Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Dette er definitivt et problem, som vi er veldig klar over, sier nevrolog og overlege Kjersti Grøtta Vetvik ved nevrologisk avdeling, Akershus universitetssykehus (Ahus) - og Norsk Senter for Hodepineforskning (NorHEAD).
Hun sikter til plager med migrene i overgangsalder. For det er ikke bare hetetokter, humørsvingninger og hjernetåke som kan prege livet i overgangsalderen - men også hodepine, som for mange kan handle om migrene.
- Det som også er et ekstra problem er at det faller inn under tre spesialiteter; allmennmedisin, nevrologi og gynekologi. Og så er det litt tilfeldig hvor pasienten havner, sier Vetvik.

Hodepine kjent problem i overgangsalderen: Se ekspert-rådene
Vi PlussI denne artikkelen forteller hun mer om plager med migrene i overgangsalder, hvordan bruk av hormonterapi kan påvirke - og hvilken behandling som kan hjelpe. Og ja, for ikke å glemme: hvordan migrenen utvikler seg etter overgangsalderen.
Migrene og hormonsvingninger
Rundt 750 000 lider av migrene i Norge - men halvparten av disse har aldri fått noen diagnose og dermed heller ingen behandling. Det rammer flest kvinner og mange lider i stillhet, selv om det er hjelp å få.
For mange kvinner er plagene relatert til hormonsvingninger, og spesielt fall i østrogennivåene i kroppen - som øker risikoen for anfall. Og ettersom det er nettopp dette som skjer i (og før) overgangsalderen, kan mange oppleve økte utfordringer med migrene i denne livsfasen.
Studier viser også at migreneanfall ved menstruasjon har betydelig lengre varighet og er vanskeligere å behandle enn anfall ved andre tidspunkt i menstruasjonssyklusen.

Alt du trenger å vite om hormonterapi
Vi Pluss
Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi Pluss- Noen er spesielt sensitive for hormonsvingninger. Og i åra før siste menstruasjon, i slutten av 40-åra, endrer hormonsystemet seg. Man får en hormonell berg- og dalbane med svingninger som er større og mer uforutsigbare - og dette trigger migreneanfall hos mange, sier Vetvik.
Hun forteller at de uforutsigbare svingningene gjør at kvinner som tidligere kan ha hatt en viss kontroll på når anfallene kunne komme, fordi de visste at de kom med menstruasjonen, plutselig opplever at de ikke har kontroll lenger.
- Mange opplever da at de får mer migrene og at det er mer uforutsigbare anfall. Og dette kommer på toppen av alle de andre plagene man kan få i forbindelse med overgangsalderen, sier Vetvik, og legger til:
- Vi vet også at kvinner med migrene har mer plager knyttet til overgangsalderen, enn kvinner uten migrene.

Dette må du betale for en sykehjemsplass
Vi Pluss
Privat helsereise: Slik kan du få dekket behandling i utlandet
Vi PlussNoen greier ikke å stå i vanlig jobb
Hun råder kvinner som opplever problemer med migrene og andre symptomer i overgangsalder, om å oppsøke legehjelp.
- Man må definitivt få hjelp før man går med hodepine hver dag, oppfordrer Vetvik.
Du kan lese mer om hvor du skal gå for hjelp i denne artikkelen - og der forteller også Vetvik hva som kan hjelpe denne gruppen migrenepasienter.
Konsekvensen for den enkelte kan være dramatisk:
- Det kan skje at migrene i forbindelse med overgangsalder gjør at noen ikke greier å stå i jobb 100 prosent, sier Vetvik.

Mangler diagnose og lider i stillhet: Migrene-hjelpen mange aldri får
Vi Pluss
Endelig hjelp mot tørre slimhinner: - Plagene forsvant med en gang
Vi PlussStore kostnader for samfunnet
Oslo Economics har utgitt en rapport om migrene i et samfunnsperspektiv - hvor de har analysert samfunnskostnadene ved migrene (arbeidet med rapporten er finansiert av legemiddelselskapet Novartis, til orientering).
Der beskriver Laila Mathisen i interesseforbundet Hodepine Norge, hvordan økt migrene i overgangsalderen førte til at hun en periode ble sykemeldt:
- For min egen del har det vært vanskelig å prestere optimalt på jobb og ved overgangsalder ble plagene forsterket. Jeg måtte presse meg på jobb hver dag og tok etter hvert veldig mye medisin. Jeg begynte å stå opp kl. 05 hver morgen for å sjekke om et anfall var på vei, hvor jeg i så fall tok anfallsmedisin og la meg igjen slik at jeg klarte å stå opp og presse meg på jobb et par timer seinere, forteller Mathisen i rapporten.
Over tid gjorde dette at hun utviklet medikamentoverforbrukshodepine - som resulterte i at hun ble 100 prosent sykemeldt og hadde en lengre periode uten legemidler for å tilbakestille hjernens respons på smerte.
1,1 milliarder fra Nav
Oslo Economics viser i rapporten til at kvinner utgjorde mer enn tre fjerdedeler av pasienter som oppsøkte fastlege eller avtalespesialist for migrene i 2019. Det er relativt unge personer som oppsøker legetjenester for migrene, de fleste kvinner i arbeidsfør alder, mellom 20 og 50 år.
De estimerer at kostnaden for tapt helse og redusert livskvalitet som følge av migrene kan vurderes til 53 000 mill. kr. Og at sykefravær og produktivitetstap koster samfunnet cirka 3800 mill. kr. I rapporten skriver de at det i 2019 ble totalt utbetalt over 1,1 milliarder kroner fra Nav til migrenepasienter i sykepenger, arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd.
I FHIs analyse av sykdomsbyrde i Norge i 2050 forventer man at nevrologiske sykdommer, som omfatter blant annet migrene, hjerneslag og demens, fortsatt vil ligge på tredjeplass som største årsaker til dødelighet i befolkningen, etter hjerte- og karsykdommer og kreft.

- Det er ikke bra for helsen å stresse for mye med mat, trening og vekt
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.