Hjerneslag: Halvparten kommer for sent til sykehus

Ved mistanke om hjerneslag teller hvert eneste minutt. Likevel kommer under halvparten til sykehus før det er gått fire timer, viser en ny studie.

HJERNESLAG: Til tross for at hjerneslag er en tidskritisk tilstand, kommer bare halvparten av pasientene med mistenkt hjerneslag raskt nok til sykehus for behandling. Foto: NTB
HJERNESLAG: Til tross for at hjerneslag er en tidskritisk tilstand, kommer bare halvparten av pasientene med mistenkt hjerneslag raskt nok til sykehus for behandling. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Akutt hjerneslag er en tidskritisk tilstand, og ved mistanke om hjerneslag teller hvert eneste minutt. Jo tidligere pasienten kommer til sykehuset og får behandling, desto bedre er prognosene for at pasienten vil overleve uten store skader.

Rask diagnostisering og behandling er avgjørende for utfallet, og det som skjer i løpet av den første timen påvirker i stor grad resultatet av behandlingen.

Likevel kommer færre enn halvparten av pasienter med mistenkt hjerneslag til sykehus innen fire timer.

Det kommer fram i en fersk studie publisert i tidsskriftet Sykepleien. Studien er omtalt av Forskning.no.

Kun halvparten med ambulanse

Studien kartla veien til sykehuset for 1399 pasienter som ble innlagt på Ullevål sykehus i 2018 med mistanke om hjerneslag. Kun halvparten av pasientene kom til sykehuset med ambulanse, til tross for symptomer på og mistanke om mulig hjerneslag. En tredel kom fra legevakten og 12 prosent ble sendt fra fastlegen.

En tidligere studie viste at seks av ti pasienter som kontaktet primærhelsetjenesten, ble bedt om å møte opp på fastlegekontoret eller legevakten.

- For pasienter med mistenkt hjerneslag kan det være et forsinkende ledd når innleggelse i sykehus først går via legevakten og fastlegen, skriver forskerne av den ferske studien,

De konkluderer med at vi trenger mer kunnskap om årsakene til at så mange kommer via fastlegen eller legevakten og ikke direkte med ambulanse.

Hjerneslag årsak til demens

Hvert år får cirka 12 000 nordmenn hjerneslag, og det er den tredje vanligste dødsårsaken i Norge. Hjerneslag er den vanligste årsaken til uførhet, samt årsak nummer én til innleggelse ved sykehjem.

Hjerneslag er også årsaken til, eller en viktig medvirkende årsak til om lag halvparten av alle demenstilfeller i Norge.

Hjerneslag er en plutselig skade i hjernen på grunn av akutt stopp i hjernens blodtilførsel. Dette skyldes vanligvis en blodpropp eller blødning i hjernen. Avhengig av hvilket område av hjernen som rammes, kan det føre til lammelser, talevansker, synsforstyrrelser og bevisstløshet.

Symptomer på hjerneslag

Ifølge LHL er de vanligste symptomene på hjerneslag plutselig og uventet nedsatt kraft i arm/bein i den ene halvdelen av kroppen, talevansker (problemer med å snakke eller forstå enkle ord/setninger) og ansiktsskjevhet.

Andre symptomer kan være nummenhet i en kroppshalvdel, synsforstyrrelser (for eksempel tap av sidesyn, dobbeltsyn eller blindhet på ett øye), nedsatt balanse eller koordinasjon eller plutselig innsettende, eksplosjonsaktig hodepine.

Ved mistanke om hjerneslag, kan den som er rammet forsøke å gjennomføre disse handlingene:

  1. PRATE: Snakke tydelig
  2. SMILE: Vise tennene
  3. LØFTE: Løfte armene

Dersom pasienten har problemer med å utføre en eller flere av disse handlingene, bør man umiddelbart ringe 113. Hjerneslag regnes som en krisesituasjon der hvert eneste minutt teller for å komme raskt til behandling i sykehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.