Hunden Cash er Ainas ører

Aina har et medfødt handikap, mens hunden Cash har en tøff fortid. Sammen har de funnet tryggheten.

Aina Folvik bor sammen med tre hunder, tre katter, en papegøye og en datter som snart skal forlate redet. Foto: Werner Juvik
Aina Folvik bor sammen med tre hunder, tre katter, en papegøye og en datter som snart skal forlate redet. Foto: Werner Juvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

På grunn av kronisk ørebetennelse som gir sterkt nedsatt hørsel, er Aina ufør.

– Det er rart, men jeg har alltid kommet bedre overens med dyr enn med mennesker, forteller hun.

- På grunn av hørselsskaden var jeg mye alene som barn. Da jeg følte meg ensom, søkte jeg til de ville dyrene i skogen. De brydde seg jo ikke om jeg hørte eller ikke.

Traumatiske opplevelser

Alle Ainas dyr er omplasseringsdyr, og noen av dem har opplevd mye fælt før de kom til Ainas trygge hjem. Noen har traumatiske opplevelser bak seg. Som newfoundlanderen Cash på fem og et halvt år.

– Hans første år vet jeg ikke så mye om, men jeg vet at han har vært igjennom mye. Da han var ett år, fikk han et veldig godt hjem hos et ektepar. Cash og mannen fikk et helt spesielt forhold, men etter det første året ble mannen kreftsyk, forteller Aina.

- Han ønsket å få dø hjemme, og Cash var ved hans side til siste slutt. Dagen etter leverte enken Cash til meg. Vi kjente ikke hverandre, men hun hadde hørt at jeg tok til meg dyr i nød. Hun hadde ikke mulighet til å beholde ham, og dersom jeg hadde sagt nei, ville han mest sannsynlig ha blitt avlivet.

Da Cash kom til Aina var han i dyp sorg. Han lå og sturet.

– Først trodde jeg han var syk, men det var sorgen, husker Aina.

Da enken kom tilbake til Aina og Cash for å signere overtagelsespapirene, ble han glad og lette etter sin tidligere matfar.

- Det var forferdelig trist å se hvor skuffet han ble, men i dag har han funnet seg godt til rette hos meg, og jeg tror ikke han ville ha bodd noe annet sted.

For en tid tilbake røk Cash leddbåndet. Aina fryktet at han måtte avlives, fordi det er både risikabelt og kostbart å operere en så stor hund. Som ufør har hun ikke råd til å forsikre alle dyrene.

- Økonomien kan bekymre meg, dette er ikke billig, men jeg prioriterer alltid dyrene og barnebarnet. Opp gjennom årene har jeg reddet hundretalls dyr. Hadde jeg spart alle pengene jeg har brukt på dyrene, hadde jeg kunnet kjøpe meg et palass, men det hadde ikke gjort meg det minste lykkelig, mener Aina.

- Det hadde rett og slett ikke vært meg, og jeg angrer ikke på en eneste krone jeg har brukt. Jeg får så mye tilbake, og det å kunne hjelpe gir meg en veldig god følelse.

Hjelp i hverdagen

Aina beskriver Cash som en hund som tar plass. Ikke bare fordi han er stor, men også fordi han har en stor personlighet. Cash og de andre hundene har også en stor nytteverdi for Aina.

– De hjelper meg å høre i hverdagen. Jeg hører ikke om noen kommer eller ringer på døren, forteller hun.

- De gir meg også trygghet på tur. De er både til nytte og selskap, et viktig selskap som ikke kan måle seg med mennesker, de er jo alltid så blide og fornøyde. Jeg hadde ikke sovet så godt og trygt om natten om det ikke hadde vært for hundene. Jeg vet at de vil varsle meg dersom noe skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.