Livmorhalskreft

Hjemmetester til livmorhals-sjekk får ekstrabevilling

Regjeringen foreslår å gi ytterligere 8 millioner til livmorhalsprogrammet. Pengene skal sikre at de som ikke har vært til livmorhalsundersøkelse på mange år, kan få tilbud om hjemmetest.

HJEMMETEST: Bruk av hjemmetest i Livmorhalsprogrammet kan gjøre at flere sjekker seg, viser en studie som ble gjennomført i 2019. Den øverste testen ble brukt i studien, mens testen nederst på bildet skal brukes som hjemmetest i Livmorhalsprogrammet. Foto: Kreftregisteret
HJEMMETEST: Bruk av hjemmetest i Livmorhalsprogrammet kan gjøre at flere sjekker seg, viser en studie som ble gjennomført i 2019. Den øverste testen ble brukt i studien, mens testen nederst på bildet skal brukes som hjemmetest i Livmorhalsprogrammet. Foto: Kreftregisteret Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2019 gjennomførte Kreftregisteret en studie der de inkluderte 6000 kvinner som ikke hadde tatt screeningprøve for livmorhalskreft på minst 10 år.

Mens en tredjedel av kvinnene fikk tilsendt et påminnelsesbrev om å teste seg, fikk de resterende kvinnene enten tilbud om å bestille hjemmetest - eller ble uoppfordret tilsendt hjemmetest.

Det var blant de 2000 kvinnene som uoppfordret fikk tilsendt hjemmetest, at aller flest kvinner sjekket seg.

Med dette som bakgrunn skal bruk av hjemmetester nå implementeres i livmorhalsprogrammet, og allerede i 2022 ble det satt av 20,5 millioner til dette. I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen å gi ytterligere 8 millioner kroner som blant annet skal dekke driftskostnader knyttet til utsendelse av prøvetakingsutstyr og oppfølging av positive prøver, skriver regjeringen.

Hjemmetest øker screeningdeltakelse av livmorhalskreft

- Grunnlaget for implementering av hjemmetest baseres på at de fleste som får påvist livmorhalskreft er de som ikke deltar eller deltar sjelden til screening, forteller leder av Livmorhalsprogrammet Ameli Tropé, til Vi.no.

Tropé forteller videre at de som ikke deltar i screening, oftere får påvist livmorhalskreft i et mer avansert stadium med dårligere prognose og mer bivirkninger etter behandling.

- HPV hjemmetesting har vist økt deltagelse både nasjonalt og internasjonalt. I Norge økte oppmøtet med 28 prosent blant kvinnene som fikk tilsendt hjemmetest i forbindelse med studien i 2019. Disse kvinnene hadde tross flere påminnelser ikke tatt en screeningprøve på mer enn 10 år - eller aldri. En norsk studie har vist at HPV hjemmetest er like sikkert som en prøve tatt hos lege, sier hun.

Viktig med oppfølging hos lege

Blant kvinnene som tok hjemmestest i studien ble det avdekket infeksjon av høy-risiko HPV hos 11,5 prosent av kvinnene.

- Vedvarende infeksjon med høyrisiko HPV-typer kan over lengre tid utvikle seg til kreft. For at hjemmetesting skal være et effektivt middel i forebygging av livmorhalskreft, forutsetter det at HPV positive kvinner tar oppfølgingsprøve hos lege/gynekolog, påpeker Ekeli.

Slik kan man få fulgt opp de kvinnene som er i risikosonen for å utvikle livmorhalskreft.

Derfor er det viktig med tilbud om hjemmetest

Ifølge Kreftregisteret har et tilbud om hjemmetest til kvinner som ikke eller sjelden har screenet seg fanget opp omtrent tre ganger mer celleforandringer og 12 ganger flere krefttilfeller, viser studien.

- Det som overrasket oss, var at vi klarte å fange opp så mange tilfeller av livmorhalskreft. Dette betyr at vi har klart å oppdage livmorhalskreften på et tidligere stadium som gir kvinnene en betydelig bedre prognose enn om de ikke hadde screenet seg, påpeker hun.

- Studien viser at tilbud om hjemmetest til de som ikke har deltatt i screening på flere år, vil være effektiv i forebyggingen av livmorhalskreft i Norge. For enkelte kvinner er det vanskelig å ta en gynekologisk undersøkelse, og en hjemmetest vil derfor være med på å senke terskelen for å sjekke seg. Derfor vil det være riktig å tilby en slik test som en del av Livmorhalsprogrammet, understreker hun.

- For hvilke aldersgrupper kan dette være ekstra viktig?

I første omgang vil vi prioritere grupper i alderen 34 til 69 år, ettersom det er i denne aldersgruppen de som ikke har tatt screeningprøve på 8-10 år eller mer befinner seg. I tillegg prioriterer vi kvinner som av ulike psykiske eller fysiske grunner ikke kan utføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlegen, sier Tropé.

- Vi oppfordrer også til at man ikke venter på tilbud om hjemmetest da det er viktig å oppdage alvorlige celleforandringer tidlig i den aktuelle aldersgruppen, understreker Tropé.

Vi.no har tidligere skrevet om at 30 prosent av de som dør av livmorhalskreft får det påvist når de er over 70 år. Noe av årsaken til dette er at det tar lang tid for HPV-virus å utvikle seg til livmorhalskreft, dermed er det svært viktig å fortsette å sjekke seg også når man blir eldre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.