- Dess eldre man blir, dess høyere sjanse har man for kreftsykdom generelt. Hos menn er prostatakreft svært vanlig ved høy alder.
Det forteller May-Britt Tessem, forsker ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU.
Nå viser en fersk studie at også menns høyde har sammenheng med aggressiv prostatakreft.
Aggressiv og dødelig prostatakreft
I juli 2017 ble det publisert en europeisk prospektiv studie i BMC Medicine som var en undersøkelse av over 140 000 europeiske menn. Forskerne konkluderte med at høye og overvektige menn hadde økt risiko for aggressiv og dødelig type prostatakreft.
Studien viste samtidig at høyde ikke var assosiert med total prostatakreft-risk, men en høyere risiko for prostatakreftdød og aggressiv karakteristikk.

Dødeligheten og høygradig prostatakreft økte med 21 prosent med hver 10 centimeter inkrement i høyde. Den totale risk for prostatakreft er assosiert med BMI og midjemål, som ser ut til å være bedre mål enn BMI, som også knyttes til mer aggressiv og dødelig prostatakreft.
Oppstår oftest etter fylte 60
Tessem, som forsker på hvordan man kan bedre diagnostisering og behandling av prostatakreft, forteller samtidig at årsakssammenhengen her er uklar.
- Det er foreslått flere biologiske mekanismer som involverer insulin, vekstfaktorer som IGF-I (Insulin-like growth factor 1, red.anm), kjønnshormoner som for eksempel testosteron, og inflammatorisk og oksidativt stress, sier Tessem.
Det er gjort studier på prostatakreft etter obduksjon hvor man har sett at hele 90 prosent av de over 90 år hadde prostatakreft, men de døde av noe annet. Cirka 30-40 prosent av de på 50-60 år hadde også prostatakreft, ifølge forskeren.
- Disse tallene viser at prostatakreft er svært vanlig, og de aller fleste typene vokser sakte. Den store utfordringen vi har i dag er å skille ut de krefttilfellene som er hurtigvoksende og dødelig for pasienten. Vi har ikke gode nok kliniske verktøy for dette i dag, og derfor har vi et stort antall som blir overbehandlet, sier Tessem videre.
Cirka 90 prosent av tilfellene oppstår etter fylte 60 år, og veldig få under 50 år, ifølge forskeren.
Endrer seg med alderen
En av årsakene til at eldre menn er mer utsatt for prostatakreft enn yngre, er at prostata forandres ved alder og hos alle vokser den i størrelse –noe som kalles benignt hyperplasi og er ikke kreft, ifølge Tessem.
- Cellene i prostata er stadig utsatt for forandringer med alder og det er vanlig å utvikle kreft, men i de fleste tilfellene er dette saktevoksende kreft som ikke vil ha klinisk relevans. Årsaken til aggressiv prostatakreft kan være forandringer i gener som gjør at kreften utvikler seg hurtig, forklarer hun.
- Hadde vi visst nøyaktig hvilke biologiske mekanismer som utvikler aggressiv og dødelig prostatakreft, så kunne vi vært mer sikre på hvilke pasienter vi ville gitt aggressiv behandling til. I dag blir mange prostatakreftpasienter overbehandlet fordi vi ikke kan være helt sikker på at de har saktevoksende kreft som ikke blir klinisk relevant. Det er derfor viktig å utvikle gode kliniske metoder for å overvåke pasientene slik at behandling kan utsettes, eventuelt hindres helt, og man unngår bivirkningene av kirurgi og stråling, legger Tessem til.
Kan være arvelig
Hvis du i familien har flere nære slektninger som har hatt prostatakreft før fylte 60 år, kan det være arvelige komponenter som gir økt risiko for prostatakreft, ifølge Tessem.
- En feil på BRCA2-genet kan være en arvelig komponent som øker risiko for prostatakreft, men også bryst og eggstokkreft, sier forskeren.
Slik forebygges prostatakreft
Høyden vår kan vi ikke gjøre noe med, men livsstil, fysisk aktivitet og midjemål/BMI er et relativt lett tiltak for å forebygge all slags sykdom, både kreft og annen kardiovaskulær sykdom, mener Tessem.
- Det er noen studier som foreslår spesielle sammenhenger mellom forebygging av prostatakreft og diett med for eksempel kaffeinntak, omega-3 og lykopener fra tomat, men resultatene og årsakssammenhengene her er ikke klare. Som regel er disse forbundet med et vanlig sunt kosthold, sier forskeren og legger til:
- Konklusjonen er at det å unngå overvekt som trigger inflammasjon og oksidativt stress, kan være en god måte å forebygge både prostatakreft og andre sykdommer.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.