55-åringer får invitasjon til tarmscreening:

Hjemmetest kan avsløre om det er mer enn vanlig magetrøbbel

De siste 60 åra har forekomsten av tarmkreft tredoblet seg i Norge. Snart rulles det ut et tarmscreeningprogram som skal avdekke kreftformen tidligere og redde liv.

ALVORLIG: Tarmkreft er en av kreftformene som tar flest liv i Norge. Foto: Shutterstock NTB
ALVORLIG: Tarmkreft er en av kreftformene som tar flest liv i Norge. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tarmkreft den nest hyppigste kreftformen etter prostatakreft. I Norge oppdages mer enn 4000 nye tilfeller hvert år. Forekomsten har tredoblet seg de siste 60 åra. Kvinner i Norge ligger helt i verdenstoppen på antall tilfeller av denne krefttypen og norske menn kommer like etter.

– Tarmkreft er forbundet med lite fysisk aktivitet, stillesitting, fiberfattig kost og inntak av prosessert mat. Men hvorfor kreftformen øker mer i Norge enn i andre Skandinaviske land, er mer usikkert, sier Øyvind Holme, overlege og forsker ved Sørlandet sykehus og nasjonal koordinator for tarmscreeningprogrammet til Vi.no.

Det er særlig rundt 55-års alder at forekomsten av tarmkreft begynner å stige. 90 prosent av dem som får tarmkreft er i alderen 55 og oppover.

Fra høsten starter en gradvis utrulling av tarmscreeningsprogrammet og de første invitasjonene sendes til landets 55-åringer. Testen, som er en test for blod i avføringen, kan enkelt gjennomføres hjemme og deltakerne slipper å reise til sykehus hvis de ikke trenger oppfølging. Ifølge Kreftregisteret blir dette det første nasjonale screeningprogrammet i Norge som tilbys både kvinner og menn.

Redder liv

– Målet er å redde liv. Tarmscreeningsprogrammet er viktig for å redusere død forårsaket av tarmkreft, sier Holme.

I tillegg til å avdekke tarmkreft gjennom testing, er også målet å bedre folks kunnskap om symptomene på tarmkreft.

– Vi håper folk vil bli mer villig til å teste seg og gå til lege tidsnok. Det er viktig å oppdage sykdommen i tidlig fase. Gjennom tarmscreeningsprogrammet vil 70 prosent av krefttilfellene som oppdages være på et tidlig stadium. Sjansen for å overleve er da større og behandlingen vil bli mer skånsom, sier han.

Ifølge Holme er risikoen for at du får tarmkreft før fylte 75 år rundt 5 prosent. Overlevelsesprosenten er på 60–70 prosent.

Blir kreften oppdaget seint, kan behandlingen føre til kroppslige seinvirkninger. Kreften kan komme tilbake, selve kirurgien kan by på komplikasjoner og utlagt tarm kan bli en konsekvens.

Kan minne om vanlige mageplager

– Et problem med tarmkreft er at symptomene ofte likner på vanlige mageplager. Det er det veldig mange i Norge som har. Et tegn på tarmkreft kan være endring i avføringsmønster, nyoppståtte magesmerter og blod i avføringen, sier Holme.

Dessuten kan symptomene være uklare.

– Endring i avføringsmønster kan være så mangt. Det kan både være nyoppstått forstoppelse og diaré. Disse symptomene kan også være vekslende, sier han.

Holme håper screeningprogrammet vil bidra til å fjerne tabuet om tarmkreft.

– Jeg tror ikke det er en sykdom vi snakker om i selskapslivet. Tarm og avføring oppfattes som noe privat. Det er en grunn til at vi låser døra når vi er på do.

– Kan det også være vanskelig å fortelle lege om symptomene?

– Det kan hende. Vi vet fra internasjonale studier at flauhet er en av barrierene mot å delta i screening for tarmkreft, så det tror jeg nok.

– Enormt framskritt

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, beskriver det som en seier at tarmscreeningsprogrammet endelig er på trappene.

– Det er vi veldig glade for! Dette har vi jobbet for i flere år, og tarmkreftscreening en er stor seier for kreftsaken. Vi ser på det som et enormt framskritt, sier hun til Vi.no.

Ifølge Stenstadvoll Ross kan programmet føre til at færre får tarmkreft. Hun sier at screening kan bidra til at sykdommen oppdages tidligere og at dette er viktig for bedre overlevelse.

– Med screening kan man oppdage og fjerne eventuelle polypper som ellers kunne ha utviklet seg til kreft. Tarmkreft er dessverre også den kreftformen nest flest dør av. Å komme tidlig i gang med behandling vil føre til at flere overlever.

– Tarmkreft er en skummel kreftform som normalt ikke har symptomer før den har kommet langt, og symptomene oppdages ofte seint. Og ofte forveksles symptomene med vanlige mageplager, sier hun.

Enkelt å gjennomføre hjemme

Invitasjonen til å delta i tarmscreeningprogrammet kommer i posten. To uker seinere kommer selve testutstyret med testrøret.

– Det er helt ufarlig å gjøre det hjemme, du kan være for deg selv og trenger ikke være borte fra jobb for å delta, sier Holme.

Testen gjennomføres ved hjelp av en avføringsoppsamler som du fester i doskåla før du går på do. Den gjør at du slipper å rote nede i vannet for å få tak i avføring som skal inn i testrøret. Oppsamleren kan trygt skylles ned sammen med resten av avføringen. Du bruker en pinne for få tak i avføringen, og det er helt små mengder som skal festes på pinnen. Testrøret med avføringen sendes tilbake med vanlig post.

Testen er laget for å oppdage blod i avføringen, også når det er så lite at det er vanskelig å se. Blod i avføringen kan også være tegn på tarmkreft. Oppdages spor av blod i avføringen, vil deltakeren få tilbud om koloskopi for å undersøke tarmen.

Dersom det ikke blir påvist blod, får du tilbud om å levere ny avføringsprøve annethvert år til du er 65 år.

– Testen kan ikke med 100 prosents sikkerhet avsløre tarmkreft. Den avdekker 70–80 prosent av tarmkrefttilfellene. Én av fire med kreft vil ikke bli fanget opp. Derfor er det viktig med gjentatt testing, sier Holme.

Han understreker at du må oppsøke lege for å sjekke deg for tarmkreft dersom du opplever symptomer på tarmkreft. Det må du gjøre selv om du nylig har fått negativt utslag på testen.

– Det er viktig å vite at testen ikke er en garanti mot kreft, sier Holme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.