
Vi.no holder deg oppdatert på e-post
(Vi.no): Det er ikke sikkert du legger merker til det, men overalt rundt oss er det støy. Blir det for mye, kan det by på problemer.
- Mangel på stillhet kan gi søvnvansker, mindre energi, utmattelse og konsentrasjonsvansker, forteller Olga Lehmann, forsker ved Institutt for psykisk helse ved NTNU.
Hun har forsket på hvordan stillhet påvirker hjernen og folks hverdag.
Les også: Samuel ble bestekompis med bestefaren - det førte dem jorda rundt
Ubehagelig stillhet
Tidligere forskning viser at støy kan gi høyere blodtrykk og hjerteinfarkt, og gi barn dårligere lese- og språkferdigheter.
En annen studie konkluderte med at stillhet ga lavere blodtrykk og hjerterytme.

8 tips som gjør deg til en suksess - i ditt eget hode
Den viktigste fordelen stillhet kan gi, er å gjøre oss mer bevisst på eget følelsesliv, ifølge Lehmann.
- Stillheten er ikke et tomrom, men et rom for bearbeiding av tanker og følelser. Mange mennesker synes stillheten er ubehagelig, og bruker støy til å distrahere seg, sier hun.
Stillhet gir også hjernen mulighet til å skape minner.

Les også: - Sorg kan snu hele verdensbildet på hodet
Stillhet gir helsegevinster
Bedre kontakt med eget følelsesliv er bare noen av en rekke helsegevinster forskeren mener stillhet kan ha:
- Man blir mer oppmerksom og fokuserer bedre, sier Lehmann.
Nevrovitenskapen har funnet ut at meditasjon og stillhet gir hjernen mer grå substans. Grå substans forenkler mentale funksjoner, blant annet kreativitet, hukommelse og beslutningstagning.

Derfor føler du deg yngre enn du er
- Man forstår dermed bedre hva som utløser bestemte tanker og følelser. Vi får også evnen til å forandre oss, sier Lehmann.
Tre andre fordeler ved stillhet er:
- Vi hviler bedre.
- Vi tar flere bevisste valg, fordi vi rekker å tenke over hvordan vi reagerer på ting.
- Vi får mulighet til å akseptere at vi ikke kan kontrollere alt.
Les også: Unge gründere vil ha råd fra pensjonister
Dette er mindfulness
«Mindfulness» er kanskje det mest trendy eksempelet på å utnytte stillhet.
Mindfulness beskrives som «oppmerksomt nærvær», hvor man utforsker egne tanker og følelser. Poenget er å gi slipp på alle bekymringer og stressfaktorer, og kun føle på hvordan man har det.
- Mindfulness er en måte å bli kjent med seg selv på. Det kan hjelpe oss å ta nyttige avgjørelser, i stedet for å reagere på autopilot, sier sykepleier med spesialisering i psykisk helse, og styremedlem i Mindfulness Norge, Wenche Winnerkvist.
Mindfulness hjelper også med å holde fokus på det man driver med i øyeblikket.

Forsker: - Det viktigste for å beholde en god hukommelse
- Det kan være alt fra rapportskriving til lek med barn, eller å prate med andre. De fleste har vel opplevd å dele noe viktig med en annen, for så å oppdage at den andre ikke følger med.
Men vær obs på ting som kan gjøre meditasjonen lite nyttig. Hjernen vil nemlig alltid jobbe for å «løse problemer» og prøve å få deg bort fra stillheten.
- Dersom det bare blir nok en post på timeplanen, kan det bli en ulempe. Om det blir vanskelig, og din indre kritiker begynner å fortelle at «jeg klarer ikke å være stille», har meditasjonen liten hensikt, avslutter Winnerkvist.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.