Ufør etter yrkesskade?

Hevder ulykken endret livet totalt - men Nav sier nei

Hun var lærer, teamleder, stolt trebarnsmor, hadde et sosialt liv og jobbet 100 prosent - frem til ulykken, som hun mener forandret alt. Ni år etter et fall på jobb har hun fremdeles store helseplager. Men Nav vil ikke gi henne erstatningen hun mener hun har krav på.

NEI FRA NAV: Kvinnen hevder helseplagene kom etter en ulykke på jobben - men Nav og Trygderetten er ikke enige. Kvinnen får dermed ikke menerstatning for yrkesskade. Foto: NTB
NEI FRA NAV: Kvinnen hevder helseplagene kom etter en ulykke på jobben - men Nav og Trygderetten er ikke enige. Kvinnen får dermed ikke menerstatning for yrkesskade. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den nå 54-årige kvinnen jobbet som lærer på en videregående skole da hun falt på jobb og slo hodet slik at hun pådro seg hjernerystelse.

Hun fikk godkjent slag mot hode som yrkesskade samme år som skaden skjedde - men da hun fremmet krav om menerstatning seks år seinere, fikk hun avslag fra Nav.

Bakgrunnen for avslaget var at hun kun hadde fått godkjent yrkesskade på 14 prosent - og for å få menerstatning må den fastsatte invaliditetsgraden være på minst 15 prosent.

- At prosentsatsen 14 prosent invalidiserende skal hindre meg og få erstatning er så tilfeldig. Hvorfor ble det ikke 15 prosent, som er kravet? spør kvinnen Trygderetten, og fortsetter:

- Når en arbeidsulykke endrer livet ditt totalt men ikke er en «god nok ulykke» til å få erstatning, kjennes det som en motløs kamp. Jeg har hele tiden klamret meg til håpet om å bli bra og kunne begynne å jobbe igjen, men at min rett til erstatning skulle bli avist, er trist.

En yrkesskade innen folketrygden er definert som en personskade, sykdom eller dødsfall som følge av arbeidsulykke. De fleste arbeidstakergruppene er yrkesskadedekket gjennom sitt arbeidsforhold og det er mange fordeler ved å få skaden godkjent som yrkesskade - som du kan lese mer om i denne artikkelen.

Kvinnen vi forteller om her, har anket avslaget fra Nav til Trygderetten - men heller ikke der får hun medhold. Du kan lese mer om begrunnelsen for det lenger nede i teksten.

- Jeg blir fremstilt som noe jeg ikke er

Kvinnen ble utsatt for en ulykke i 2011, mens hun var på jobb: Hun falt bakover over en spyleslange under vask av gulv - og slo hodet i veggen. Hun ble kjørt til legevakten hvor det ble konstatert hjernerystelse.

I ettertid har kvinnen slitt med nakkeplager, hodepine og kognitive plager, som hun selv mener er direkte knyttet til ulykken.

- Nakkesmerter og hodeverk har vært min hverdag siden ulykken. Det er vanlig å ha hodepine og nakkesmerter i travle perioder i livet, men det er ikke vanlig og ha hodepine permanent og nakkesmerter i åtte år med utmattelse, sier kvinnen.

Hun mener også at invaliditetsgraden som Nav har satt på plagene hennes, er for lav. Hun hevder det er feil og mangler i Nav-rapportene og hun er sterkt kritisk til at Nav årsaksforklarer plagene hun har med familiesituasjonen hennes.

- Familieliv og arbeidsliv har jeg hatt god kontroll på før ulykken. Det blir for dumt at dette skal trekkes frem, når du har hatt en stilling som lærer, teamleder, vært stolt trebarnsmor til oppegående og aktive barn, et sosialt vanlig liv og 100 prosent jobb med lite fravær i arbeidslivet frem til ulykken. Jeg vil uten tvil påstå at min utmattelse har direkte sammenheng med min smertetilstand siden ulykken. Når ting blir tatt ut av sammenheng og kontekst blir jeg fremstilt til noe jeg ikke er, skriver kvinnen til Trygderetten.

Hun understreker også belastningen selve saksbehandlingen er:

- Om du går med kroniske smerter uten å klare å få hjelp mot smertene, er det en mye større belastning enn det vanlige livet som dere prøver å gi skylden. Og min kamp mot forsikringsselskaper og Nav vil jeg påstå gir mye mer påkjenninger enn et vanlig, normalt familieliv.

Det springende punkt: Hvilke skader kan tilskrives ulykken?

Kvinnen mener altså at det er en klar årsakssammenheng mellom plagene hennes og arbeidsulykken og at skadegraden på 14 prosent derfor er for lav. Hun ønsker å få godkjent nakkeplager med tilhørende symptomer, som yrkesskade - som ville økt den godkjente yrkesskadegraden hennes ytterligere.

Nav på sin side hevder at de store plagene kvinnen har ikke kan tilskrives arbeidsulykken utover de 14 prosentene hun har fått godkjent som yrkesskade.

Og det er på bakgrunn av disse 14 prosentene at de avslår søknaden om menerstatning fordi forskriften til menerstatning krever at invaliditetsgraden må være på 15 prosent eller mer.

Dette er også hovedgrunnen til at kvinnen heller ikke får medhold i når saken klages inn for Nav Klageinstans - og heller ikke i Trygderetten.

- Plagene ikke en følge av yrkesskaden

Trygderetten skriver i konklusjonen at de er enige med Nav Klageinstans i at dokumentasjonen tilsier at kvinnens plager som yrkesskade maksimalt kan gi 14 prosent invaliditet.

De konkluderer også med at det ikke er sannsynlig årsakssammenheng mellom kvinnens øvrige symptomer og skadehendelsen og viser til spesialistvurderinger etter ulykken og det faktum at kvinnen også i årene før ulykken hadde oppsøkt legehjelp for blant annet nakkeplager og symptomer relatert til dette.

- Etter rettens vurdering må skadehendelsen anses å ha hatt liten skadevoldende evne når det gjelder den ankende parts nakkeplager. Ingen av spesialisterklæringene har kunnet påvise en sammenheng mellom skadehendelsen, og hennes nakkeplager i dag.

- Retten er kommet til at den ankende parts hodepineplager omfattes av invaliditetstabellen (...) med invaliditetsgrad på maksimalt 14 prosent. De øvrige plager hun påberoper seg, kan ikke anses mest sannsynlig å være en følge av yrkesskaden, skriver Trygderetten i son konklusjon, og avslutter:

- Vilkårene for rett til menerstatning er da ikke oppfylt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.