Hva du drømmer kan forutsi demens

Kan hyppige mareritt være et tidlig tegn på - eller til og med en risikofaktor for - fremtidig demens? Ja, konkluderer en ny forskningsstudie.

DRØMMER KAN FORUTSI DEMENS: En ny forskningsstudie konkluderer med at hyppige mareritt hos middelaldrende og eldre kan være en risikofaktor for å utvikle demens senere i livet. Foto: NTB
DRØMMER KAN FORUTSI DEMENS: En ny forskningsstudie konkluderer med at hyppige mareritt hos middelaldrende og eldre kan være en risikofaktor for å utvikle demens senere i livet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Omtrent en tredjedel av livet vårt går med til å sove. Og i en fjerdedel av tiden vi bruker på å sove, drømmer vi.

Nøyaktig hvilken funksjon og betydning drømmene våre har for hjernen vår har forskerne foreløpig ikke nok kunnskap om, men en ny studie har kommet fram til noe svært interessant: Hva slags drømmer du har, påvirker risikoen for å utvikle demens senere i livet.

Mareritt og vonde drømmer

Den britiske nevrologen og søvnforskeren Abidemi Otaiku ved University of Birmingham har analysert data fra tre amerikanske studier om aldring og helse. Studiene involverer 600 personer mellom 35 og 64 år, og 2600 personer fra 79 år og eldre.

Ingen av deltakerne hadde demens da studien startet. Den yngste gruppen ble fulgt i gjennomsnitt ni år, mens den eldste gruppen ble fulgt i fem år. I begynnelsen av studien ble deltakerne bedt om å svare på en rekke spørsmål, blant annet om hvor ofte de opplevde vonde drømmer eller mareritt.

Sterk kobling mellom demens og drømmer

Funnene er temmelig oppsiktsvekkende:

Middelaldrende deltakere som opplevde ukentlige mareritt, hadde fire ganger så høy sannsynlighet for å oppleve kognitiv svikt i løpet av det neste tiåret som de som ikke var plaget av mareritt.

Eldre deltakere som hadde ukentlige mareritt eller vonde drømmer hadde dobbelt så høy sannsynlighet for å bli diagnostisert med demens som de som ikke rapporterte om vonde drømmer.

Koblingen mellom mareritt og fremtidig demens var mye sterkere hos menn enn hos kvinner.

Årsak til demens?

«Disse resultatene antyder at hyppige mareritt kan være et av de tidligste tegnene på demens, og kan oppstå flere år eller til og med tiår før utviklingen av problemer med hukommelse og tenkning - særlig hos menn», skriver Otaiku i en artikkel om studien.

«Alternativt er det også mulig at det å ha hyppige mareritt og vonde drømmer til og med kan være en årsak til demens», skriver han.

Uansett hvilken av de to teoriene som viser seg å være mest riktig, kan resultatene av studien bli et viktig verktøy for at man i fremtiden kan diagnostisere - eller til og med forebygge - demens på et tidligere stadium, tror forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.