Spastisk dysfoni

Hilde mistet stemmen i flere år: – Jeg har følt meg så hjelpeløs

At vi har en stemme, tar vi for gitt. Og skulle den bli borte, er det ikke så farlig: Den kommer snart tilbake. Men hva hvis den ikke gjør det?

SEKS ÅR UTEN STEMME: Det tok hele seks år før Hilde omsider fikk en diagnose – og ikke minst behandling for plagene på stemmebåndet. Det har ført til mye frustrasjon og smerte. Foto: Siv-Elin Nærø
SEKS ÅR UTEN STEMME: Det tok hele seks år før Hilde omsider fikk en diagnose – og ikke minst behandling for plagene på stemmebåndet. Det har ført til mye frustrasjon og smerte. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Enkelte sier at «stemmen er sjelens speil». Men når oppdager vi egentlig stemmen vår?

– Når barn er et par måneder gamle, tror jeg. De uttrykker seg stadig mer verbalt i 10–12 måneders alder, når de begynner å snakke. Jeg ser det i barnehagen, sier Hilde Valland (43), som har vært barnehagelærer i over 20 år. De siste årene har hun arbeidet som barnehagestyrer.

– Jeg er veldig glad i å synge for barna mine. I den perioden jeg ikke hadde stemme, klarte jeg likevel å synge. Og det er veldig rart! Forklaringen er visst at vi legger stemmeleiet på en annen måte, og pusten er avgjørende. De sier at når du snakker til et dyr eller lite barn legger stemmeleiet seg annerledes.

Spastisk dysfoni

Hilde kommer fra Ulsteinvik og er samboer med Karl Eirik Frøysa Hansen (41). De har sønnen David (13) og datteren Alida (7). Familien bor i et byggefelt «opp i høgda», og har utsikt over fjell og sjø.

– Hvordan vil du beskrive din egen stemme?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.