Eldre toppidrettsutøvere

Hver gang 109-åringen fullfører en ny øvelse, setter han verdensrekord

- Jeg vil fortsette å løpe. Det holder meg i live, sier Stanislaw Kowalski.

SPREK MANN: Det er ikke mange over 100 år som kan skilte med formen Stanislaw Kowalski har vist de siste årene. Foto Scanpix.
SPREK MANN: Det er ikke mange over 100 år som kan skilte med formen Stanislaw Kowalski har vist de siste årene. Foto Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): I april 1910 kom polske Stanislaw Kowalski til verden. Han levde et vanlig liv hvor han jobbet på jernbanen, samt drev en liten gård.

Det var først da han ble 92 år, at han startet idrettskarrieren. Det er i sterk kontrast til mange andre.

I flere idretter ser vi toppidrettsutøvere falle fra når de nærmer seg slutten av 30-åra, og gjerne før, som Petter Northug (33 år), Ole Gunnar Solskjær (34 år) og Lasse Kjus (35 år), for å nevne noen.

Men hvorfor gir man seg så tidlig? Kunne man egentlig holdt på i mange år hvis man hadde gjort ting riktig?

Vi har funnet 5 utøvere som viser at alder ikke er noen hindring for å nyte, og prestere i idrett, uansett i hvilken livsfase du er i. Vi starter med den yngste, en japaner, kjent for mange nordmenn. Så tar vi resten i stigende rekkefølge.

Du kan jo allerede gjette hvem sistemann kommer til å bli …

Les også: Går 3000 skritt i leiligheten hver morgen – sier hun har mistet over 50 kilo

1. Noriaki Kasai (46)

SØLVMEDALJE: Under OL i 2014 fikk Kasai sin foreløpig siste individuelle OL-medalje. Foto: REUTERS/Grigory Dukor.
SØLVMEDALJE: Under OL i 2014 fikk Kasai sin foreløpig siste individuelle OL-medalje. Foto: REUTERS/Grigory Dukor. Vis mer

46-åringen fra Japan debuterte i verdenscupen i skihopping på slutten av 1980-tallet, og holder fortsatt et meget høyt nivå, blant utøvere som ikke var født eller tiltenkt da han debuterte.

Han kan blant annet skilte med gull i VM i skiflyging fra 1992, og hans foreløpig siste mesterskapsmedalje kom i 2014, da ble det sølv i stor bakke.

Om et par år går han inn i sitt femte (!) tiår som toppidrettsutøver.

– Det er ganske fascinerende at en 46-åring fortsatt er såpass nærme verdenseliten. Det er jo ikke lenge siden OL-sølvet i Sotsji i Russland. Det vil samtidig overraske meg om han vil kunne være blant de aller beste, og kjempe om medaljer når han krysser 50-åra, sier Øyvind B. Sandbakk, som er professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på Ntnu, og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforsking.

Les også: Her er husarbeidet som gir best trening

2. Kazuyoshu Miura (52)

INGEN PLANER OM Å GI DEG: 52-åringen skal ikke ha noen planer om å legge opp med det første. Foto: JIJI PRESS/AFP.
INGEN PLANER OM Å GI DEG: 52-åringen skal ikke ha noen planer om å legge opp med det første. Foto: JIJI PRESS/AFP. Vis mer

52-åringen fra Japan signerte sin første profesjonelle fotballkontrakt med den brasilianske klubben Santos i 1986, og holder fortsatt et meget godt nivå i japanske Yokohama, som spiller i den nest høyeste divisjonen.

Der spiller han blant annet med norske Abdurahim Laajab.

Miura har vært i en rekke klubber opp gjennom karrieren, og kan blant annet se tilbake på 89 kamper for A-landslaget til Japan.

– Den største prestasjonen her, synes jeg er at han har holdt seg såpass skadefri at han kan fortsette å spille. Det er helt klart imponerende at han er 52-åring, og spiller på dette nivået. Han kan nok dra nytte av erfaringen sin, sier Sandbakk.

Les også: Derfor er overvekt et problem for hele samfunnet

3. Madonna Buder (88)

JERN-NONNEN: Madonna Buder har vist at man kan gjøre mirakler med kroppen i høy alder. Foto: Wikipedia.
JERN-NONNEN: Madonna Buder har vist at man kan gjøre mirakler med kroppen i høy alder. Foto: Wikipedia. Vis mer

Den amerikanske nonnen ble født i 1930, men begynte ikke å trene før hun var 48 år gammel. Hun deltok i sin første Ironman Triatlon syv år senere, og har ikke sett seg tilbake siden. Etter hvert fikk hun kallenavnet «The iron nun», «Jern-nonnen», med god grunn.

Som 82-åring ble hun nemlig den eldste kvinnen som noensinne har fullført en slik konkurranse, som består av 3,86 km svømming, 180,25 km sykling og 42,20 km løping.

I 2014 hun innhyllet i USAs Triatlon Hall of Fame.

