Hunden Gioia gir ro, trøst og glede

Forsking viser at kontakt med hunder har en rekke helsebringende effekter. Hunden Gioia jobber sammen med Turid Torbergsen, som blant annet er med på besøk på institusjoner.

GLEDESSPREDER: Gioia med "mamma" Turid og og pleiemedarbeider Elin Tranøy Bing på Slotthaug sykehjem i Stavanger. Elin kan bekrefte at besøk av den lille hjerteknuseren sprer god energi. Også i Turids daglige jobb som coach har Gioia en utfyllende rolle og fungerer som en isbryter. Foto: Turid Torbergsen
GLEDESSPREDER: Gioia med "mamma" Turid og og pleiemedarbeider Elin Tranøy Bing på Slotthaug sykehjem i Stavanger. Elin kan bekrefte at besøk av den lille hjerteknuseren sprer god energi. Også i Turids daglige jobb som coach har Gioia en utfyllende rolle og fungerer som en isbryter. Foto: Turid Torbergsen Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forskning viser at samhandling med våre firbeinte venner er med på å senke nivået av stress og angst. Blant annet er det gjort randomiserte studier som viser at personer med Alzheimer og demens opplever betydelig emosjonell endring, samt økt årvåkenhet og glede og redusert tristhetsfølelse.

Studier viser også at terapihund som jevnlig besøker beboere på institusjon reduserer ensomhet og depresjon. Dette er noen av grunnene til økende interesse fra helsepersonell som ønsker å vite mer om hvordan de kan integrere og tilpasse omgang med hunder og dyr på institusjon.

Menneskets beste venn

At hunden er mennesket beste venn er imidlertid velkjent. Ingen dyr har i den samme grad lært seg å leve så tett på oss mennesker – og det til begges fordel. I tillegg kan den være vår beste hjelper. Hunder har blant annet egenskaper som kommer oss mennesker til gode ved at de oppfatter lyder som ligger langt utenfor vår hørselsevne. Det samme gjelder for luktesansen. Siden tidenes morgen har derfor hunder blitt brukt i ulike oppgaver, I tillegg leser hunder mennesker på forbløffende vis. For eksempel kan de lese kroppsspråket vårt – og de kan lukte om vi er engstelige eller stresset. Med kun et blikk kan de merke om vi er glade, lei oss, sinte eller redde. Kompetansen har hunden tilegnet seg gjennom å ha overlevd sammen mennesker i tusener av år.

Enkelte hevder at kontakt med hund burde være på blå resept. Det skyldes ikke bare fordi vi blir fysisk mer aktive og sosiale, men først og fremst fordi en hund har beroligende effekt på oss. Den gir oss kjærlighet, hengivenhet og omsorg.

Folk som er interessert i hvordan hunder og andre dyr innvirker på læring, mestring, helse og livskvalitet, tilbys i dag kurs innen såkalt dyreassisterte intervensjoner. Blant annet har Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Dyrebar Omsorg bred kompetanse på området. Dyre-assisterte intervensjoner er aktive, tidsavgrensede tiltak der ulike former for samhandling med hund, men også andre dyr, kan brukes som supplement til ordinære tiltak. Målgrupper er deltakere med bakgrunn fra pedagogikk, helsefag, sosialfag, medisin, veterinærmedisin, biologi eller psykologi, men man er også åpen for alle interesserte.Studentsamskipnaden på Ås vurderer fortløpende søknader til kursdeltakelser i dyreassistert terapi.

Også organisasjoner som for eksempel Røde Kors og Inn på Tunet formidler tjenester. Sistnevnte blant annet innen demensomsorg og psykisk helse der dyr blir brukt som læringsarena.

Følgesvenn som varmer hjerter

Gjennom snart ni år har Turid Torbergsen (66) i Stavanger hatt særdeles god erfaring med hunden sin Gioia, både som besøksvenn, på institusjoner og i jobben sin som coach.

Når Turid kommer på institusjonsbesøk med sin Cavalier king charles spaniel Gioia, lyser ansiktene opp. For mange på Slotthaug sykehjem i Stavanger, det være seg pasienter eller pleiere, er det et høydepunkt. Gioia – som betyr glede på italiensk – er i ordets rette forstand en gledesspreder. Den myke rødbrune pelsen er alltid god å klappe på. Og hun er utrolig kontaktsøkende, vennlig og kjærlig. Så er da også Gioia, som snart fyller 11 år, godt trent i oppgaven som besøkshund.

