Hvem kan konkurrere med en ung manns selvtillit? Svar: Neppe den du tror

Forskning har vist igjen og igjen at unge menn går ut i verden med en betydelig overdrevet tro på egen intelligens, utseende og helse. Men en ny studie viser at en helt annen gruppe gir dem sterk konkurranse på selvtillitsfronten.

SELVTILLITEN TIL TOPPS: Unge menn tror de er smartere, penere, sterkere og mer forståelsesfulle enn de faktisk er, viser forskning. Men det gjør også en helt annen gruppe. Foto: NTB
SELVTILLITEN TIL TOPPS: Unge menn tror de er smartere, penere, sterkere og mer forståelsesfulle enn de faktisk er, viser forskning. Men det gjør også en helt annen gruppe. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Finnes det noen i verden som er like gode til å overvurdere egne evner som unge menn? Som går inn i enhver situasjon like breddfull av usvikelig selvtillit, på alle måter overbevist om at de er både smartere, snillere, penere og sterkere enn de faktisk er?

Neppe, tenker nok de fleste av oss. Forskning har også bekreftet det en rekke ganger: Ingen kan måle seg med en ung manns tro på seg selv.

Med ett unntak, viser det seg nå: Eldre kvinner.

Intelligens og emosjonell intelligens

En ny studie har nemlig sammenlignet en rekke deltakeres oppfatning av egen intelligens (IQ) og emosjonell intelligens (EQ) med deres faktiske IQ og EQ. Emosjonell intelligens handler blant annet om evnen til å oppfatte, forstå og håndtere egne og andres følelser.

Deltakerne besto av 159 unge personer, hvorav 90 var kvinner med en gjennomsnittsalder på 28 år, og 152 eldre personer, hvorav 93 var kvinner med en gjennomsnittsalder på 72 år.

Deltakerne skulle først svare på spørsmål om hvordan de oppfattet seg selv, før de ble utsatt for en rekke tester som målte både IQ og EQ.

Unge menn og eldre kvinner

Og ganske riktig: De unge mennene overvurderte sin egen IQ og EQ med mellom 5 og 15 poeng, slik tidligere studier på feltet har vist. Unge kvinner viste ikke en tilsvarende overvurdering av egne evner, men oppga lavere og mer realistiske tall på egen intelligens og emosjonelle intelligens.

Men når forskerne så på svarene til de eldre deltakerne, ble de overrasket: Her var nemlig rollene snudd helt om. Mens eldre menn hadde en relativt realistisk oppfatning av egen IQ og EQ, overvurderte de eldre kvinnene både egen IQ og EQ omtrent like mye som unge menn gjorde.

Overvurderte også eget utseende

Det viste seg også i begge aldersgrupper at de som vurderte egen intelligens som høy, også så på seg selv som penere, mer empatiske og med bedre helse enn de som rangerte egen IQ lavere. Unge menn og eldre kvinner mener altså at de både er vakrere, smartere og sterkere enn de faktisk er.

Med andre ord: Skal du vandre gjennom livet med hevet hode og usvikelig tro på egne evner, bør du ønske deg selvtilliten til en ung mann - og en eldre kvinne.

Studien er også omtalt av psykologisk.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.