Les også: Dette kan du gjøre for å vedlikeholde leddene

4. Tao Porchon-Lynch (100)

IMPONERER: Selv om Tao Porchon-Lynch er 100 år, har hun fortsatt mye å lære bort fysisk. Foto: Wikipedia.
IMPONERER: Selv om Tao Porchon-Lynch er 100 år, har hun fortsatt mye å lære bort fysisk. Foto: Wikipedia. Vis mer

Porchun-Lynch har hatt et meget aktivt liv. Hun startet opp som model, og fikk blant annet tittelen «Beste bein i Europa». Hun har fått kallenavnet «virkelighetens Forrest Gump», da hun har vært til stede på mange historiske begivenheter opp gjennom åra. Blant annet da hun demonstrerte sammen med Martin Luther King Jr og da hun marsjerte sammen med Mahatma Gandhi.

Hun har samtidig brukt mye av livet på dansing og yoga.

Allerede i 2012 fikk hun tittelen som verdens eldste yogalærer, som 93-åring. Nå, som 100-åring, holder hun fortsatt seks til åtte klasser hver eneste uke.

– Ved siden av prestasjonen av å ha holdt seg frisk, og det at hun har gode gener, tror jeg at gode rutiner, og det at hun har holdt på med dette hele livet gjør at hun fortsatt evner det, sier Sandbakk.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

5. Stanislaw Kowalski (109)

Kowalski begynte som nevnt å løpe som 92-åring, og har ikke stoppet. 109-åringen har verdensrekorden i 100 meter sprint, diskos og kulekasting. Riktignok i klassen for de over 105 år, og der er det ikke mange levende konkurrenter.

Verdensrekordene tok han da han var 105 år. Da løp han 100 meteren på 34,50, han kastet diskosen 7,50 meter og han kastet kula 4,27 meter.

Les også: Vera Nystad (72) har løpt 149 maraton

Kowalski har tydeligvis ingen intensjon om å sette seg ned i godstolen.

– Jeg vil fortsette å løpe, da det holder meg i live, sa han til reporterne etter rekordene sine i 2015.

Han har også fortalt til ulike medier at han aldri går til legen, og gjør ellers som han vil. Men han passer på å ikke spise mat for seint på kvelden.

Om ikke lenge kan han potensielt konkurrere i neste årsklasse for de over 110, også der vil alle øvelser han gjennomfører stå som verdensrekorder.

Sandbakk tror Kowalski kan takke genene for en del av sine prestasjoner.

– Her har helt klart genene mye å si. Dette, pluss at han klart å holde seg skadefri er noe av de viktigste til at Kowalski klarer å prestere slik i denne alderen, sier han.
Les også: Unni (73) ga jernet for helsa - ble norgesmester

Under kan du se Kowalski i farta:

Les også: Forsker: – Det viktigste for å beholde en god hukommelse

Både eksplosivitet og utholdenhet forsvinner

Selv om disse fem atletene viser at man kan være god i de ulike idrettene langt opp i åra, viser det seg at det er vanskelig å ligge helt oppe i verdenseliten.

Øyvind B. Sandbakk mener det er flere faktorer som avgjør hvor lenge man kan fortsette å prestere på et slikt nivå.

LIK NEDGANG PÅ EKSPLOSIVITET OG UTHOLDENHET: Øyvind B. Sandbakk forteller man får ganske lik nedgang på eksplosivitet og utholdenhet etter hvert som man blir eldre. Foto: Privat.
LIK NEDGANG PÅ EKSPLOSIVITET OG UTHOLDENHET: Øyvind B. Sandbakk forteller man får ganske lik nedgang på eksplosivitet og utholdenhet etter hvert som man blir eldre. Foto: Privat. Vis mer

– Det er mange faktorer som påvirker om utøvere kan holde på lenge i toppidretten. Du har det fysiologiske naturligvis, det skjer jo noe der som gjør at man på et tidspunkt har dårligere forutsetninger. Så har du også det mentale aspektet. Om man har motivasjonen som trengs for å legge ned kvaliteten i treningsarbeidet.

Han forteller at det ikke bare er de raske muskelfibrene som blir gradvis dårligere med åra.

– Mange tror at det er eksplosiviteten som forsvinner, og at man kan beholde utholdenheten lenge, men dette stemmer ikke. Hvis man har trent mye eksplosivitet, ser det ut til at man kan beholde den like lenge som utholdenheten. Hvis man ser på verdensrekorder i de ulike alders-årgangene, så er det ganske lik nedgang på både utholdenhet og styrke.

Han tror likevel både kvinner og menn kunne prestert godt internasjonalt langt opp i 40-åra, altså noen år lengre enn det som er vanlig i dag.

– Når det gjelder kvinner, skjer det mye i overgangsalderen som gjør at det blir vanskelig å yppe seg med de beste. Menn mister litt og litt testosteron fra de er 35 år, og det blir nok vanskelig for menn i slutten av 40-åra å holde det aller beste nivået.

– Men jeg må legge til at det er mange individuelle variasjoner, sier han.

Gå til Vi.no-forsiden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.