Hva gjør koffeinet egentlig med kroppen din?

Når vi drikke kaffe føler vi oss gjerne mer våkne. Det er det en grunn til. For når du drikker kaffe vil koffeinet lure kroppen din.

KAFFEKOS: Over hele verden har vi et nært forhold til den varme, sorte drikken. Den får oss til å føle oss vel, men noen av oss bør også passe på hvor mye vi drikker. Foto: NTB Shutterstock
KAFFEKOS: Over hele verden har vi et nært forhold til den varme, sorte drikken. Den får oss til å føle oss vel, men noen av oss bør også passe på hvor mye vi drikker. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kaffe og dens helseeffekter, eventuelt mangel på helseeffekter og ikke minst faren ved å drikke kaffe er jevnlig på forskernes agenda. Og det er kanskje ikke så rart. For er det noe vi har et forhold til over hele verden så er det jo nettopp dette sorte gullet som vi inntar i en rekke situasjoner når vi skal kose oss.

For mange starter ikke dagen ordentlig uten en kopp kaffe. Og noen av oss opplever hodepine hvis vi ikke får i oss vår daglige dose koffein.

Vi føler oss mer våkne etter å ha drukket kaffe og dette er det en årsak til.

Det starter med luktesansen

Hva vet vi egentlig om den svarte drikken vi drikker mye av hver dag?

Ifølge The Guardian, som har sett på en rekke ulike studier om kaffens effekt på kroppen og koffeinets effekt på deg, skal visstnok effekten starte allerede før du har tatt en slurk. Bare det å inhalere kaffelukta kan forbedre hukommelsen og stimulere våkenhet, ifølge en studie av 80 personer mellom 18 og 22 år fra 2019.

En annen studie fra 2018 konkluderte også med at personer gjorde det bedre når de ble testet i evne til å resonnere analytisk etter å ha sniffet inn lukta av kaffe, men: Ifølge forskerne kunne også deler av årsaken til dette ha med placeboeffekten å gjøre - at bare forventningen om at de skulle gjøre det bedre hadde en effekt.

Prestasjonsfremmende effekt

Men hva skjer når vi faktisk drikker kaffen? Vil den hjelpe oss til å løse logiske problemer? Og kan kaffen virke prestasjonsfremmende på idrettsbanen?

Det vil alltid være en sjanse for at det er en placebo-effekt, ifølge forsker og prestasjonsspesialist Dr. Mike T. Nelson som er medforfatter på International Society of Sports Nutritions nylige rapport om kaffe.

Men, ifølge Nelson har koffein faktisk en prestasjonsfremmende effekt. Ifølge ham kan også en rekke studier utelukke at det er en placebo-effekt.

Den virkelige effekten av koffeinet skal starte bare en liten stund etter at du har begynt å drikke. Ifølge en studie fra 2008 kan koffeinets effekt starte bare ti minutter etter at du har begynt å drikke. Etter 45 minutter har vi den største konsentrasjonen av koffein i blodet.

Lurer kroppen vår

Koffein virker stimulerende på sentralnervesystemet og gjør deg mer våken og fokusert, men kan også gjøre deg mer irritabel og gi deg mer angst.

Dette henger sammen med stoffet adenosin som finnes naturlig i kroppen vår. Adenosin binder seg til reseptorer i hjernen og fører til en reduksjon i celleaktivitet, noe som ofte fører til at vi blir døsige og søvnige. Koffeinet hindrer adenosinet i å gjøre jobben sin. Vi blir dermed mer våkne. I tillegg vil signalstoffet dopamin i hjernen løpe løpsk. For mange booster koffeinet humøret, men koffeinet kan også føre til angst etter høye doser for noen.

Sunt eller ikke?

Og så til de store spørsmålene: Hvor mye kaffe bør vi egentlig drikke? Og hvor sunt er det egentlig?

Vi.no har tidligere skrevet om at en studie, publisert i Journal of the American Heart Association, og omtalt i Medical Daily, viser at det å drikke to kopper kaffe om dagen dobler risikoen for hjerteinfarkt blant personer med høyt blodtrykk.

Har du normalt eller lettere forhøyet blodtrykk trenger du ikke frykte at en ekstra kopp vil øke risikoen for hjerteproblemer.

Ifølge Dag Steinar Thelle, professor emeritus ved UiO, innebærer et normaltinntak av filtrert kaffe, nærmere bestemt 4-6 kopper per dag, ingen negative konsekvenser for hverken hjertehelsa eller for dødeligheten. Det er heller ikke noe som tilsier at kaffe er kreftfremkallende.

Betydning hvilken kaffe du drikker

Vi snakker altså her om filterkaffe, mens inntak av ufiltrert kaffe som espresso og presskannekaffe, har vist seg å gi en økning av det ugunstige kolesterolet i blodet. Du kan lese mer om helseaspektene ved å drikke kaffe i denne Vi Pluss-artikkelen.

Stordrikkere av kaffe bør også vurdere å redusere inntaket. Vi.no har tidligere skrevet om at kaffe også er en av matvarene med høyt innhold av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

Men kaffen kan også gi gode helseeffekter.

En kaffekopp med melk skal, ifølge forskere ved Universitetet i København, ha en betennelsesdempende effekt.

Vi.no har også tidligere skrevet om at kaffe kan ha gode effekt på fordøyelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.