«Hva du spiser er ikke lenger en privatsak»

KOMMENTAR: Jo mer vi snakker om maten, jo mer vokser den i munnen min. Det er på tide at vi går tilbake til å spise maten vår, ikke snakke om den.

- En følge av de mange motstridende oppfatningene om hva som er sunt og usunt, er at det å velge riktig mat har blitt mer komplekst og vanskelig enn tidligere, skriver matforsker Annechen Bahr Bugge i boka Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
- En følge av de mange motstridende oppfatningene om hva som er sunt og usunt, er at det å velge riktig mat har blitt mer komplekst og vanskelig enn tidligere, skriver matforsker Annechen Bahr Bugge i boka Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Det begynte med gluten og laktose, som for noen bare er navn på en innholdsfortegnelse men for andre gir høyst reelle helseplager. Nå er det så mange matrestriksjoner ute og går at det snart er umulig å servere et felles måltid uten at maten ender opp som det vi snakker om, ikke bare det vi samles rundt.

Noen har droppet rødt kjøtt for helsas skyld, men spiser gjerne kylling og fisk. Andre har droppet kylling fordi selv frittgående eksemplarer av arten står for trangt, eller svin fordi de har sett den beryktede dokumentaren om norsk svinehold. Noen spiser ikke kjøtt men fisk - såfremt den er viltfanget - andre har droppet alt av animalske proteiner fra kosten. Atter andre er mest opptatt av å redusere matsvinn, og spiser alt - gjerne mat over datostempling reddet fra en container gjennom såkalt dumpster diving eller søppeldykking.

Det er lavkarbo her og glykemisk indeks der, det eneste vi har til felles, er at vi gjerne snakker om matvalgene våre. Gjerne mens vi spiser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.