Statistikk fra FN viser at ekstrem hete er skyld i 94 prosent av alle liv tapt til naturkatastrofer.
«I fjor sommer ble Europa rammet av en hetebølge og tusenvis av eldre mennesker døde. Sammenhengen mellom helsetilstand og påvirkning av klima er kompleks og medisinske, sosiale og miljømessige faktorer er involvert», skriver Anette Hylen Ranhoff ved Universitetseksjonen Geriatrisk avdeling, Ullevål Universitetsykehus, i rapporten Eldre personer er sårbare i ekstreme værsituasjoner ( Norsk Epidemiologi 2004; 14 (2): 199-205 199) som ble publisert i 2004.
Femten år senere, i 2017, oppsummerer NRK med at det totalt er omkommet nærmere 130.000 personer i hetebølger i Europa de siste femten årene.
Hittil i år er det ikke publisert tall. Men indremedisiner og spesialist i geriatri, Anette Hylen Ranhoff, som i dag er overlege ved Diakonhjemmet i Oslo, sier de allerede har hatt flere innleggelser som følge av dehydrering.
- Eldre er uten tvil mest utsatt. Vi ser at de eldste, de mest skrøpelige, de med demens og de som bor i byer, i blokker, dør i hetebølgene, sier Hylen Ranhoff til Vi.no.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.