Fastlege

Historisk mange misfornøyde pasienter

– Vi har aldri noensinne hatt så mange saker om fastlegeordningen som i fjor. Mangelen på fastleger har stort nasjonalt omfang og gir alvorlige konsekvenser for pasientene.

FASTLEGEKRISEN BEKYMRER: Saker om fastlegetjenester, utgjorde 20 prosent av det totale antallet saker til Pasient- og brukerombudet i 2022. Økningen er stor fra tidligere år - men størst er økningen innen psykiatri. Foto: NTB/Shutterstock
FASTLEGEKRISEN BEKYMRER: Saker om fastlegetjenester, utgjorde 20 prosent av det totale antallet saker til Pasient- og brukerombudet i 2022. Økningen er stor fra tidligere år - men størst er økningen innen psykiatri. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er Jannicke Bruvik, nasjonalt koordinerende pasient- og brukerombud, som sier dette i forbindelse med den ferske årsrapporten for 2022.

Rapporten avslører et nytt rekordår, med over 17 300 henvendelser. Dette er historisk mange, ifølge ombudet, og økningen i løpet av de to siste åra er på 3000 saker.

– Fastlegeordningen på soleklar førsteplass, igjen! forteller Pasient- og brukerombudet. Saker om fastlege har økt med 44 prosent fra 2018 til 2022. Nå utgjør det en femtedel av alle Pasient- og brukerombudets saker totalt.

– Fastlegekrisen er en pasientsikkerhetsrisiko som vi lever med fordi fastlegeordningen ikke fungerer lenger. Vår bekymring har økt i takt med utviklingen, som kun har gått i feil retning, sier Bruvik.

Hun sier videre at fastlegemangelen har gått fra å være et problem i distriktet til å også bli et storbyproblem – og fra å være et problem i primærhelsetjenesten, til nå å påvirke spesialisthelsetjenesten i stor grad. I denne artikkelen forteller Bruvik hva folk flest er misfornøyde med, når det kommer til fastlegeordningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.