Coronavirus i Norge:

- Hovedmålet er å holde antall kontakter med andre mennesker så lavt som mulig

Unngå all kontakt som ikke er strengt nødvendig, råder lege. FHI med ytterligere presisering i dag.

KLAR TALE: Lege, Harald Doblaug, svarer på spørsmål fra Dagbladets lesere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Denne artikkelen er publisert 13.mars 2020. Situasjonen rundt spredning og smitteråd er i konstant endring, og alltid oppdatert på myndighetenes temasider om coronavirus i Norge.

(Vi.no): Det mange nå lurer på, er om vi sitte hjemme i vårt eget hjem. Kan symptomfrie mennesker besøke hverandre? Kan barn og ungdommer møtes i mindre grupper? Kan du besøke din gamle mor som er helt avhengig av hjelp i hverdagen?

På torsdagens pressekonferanse, der hun iverksatte de mest inngripende restriksjoner i Norge i fredstid, uttalte statsminister Erna Solberg dette:

- Vi anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner, som sykehjem, fengsler og så videre.

- Smitten spres ved fysisk kontakt

I et nettmøte på Dagbladet.no i formiddag, der lege Harald Dobloug svarte på spørsmål fra leserne, ga han en tydelig anbefaling:

- All unødvendig fysisk kontakt bør unngås, for det er sånn denne smitten spres, sa han.

- Barn bør ikke få møtes for å leke sammen om det er kun for å unngå å kjede seg. Det stiller seg litt annerledes om det er for at foreldre skal kunne gå på jobb.

Rådet fra Folkehelseinstituttet er å holde minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Det inkluderer å begrense kontakt med andre, deltagelse i fritidsaktiviteter og restaurantbesøk.

Fredag ettermiddag presiserte også FHI-direktør Camilla Stoltenberg i pressekonferanse dette:

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer

- Alle barn som nå er hjemme bes om å være mest mulig hjemme. De kan omgås søsken som vanlig. Hovedmålet er å holde antall kontakter med andre mennesker så lavt som mulig. Det betyr å ikke møtes til leketreff.

Seinere har FHI åpnet for at barn kan møte en til to lekekamerater, så lenge de holder seg til de samme gjennom hele perioden.

Besteforeldre skal ikke være barnevakt

CORONAVIRUSET: Lege Harald Dobloug er på besøk i studio for å svare på spørsmål. Video: Dagbladet TV Vis mer

Erna Solberg minnet i sin tale til folket torsdag om eldre som besteforeldre regnes som risikogruppe, og derfor ikke bør brukes som barnevakt.

Restriksjonene som er innført for å begrense spredningen av coronaviruset i Norge byr på en rekke praktiske utfordringer. Alle som har symptomer på luftveisinfeksjon er bedt om å holde seg hjemme til symptomene er borte, det er innført strenge kriterier for hvem som får testet seg så alle forkjølelsessymptomer må behandles som om det var corona.

Unngå å hamstre mat

Oslos byrådsleder Raymond Johansen har oppfordret alle innbyggere til å kose seg hjemme, i stedet for å gå ut. Oslo kommune har også bedt innbyggerne om å oppsøke matbutikken sjelden, gjerne maks en gang i uken, og helst ikke når det er så mange andre der.

Hamstring frarådes på det sterkeste av flere grunner: Smitterisikoen når mange står tett i butikken, og risikoen for at noen få hamstrere kjøper så mye varer at det ikke blir nok til alle. Både myndighetene, butikkjedene og leverandørene lover at butikkhyllene vil fylles opp etter hvert og at lagrene ikke vil gå tomme om vi bare beholder handlemønsteret vårt.

Flere restauranter stenger i en kollektiv dugnad for å unngå smittespredning, selv om de har lov til å holde åpent om de sikrer én meters avstand mellom gjestene. Andre tilbyr kun mat til å ta med hjem.

Vi oppdaterer denne saken fortløpende etter hvert som myndighetene kommer nye retningslinjer.

Myndighetenes samleside for offisiell informasjon om coronaviruset i Norge finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.