Forskning på hjernekapasitet

Hjernen din er yngre enn du tror

En ny studie slår hull på myten om at vi er på vårt smarteste og mentalt raskeste i 20-årene. Snarere tvert imot: Hjernen din fortsetter å prestere på topp i flere tiår lenger enn forskerne hittil har trodd.

LIKE RASK OG EFFEKTIV: Myten om at hjernen din arbeider raskest og mest effektivt når du er i 20-årene, stemmer ikke, ifølge ny forskning. Foto: NTB
LIKE RASK OG EFFEKTIV: Myten om at hjernen din arbeider raskest og mest effektivt når du er i 20-årene, stemmer ikke, ifølge ny forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har lenge vært sett på som en irriterende, men uunngåelig del av det å være menneske: Ikke bare er du på ditt vakreste når du er ung, du er også på ditt mentalt raskeste og smarteste. Etter at hjernen din har nådd toppen som 20-åring, går det bare nedover.

Det sier i hvert fall den godt etablerte sannheten. Men er den egentlig sann?

Nei, mener tyske forskere. En ny studie konkluderer nemlig med at hjernen din når toppen mye senere enn man hittil har trodd, skriver NRK.

Forsket på hjernehastighet

Studien, som er utført ved Heidelberg universitet i Tyskland, har undersøkt den mentale hastigheten til mer enn 1,1 millioner mennesker i alderen 10 til 80 år, ved hjelp av et online dataprogram der de skulle sortere bilder og ord etter gitte kategorier så fort de kunne. Deretter ble det gjort en analyse av deltakernes alder, svarhastighet og antall riktige svar.

Konklusjonen? Arbeidshastigheten til hjernen din blir egentlig ikke noe særlig lavere før du har bikket 60 år.

Rett nok var 20-åringene de raskeste til å svare. Men de svarte også langt oftere feil enn de litt eldre deltakerne. 20-åringene prioriterte med andre ord hastighet fremfor nøyaktighet.

God arbeidskapasitet til 60

Den mentale arbeidskapasiteten nådde ifølge studien toppen ved 30 års alder - da var deltakernes kombinasjon av hurtighet og nøyaktighet på sitt beste. Men derfra og fram til 60 års alder gikk det bare ubetydelig nedover.

Først etter 60 ble det tydelig at hjernen begynte å bremse ned. Og det var først og fremst hastigheten som ble påvirket, ikke antall riktige svar.

«Ifølge vår analyse», skriver forskerne bak studien, «øker den mentale hastigheten fram til 30 års alder, forblir stabil til rundt 60 år og går deretter nedover. [...] Gjennom store deler av menneskets livsløp og arbeidskarriere utfordrer dermed våre resultater den utbredte oppfatningen av en aldersrelatert brems i mental hastighet.»

Vi blir med andre ord ikke tregere og mindre effektive ansatte jo eldre vi blir. Snarere tvert imot. I yrker der evnen til å gjøre raske, men veloverveide beslutninger er vesentlig, kan det, ifølge resultatene i denne studien, være en fordel ikke å være ung.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.