Fastlege

Historisk mange misfornøyde pasienter

– Vi har aldri noensinne hatt så mange saker om fastlegeordningen som i fjor. Mangelen på fastleger har stort nasjonalt omfang og gir alvorlige konsekvenser for pasientene.

FASTLEGEKRISEN BEKYMRER: Saker om fastlegetjenester, utgjorde 20 prosent av det totale antallet saker til Pasient- og brukerombudet i 2022. Økningen er stor fra tidligere år - men størst er økningen innen psykiatri. Foto: NTB/Shutterstock
FASTLEGEKRISEN BEKYMRER: Saker om fastlegetjenester, utgjorde 20 prosent av det totale antallet saker til Pasient- og brukerombudet i 2022. Økningen er stor fra tidligere år - men størst er økningen innen psykiatri. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er Jannicke Bruvik, nasjonalt koordinerende pasient- og brukerombud, som sier dette i forbindelse med den ferske årsrapporten for 2022.

Rapporten avslører et nytt rekordår, med over 17 300 henvendelser. Dette er historisk mange, ifølge ombudet, og økningen i løpet av de to siste åra er på 3000 saker.

– Fastlegeordningen på soleklar førsteplass, igjen! forteller Pasient- og brukerombudet. Saker om fastlege har økt med 44 prosent fra 2018 til 2022. Nå utgjør det en femtedel av alle Pasient- og brukerombudets saker totalt.

– Fastlegekrisen er en pasientsikkerhetsrisiko som vi lever med fordi fastlegeordningen ikke fungerer lenger. Vår bekymring har økt i takt med utviklingen, som kun har gått i feil retning, sier Bruvik.

Hun sier videre at fastlegemangelen har gått fra å være et problem i distriktet til å også bli et storbyproblem – og fra å være et problem i primærhelsetjenesten, til nå å påvirke spesialisthelsetjenesten i stor grad. I denne artikkelen forteller Bruvik hva folk flest er misfornøyde med, når det kommer til fastlegeordningen.

Nasjonalt koordinerende ombud i Pasient- og brukerombudet, Jannicke Bruvik. Foto: Pasient- og brukerombudet
Nasjonalt koordinerende ombud i Pasient- og brukerombudet, Jannicke Bruvik. Foto: Pasient- og brukerombudet Vis mer

Pasienter avvises: – Økt risiko for at alvorlig sykdom ikke oppdages

Saker om fastlegetjenester, utgjorde 20 prosent av det totale antallet saker til Pasient- og brukerombudet i 2022. Ombudet forteller at henvendelser som omhandler fastlege utgjør 44 prosent av alle saker hos dem innen kommunale helse- og omsorgstjenester.

Innen samme kategori følger så henvendelser om sykehjem (757 saker) og helsetjenester i hjemmet (639 saker).

Som Bruvik uttaler ovenfor, mener ombudet at fastlegekrisen er en risiko for pasientsikkerheten.

– Flere av de som er i kontakt med Pasient- og brukerombudet forteller at de er uten fastlege og derfor har forsøkt å få helsehjelp hos legevakt. Vi hører om tilfeller der legevakten har avvist pasienten med begrunnelse om at sykdomstilfellet ikke er akutt nok, og at det derfor ikke er en oppgave for legevakten. Kommunen ivaretar da ikke sitt ansvar med å sikre alle som oppholder seg i kommunen forsvarlig helsehjelp, og risiko for at alvorlig sykdom ikke oppdages er økt, skriver ombudet i rapporten.

De peker på at andre utfordringer når pasienten ikke har en fast lege, er at pasienter typisk møter leger som ikke kjenner dem fra tidligere, og som heller ikke har hatt eller tatt seg tid til å sette seg inn i pasientens journal.

– At dette kan føre til vanskelige situasjoner rundt valg av behandlingstiltak bør ikke overraske noen. Vi hører om tilfeller der påbegynt behandling endres av ny fastlege, uten at pasienten forstår begrunnelsen. Vi hører fra pasienter som opplever at legen trekker deres helseplager i tvil, og tilfeller der pasientens stemme ikke blir hørt.

En uhøytidelig spørreundersøkelse på Vi.no avslører at 51 prosent er fornøyd med fastlegen sin – mens 33 prosent sier de ikke er fornøyd og 16 prosent er usikre på om de er fornøyd.

Det folk er minst fornøyd med ved fastlegeordningen er ventetid for å få time, ventetid på henvisninger og oppfølging fra fastlegen, ifølge svarene fra våre lesere.

Stor økning innen psykiatri

Ombudet omtaler den store økningen i antall henvendelser innen psykisk helsevern som mest oppsiktsvekkende. Økningen er på 55 prosent de siste fem åra, som gjør dette til feltet med størst økning totalt.

– Psykisk helsevern står også for en høyere andel klager på manglende tildeling av tjenester, sammenliknet med de andre fagfeltene i spesialisthelsetjenesten. Det utgjør nesten halvparten av alle henvendelsene til oss der pasienter og pårørende klager på avslag av tjenester, sier Bruvik.

Ulike tjenester

Ombudet er bekymret for at flere pasienter ikke får oppfølging fra fastlege. Bruvik uttaler at det er altfor store variasjoner i hvilket tilbud som finnes i kommunene, og at det er markant ulikhet mellom by og land.

– Våre innbyggere har dessverre ikke lik tilgang til helse- og omsorgstjenester. Bostedsadresse, kjønn, alder og språkferdigheter påvirker hvilket tjenestetilbud du får, hvorvidt og når sykdom oppdages, om du henvises til rehabilitering og hvilke muligheter du får for å leve et fullverdig liv på tross av sykdom og skader, uttaler Bruvik.

Hun sier at dersom du ikke har fast bostedsadresse eller BankID, eller ikke håndterer den digitale verdenen, så har du ikke de samme mulighetene som andre.

– Pasient- og brukerombudet er særlig bekymret for de mest sårbare pasientene som står uten fastlege, og heller ikke har råd til å kjøpe private helsetjenester. Dagens fastlegesituasjon kan føre til at de som ikke har midler til å skaffe nødvendig helsehjelp, får mangelfull oppfølging og dårligere helse enn andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.