Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Denne artikkelen er publisert 14.mars 2020. Situasjonen rundt spredning og smitteråd er i konstant endring, og alltid oppdatert på myndighetenes temasider om coronavirus i Norge.
Norge er et av landet hvor det er størst risiko for å bli smittet og for å spre smitte av Coronaviruset. Regjeringen har iverksatt de mest inngripende restriksjoner i Norge i fredstid.
Det snakkes om hjemmeisolasjon, hjemmekarantene og pandemi. Men hva betyr de forskjellige begrepene? Her kommer en kort oversikt.
Inkubasjonstid:
Dette er tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer. Ifølge Helsenorge.no har WHO anslått at inkubasjonstida til coronaviruset (covid-19) er mellom fem til seks dager, men at den kan variere fra 0–14 dager. Symptomene er feber, sår hals og hoste. Noen får lungebetennelse med pustevansker.
Hjemmeisolasjon:
Hjemmeisolasjoner gjelder personer det mistenkes er blitt smittet av coronavirus eller som har fått bekreftet at de er smittet.
Ifølge FHI skal disse personene være hjemme og kan ikke gå i butikk eller liknende. Lege og kommunelege må vurdere hvem som skal hjelpe med nødvendige innkjøp til vedkommende.
Kontakten med andre personer i hjemmet må begrenses. Hvis mulig skal personen som er hjemmeisolert oppholde seg og sove i et annet rom enn dem vedkommende bor sammen med. Det bør brukes separat bad og toalett hvis mulig.
Det er svært viktig at retningslinjer for håndhygiene og vask av huset følges.

Ikke gå på besøk
Hvis det oppstår behov for lege må man kontakte lege på telefon. Offentlig transport eller taxi skal ikke benyttes.
Nærkontakt:
Personer som bor sammen med, eller på andre måter har hatt tett kontakt med en som er syk som følge av coronavirus, regnes som nærkontakt. De bør ha hjemmekarantene. Det er ikke behov for beskyttelsesutstyr i hjemmet, men kontakten med den hjemmeisolerte personen må begrenses så langt det er mulig.
Nærkontakter bør ikke gå på jobb eller skole og skal ikke bruke offentlig transport eller drosjer. De må unngå steder der de kan komme nær andre. Begrens sosial kontakt og unngå besøk.
Man regnes som nærkontakt i 14 dager fra og med siste kontakt med personen som er bekreftet syk.

Riktig husvask kan hindre smittespredning
Å ha «tett kontakt» med en person som er syk grunnet coronavirus defineres på flere måter. Les mer om dette her.
Hjemmekarantene:
Hjemmekarantene gjelder for personer som har vært har i land utenfor Norden de siste 14 dager, eller som har vært i kontakt med noen som er blitt syke.
Lørdag 14.mars ble karantenereglene utvidet til også å gjelde Danmark og Island.
Ifølge FHI må personer i hjemmekarantene være årvåken på symptomer som kan komme. De kan gå ut av hjemmet, men anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det vil si at de ikke kan gå på jobb eller skole, at de må unngå reiser med offentlig transport og andre steder der de lett kommer nær andre.
FHI kom 16. mars med nye karanteneråd.
Hovedregelen er at personer i karantene ikke skal oppsøke steder som butikker og kafeer. De skal heller ikke ta offentlig transport.
Ved mangel på alternativer kan personer i karantene gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek, men at man da må holde en til to meters avstand til andre og unngå kø. Avstanden til andre gjelder også dersom man går tur.
Også de som ikke er i karantene må holde avstand til andre mennesker på jobb, utendørs og andre steder, skriver Dagbladet.
FHI ber folk om å utsette sosiale sammenkomster og begrense antall personer de får besøk av.
Epidemi:
Epidemi er en betegnelse på en situasjon der det er økt hyppighet og utbredelse av sykdommer, ifølge Store Medisinske leksikon. Det kan også bety økt hyppighet av dødsfall blant grupper av mennesker innenfor et begrenset eller definert tidsrom.

Psykologens råd når du må isoleres: - Hold på rutinene
På det tidspunktet coronaviruset fortsatt var definert som en epidemi, uttalte FHI at utbredelsen kunne nå toppen i sommer.
Ifølge Dagbladet omtalte FHI dette som fase fire av covid-19-epidemien i Norge. FHI tror at 2,2 millioner nordmenn kan bli smittet av sykdommen i løpet av et år.
FHI anslår at epidemien kan gå tilbake utpå høsten eller vinteren. En stor del av befolkningen vil da ha gjennomgått sykdommen.
Pandemi:
11. mars erklærte WHO coronautbruddet som en pandemi. 11. mars hadde åtte land i verden over 1000 personer som var smittet av viruset, meldte Dagbladet.

«Det er ikke deg det er synd i nå»
Ifølge FHI er pandemi sykdomsutbrudd som rammer svært mange mennesker og sprer seg over store deler av verden, altså en verdensomspennende epidemi. Begrepet brukes hovedsakelig om infeksjonssykdommer. En pandemi kan oppstå når et nytt influensavirus opptrer hos mennesker, og befolkningen helt eller i stor grad mangler immunitet mot viruset. Slike pandemier opptrer gjerne med 10–50 års mellomrom.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.