
Mugne nøttekjerner eller synlig muggrammet tørket frukt bør kastes. Paranøtter bør alltid deles før de spises, fordi de kan være mugne i midten selv om det ikke synes på utsida.
Hard ost
Muggflekker på hard ost kan skjæres bort med god margin, minimum en centimeter rundt det mugne området.
Melkeprodukter og myke oster
Melkeprodukter som crème fraîche, fløte og myke oster må kastes, dersom de har mugg på seg.
Restemat?
Har du en porsjon middagsrester stående som har fått mugg på seg? Kast det! er anbefalingen fra danske Tænk: Soppgiften kan ha spredt seg i hele porsjonen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.