Reise med medisiner i bagasjen?

Husk riktige papirer og attester

Skal du ut å reise og må ha med deg medisiner? For noen medisiner kreves det attest. Og du må kunne dokumentere at medisinene er dine.

MEDISINER PÅ REISE: Noen medisiner krever en spesiell attest fra apoteket, om du skal ha dem med på reise over landegrensene. Du kan også måtte ta med papirer på Paracet eller Ibux, om du har det på resept. Foto: NTB/Shutterstock
MEDISINER PÅ REISE: Noen medisiner krever en spesiell attest fra apoteket, om du skal ha dem med på reise over landegrensene. Du kan også måtte ta med papirer på Paracet eller Ibux, om du har det på resept. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er sommer, det er ferie - og på tross av alle pass- og flyproblemer er det mange av oss som skal ut og reise. Bruker du faste medisiner, bør du selvsagt passe på at du har med deg nok medisiner til hele ferien. Men det er også en del råd og regler du bør vite om, som gjelder når du skal ut å reise med medisiner.

- Dersom du skal reise til utlandet med legemidler i bagasjen, må du kunne dokumentere at medisinene er dine. Fastlegen din kan skrive ut en medisinliste som dokumentasjon, i tillegg bør du oppbevare legemidlene i originalemballasjen, forteller overlege Ingrid Aas, Statens legemiddelverk.

Medisinlisten er en oversikt over medisiner du bruker som du alltid bør ha med deg på reise.

- En slik medisinliste er viktig å vise fram til legen hvis du blir syk, går tom for, mister eller blir frastjålet medisiner på reisen. Opplysningene fungerer også som dokumentasjon hvis tollere skulle fatte interesse for medisinene dine ved en grensepassering, sier Aas.

Apotekforeningens fagdirektør Hanne Andresen legger til at apotekets etikett på originalemballasjen dokumenterer at medisinen tilhører deg. Og at legeerklæring eller kopi av papir-resept er også dokumentasjon på at medisinene er din.

Noen land og noen typer medisiner krever imidlertid litt ekstra når det kommer til dokumentasjon på medisinene dine. Dette kan du lese med om lenger nede i artikkelen.

Og pass på, spesielt med tanke på bagasjekaoset på flyplassene om dagen: Du bør alltid ha medisinene dine i håndbagasjen - og ikke pakke de i innsjekket bagasje.

Generelle råd når du skal reise med medisiner

Aas har en liste med generelle råd til deg som skal reise utenlands med medisiner:

  • Finn ut hvor mye medisiner du har lov til å ta med
  • Skaff deg Schengen-attest for medisiner som krever det
  • Ta med medisinliste over medisinene du bruker - på engelsk
  • Ta med medisiner for hele ferien
  • Legg medisinene i håndbagasjen i originalemballasjen – la apotekets etikett stå på
  • Oppbevar medisinene i riktig temperatur, beskyttet mot lys og fuktighet

- Sjekk med landet du skal til

- Det er opp til hvert enkelt land hva de tillater at reisende har med seg av legemidler. Vi anbefaler også at du avklarer med landet du skal besøke, om det er nasjonale bestemmelser som er aktuelle å forholde seg til, sier Aas.

Hun forteller at dersom du reiser innenfor EU/EØS, kan du ta med deg vanlige medisiner, som for eksempel blodtrykksmedisiner, for bruk i inntil ett år. For land utenfor EU/EØS, er grensen tre måneder.

Andresen sier at selv om noen medisiner og land krever egne attester, er den påklistrede etiketten på legemiddelpakken tilstrekkelig - men at det avhenger av land og type medisin.

Egne regler for sovemedisiner og sterke smertestillende

- Noen land krever en bekreftelse på at den som reiser eier og bruker legemidlene. En type attest er Schengen-attest. Apotek bistår deg med å finne ut hva du trenger til det landet du skal reise til, forteller Andresen.

Apoteket kan skrive ut attesten. Vit at apotekene kan ta gebyr for utstedelse av attest og ifølge Andresen må de utstede én attest for hvert av de narkotiske legemidlene som den reisende skal ha med seg.

Vanedannende legemidler og sterke smertestillende er blant de som krever en Schengen-attest.

