55-åringer får invitasjon til tarmscreening:

Hjemmetest kan avsløre om det er mer enn vanlig magetrøbbel

De siste 60 åra har forekomsten av tarmkreft tredoblet seg i Norge. Snart rulles det ut et tarmscreeningprogram som skal avdekke kreftformen tidligere og redde liv.

ALVORLIG: Tarmkreft er en av kreftformene som tar flest liv i Norge. Foto: Shutterstock NTB
ALVORLIG: Tarmkreft er en av kreftformene som tar flest liv i Norge. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tarmkreft den nest hyppigste kreftformen etter prostatakreft. I Norge oppdages mer enn 4000 nye tilfeller hvert år. Forekomsten har tredoblet seg de siste 60 åra. Kvinner i Norge ligger helt i verdenstoppen på antall tilfeller av denne krefttypen og norske menn kommer like etter.

– Tarmkreft er forbundet med lite fysisk aktivitet, stillesitting, fiberfattig kost og inntak av prosessert mat. Men hvorfor kreftformen øker mer i Norge enn i andre Skandinaviske land, er mer usikkert, sier Øyvind Holme, overlege og forsker ved Sørlandet sykehus og nasjonal koordinator for tarmscreeningprogrammet til Vi.no.

Det er særlig rundt 55-års alder at forekomsten av tarmkreft begynner å stige. 90 prosent av dem som får tarmkreft er i alderen 55 og oppover.

Fra høsten starter en gradvis utrulling av tarmscreeningsprogrammet og de første invitasjonene sendes til landets 55-åringer. Testen, som er en test for blod i avføringen, kan enkelt gjennomføres hjemme og deltakerne slipper å reise til sykehus hvis de ikke trenger oppfølging. Ifølge Kreftregisteret blir dette det første nasjonale screeningprogrammet i Norge som tilbys både kvinner og menn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.