Kalium

Høyt blodtrykk? Spis moreller

Sommerens beste snacks er på vei, og det loves et rekordår for den søte steinfrukten. Visste du dessuten at moreller ikke bare smaker godt, men kan være gunstig for de med høyt blodtrykk?

NÅ STARTER MORELLSESONGEN: Det varsles en rekordsommer for moreller. Kanskje påvirker det også prisen på de sunne og søte kirsebærene? Foto: NTB
NÅ STARTER MORELLSESONGEN: Det varsles en rekordsommer for moreller. Kanskje påvirker det også prisen på de sunne og søte kirsebærene? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norsk sommer byr på mer enn sol og varme: Gode norske bær, frukt og grønnsaker.

Nå kan Opplysningskontoret for frukt og grønt melde om at det blir en skikkelig rekordsommer for norske moreller, og moreller kan man gjerne spise av flere grunner enn at det smaker godt.

Blir rekordsommer for moreller

– Jeg har aldri opplevd så stort volum på moreller. I 2023 er det forventet en avling på hele 695 tonn, dette er mer enn vanlig, siden 2013 har det vært høstet mellom 380 tonn og rett i overkant av 600 tonn, sier Leif Øie, fruktinspektør i Grøntprodusentenes samarbeidsråd i en pressemelding.

Det vil altså ikke være noe å si på tilgangen på moreller, selv om sesongen ofte ikke varer i mer enn noen uker.

Også innholdet av kalium i moreller er god grunn til å spise de søte kirsebærene, som dessuten inneholder lite kalorier.

God kilde til viktig mineral

Kalium er et mineral som moreller inneholder relativt mye av:

Ifølge Mattilsynets Matvaretabell inneholder moreller 214 mg kalium per 100 gram. Til sammenlikning inneholder avokado og banan, som regnes som noen av de beste kaliumkildene, henholdsvis 583 og 330 mg kalium per 100 gram.

Ifølge LHL bidrar kalium til å opprettholde normal kroppsfunksjon, og er viktig for blant annet normal muskel-, nerve- og hjertefunksjon, blodtrykksregulering, nyrefunksjon og for å opprettholde normal væskebalanse i kroppen. Kalium kan ha en gunstig effekt på blodtrykket ettersom et høyt inntak av kalium vil øke utskillelsen av natrium gjennom nyrene, og dermed redusere blodvolumet.

Dette i motsetning til natrium, altså salt, som kan føre til høyt blodtrykk på grunn av økt blodvolum. Hjertet må derfor pumpe hardere for å få blodet rundt i kroppen. Nasjonalforeningen for folkehelsen skriver at et høyt saltinntak øker blodtrykket og at nordmenn generelt spiser betydelig mer salt enn anbefalt. En gjennomgang av kostholdet for å redusere hvor mye salt du spiser, er bra for å få ned blodtrykket.

Det er ikke anbefalt å ta kalium i form av tilskudd, men heller dekke kaliumbehovet gjennom et sunt og balansert kosthold. Dette fordi tilskudd av kalium kan være giftig i store mengder, skriver LHL. Altså bør du heller få i deg kalium gjennom eksempelvis moreller og annen frukt og grønt, enn ved å kjøpe tabletter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.