Høyt blodtrykk: Har genene dine skylden?

Høyt blodtrykk rammer mer enn en milliard mennesker og anses som dødsårsak nummer en på verdensbasis. Forskerne kan fortsatt ikke peke på én bestemt årsak til sykdommen, men stadig mer tyder på at genene dine spiller en viktig rolle.

HØYT BLODTRYKK: Livsstilsfaktorer som røyking, overvekt og inaktivitet kan bare delvis forklare hvorfor mange av oss får høyt blodtrykk. Nå dreier stadig mer av forskningen seg om genetikk. Foto: NTB
HØYT BLODTRYKK: Livsstilsfaktorer som røyking, overvekt og inaktivitet kan bare delvis forklare hvorfor mange av oss får høyt blodtrykk. Nå dreier stadig mer av forskningen seg om genetikk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Høyt blodtrykk er en svært vanlig tilstand som rammer mer enn en milliard mennesker på verdensbasis. Høyt blodtrykk øker risikoen for flere alvorlige sykdommer som hjertelidelser, nyresvikt og hjerneslag, men gir få eller ingen symptomer i seg selv. Kun om lag halvparten av alle som har høyt blodtrykk er klar over det selv.

Til tross for at det blodtrykksforskning er et gigantisk felt, har man fortsatt ikke funnet én enkelt hovedårsak til at man får høyt blodtrykk. Livsstil er en viktig faktor, der røyking, inaktivitet, overvekt og usunt kosthold øker risikoen. Samtidig forklarer det ikke alle tilfellene - faktisk er det kun i ti til femten prosent av tilfellene at årsaken til høyt blodtrykk er kjent.

Halvparten er saltsensitive

Nå tyder stadig mer forskning på at genene dine spiller en vesentlig rolle, skriver Gemini.no, som formidler forskning fra NTNU og SINTEF.

At høyt saltinntak kan føre til høyt blodtrykk har lenge vært kjent, og for mange vil behandlingen av høyt blodtrykk blant annet innebære en reduksjon i saltinntaket.

Men visste du at hvordan vi mennesker reagerer på salt, er forskjellig? Om lag halvparten av oss er såkalt saltsensitive, og vil få høyere blodtrykk dersom saltinntaket økes. Den andre halvparten reagerer ikke på samme måte, og kan innta mye mer salt uten at blodtrykkes påvirkes.

1500 genetiske varianter

Gjennom studier hvor man sammenligner genvarianter hos hundretusener av mennesker i forhold til risikoen for en bestemt sykdom, har man så langt funnet over 1500 genetiske varianter som er assosiert med endret blodtrykksnivå, skriver Gemini.

Dersom man har en kombinasjon av flere av disse genene, kan det trolig bidra til å forklare hvorfor enkelte får høyt blodtrykk til tross for en sunn livsstil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.