Ved siden av å være et naturtalent i å oppfatte menneskers sinnstilstand, har hun og matmor Turid gått kurs i dyreassistert omsorg i regi av Røde Kors. Gioia er godkjent etter visse kvalifikasjoner til å jobbe som besøks- og terapihund, og hun er opplært til å takle ulike situasjoner.

HELSEBRINGENDE. Når Gioia er med som besøkshund på institusjon, er hun kontaktsøkende. Hun vekker følelse av ro, varme og hengivenhet. Foto: Turid Torbergsen
HELSEBRINGENDE. Når Gioia er med som besøkshund på institusjon, er hun kontaktsøkende. Hun vekker følelse av ro, varme og hengivenhet. Foto: Turid Torbergsen Vis mer

– Oppgaven hennes er først og fremst å være til stede. Når vi er på institusjoner er det ikke bare i forhold til pasienter. Men hun er trent i å takle de travle omgivelsene, for eksempel høye lyder, folk i rullestoler og å ta heis – og hun er testet på atferd og egnethet. Hun finner seg tålmodig i å bli klappet og sprer positiv energi, forteller Turid.

Nøye utplukket hund

I Turids daglige jobb har også Gioia en helt spesiell rolle. Siden 2002 har Turid drevet sitt eget coachinginstitutt. Der har Gioia vært «medarbeider» siden hun var 2 år gammel.

– Jeg er vokst opp med hunder, med jakthunder som settere og vorstehhund, og jeg er et hundemenneske av hjertet. Men da jeg bestemte meg for å skaffe hund igjen gjorde jeg grundig research på rase og oppdretter. Jeg ønsket en liten hund som jeg kunne ha med meg over alt, og med et rolig og vennlig gemytt. Fordi jeg lever en travel hverdag, hadde jeg det praktiske i bakhodet da jeg bestemte meg for rase. Med andre ord en hund som passet min livsstil. I tillegg vet jeg hvordan en hund påvirker mennesker, og jeg hadde i baktankene at hunden skulle være egnet til å bruke som «medhjelper» i coachingsituasjoner, så sant klientene godtok at hun var til stede. Det kunne ikke bli mer perfekt enn med Gioia. Hun er som et lite peileapparat på folks sinnsstemning. I coachingen bistår jeg mennesker som kommer med sine hverdagsproblemer. Mange er ressurssterke og står kanskje fremfor utfordringer i jobbsituasjoner, eller de sliter i forhold og andre menneskelige relasjoner, forteller Turid, som opprinnelig kommer fra Andøya i Troms, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv andre steder. Blant annet syv år i Florida i USA og de siste 25 årene i Stavanger.

Opprinnelig er Turid utdannet innen økonomi og ledelse, og hun har blant annet tidligere drevet med alt fra eiendomsutvikling til lederstillinger i store bedrifter som Avinor og Statoil (nå Equinor). Det var i årene da hun bodde i USA at hun begynte å interessere seg for ulike retninger innen selvutvikling, noe som senere ble drivkraften til å starte egen coachingvirksomhet. I tillegg har hun skrevet flere populærvitenskapelige bøker innenfor coaching og motivasjon. Den siste har tittelen «Glede».

Fungerer som en isbryter

Og glede er det i høyeste grad når Gioia møter mennesker, enten det er på sykehjem eller klienter på coachinginstituttet.

– Hun gjør ikke noe spesielt, men hun roer ned atmosfæren – og hun møter mennesker på en ufattelig fin måte. Hun fungerer på en måte som en isbryter. Kontakt med en hund bringer noe annet frem i oss enn ved menneskemøter. Gioia er ikke påtrengende, men hun er vennlig og tillitsfull. Hvis noen har det spesielt tøft, skjer det ofte at hun legger seg ved siden av føttene deres. Det er som hun oppfatter de som trenger ekstra trøst. Hunder sanser nemlig mye som vi mennesker ikke merker – blant annet gjennom lukt og vårt kroppsspråk. Hunder og dyr viser følelser, åpenhet og vennlighet som vi kan lære mye av. De hilser på alle og bringer god energi. Nærkontakt med hund og dyr gir glede i hverdagen til mennesker som trenger det, sier Turid Torbergsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.