Du kan ha med med medisiner som inneholder virkestoffer på dopinglista for inntil 30 dagers bruk - og også for medisiner på narkotikalisten, er det satt en grense ved 30 dagers bruk.

Betingelsen er at det er du selv som skal bruke legemidlene og at de er til medisinsk bruk. Eksempler på slike medisiner er sovemedisiner, beroligende midler, sterke smertestillende medisiner og sentralstimulerende medisiner.

- Hvis du skal ha med deg medisiner på narkotikalista når du reiser innenfor Schengen-området bør du be apoteket utstede en Schengen-attest. Den er også lurt å ha hvis du mellomlander i et Schengen-land og må gå gjennom sikkerhetskontrollen, sier Aas.

Skal du reise utenfor Schengen-området, være borte i mer enn én måned og trenger legemidler som inneholder narkotiske virkestoffer?

- Da kan du be fastlegen din om å gi deg en erklæring om at du bruker disse legemidlene, helst på engelsk eller et annet språk som forstås i landet du skal til. Det er i tillegg viktig å avklare med landet du skal besøke, hvilke nasjonale bestemmelser som gjelder når du skal ha med legemidler som inneholder narkotiske virkestoffer, understreker Aas.

Pass på om du kjøper legemidler i utlandet!

Dersom du kjøper medisiner i utlandet som du tar med deg i bagasjen hjem til Norge, bør du være oppmerksom.

- Enkelte reseptfrie legemidler kjøpt i utlandet kan være ulovlig å ta med seg inn i Norge, opplyser Aas, og fortsetter:

- Vær oppmerksom på at produkter som inneholder CBD i noen land selges reseptfritt. Slike produkter er klassifisert som narkotisk legemidler i Norge og det er strenge regler rundt å ta med seg disse tilbake til Norge.

Generelt sier Aas et du ved innreise til Norge må kunne dokumentere at legemidlene er til personlig bruk og lovlig kjøpt.

- God dokumentasjon på dette er resept og kvittering fra apotek.

Kjøpe reseptmedisiner i utlandet?

Du kan kjøpe medisiner i utlandet, men Legemiddelverket anbefaler å ta med nok medisiner til hele oppholdet.

- I utlandet kan tilsynelatende tilsvarende medisiner ha en annen sammensetning av virkestoffer. Hvis du må kjøpe legemidler, er det viktig at du kan legge fram medisinlisten med opplysninger om virkestoffer og dosering, sier Aas.

Dersom det skulle bli krise, kan det være mulig å få hentet ut reseptmedisiner i utlandet, men Andresen understreker at man ikke har noen garanti for at dette går:

- Det kommer an på hvilket land man reiser til. E-resepter kan ikke hentes ut i andre land enn i Norge. Papirresepter fra Norge skal være gyldige i andre EØS-land, men det er opp til hvert enkelt land å tolke reglene, så man har ingen garanti for gyldigheten av en norsk resept i utlandet.

Andresen påpeker også at dersom du henter ut reseptmedisiner i utlandet så må du betale full pris for legemiddelet:

- Det er ikke noen ordning for å få utlevert legemidler på blå resept i andre land.

Reise med Paracet eller Ibux?

Mange har med smertestillende tabletter som Paracet eller Ibux når de reiser, som en del av et reiseapotek. Må man ha dokumentasjon på dette?

- Nei, pakkene med inntil 20 tabletter som man evt har kjøpt på butikk kan man ta med på reise, sier Andresen.

Har du store pakninger utlevert etter resept, anbefaler hun at de tas med i originalemballasje med etiketten fra apotek påklistret.

Aas understreker at du alltid bør kunne dokumentere at legemidlene er til personlig bruk, forskrevet til deg og kjøpt på lovlig måte, også når det gjelder vanlige legemidler som Paracet og Ibux.

Pass på hvordan du oppbevarer medisinene!

Det er også viktig å tenke på hvordan du oppbevarer medisinene dine når du er på reise.

- Mange legemidler tåler dårlig sterk varme og sollys, sier Andresen.

Feil lagring av medisiner kan gi kortere holdbarhet og føre til at virkestoffene ikke fungerer. Du bør alltid lese oppbevaringsrådene i pakningsvedlegget til dine medisiner, siden alle medisiner er merket med utløpsdato og opplysninger om hvordan medisinen skal oppbevares.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.