Tatovering i voksen alder

Her har Helen Mirren gjort det som stadig flere kvinner på hennes alder gjør

Godt voksne kvinner er en av kundegruppene som øker mest, ifølge tatovør.

TOLERANSE: 74 år gamle Helen Mirrens tatovering er gammel, men akk så trendy! Foto: NTB/Scanpix
TOLERANSE: 74 år gamle Helen Mirrens tatovering er gammel, men akk så trendy! Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): For tre år siden satt Bente Helenesdatter Pettersen (61) og skravlet med en venninne. Gjennom den seine kvelden dreiet samtaleemnet over på tatoveringer.

Bente hadde aldri hatt lyst til å tatovere seg før. Hun tenkte på fru Magnussen, en godt voksen sjøkvinne som bodde der Bente vokste opp. Hun hadde tatovering, og på den tiden var det mildt sagt oppsiktsvekkende.

– Én ting var å ha tatovering som ung, men hvordan ville noe sånt ta seg ut når man ble gammel og skinnet hang? utbryter Bente.

Men på venninnekvelden merket Bente at selv om hun var en veltilpasset, snill men også sta kvinne på 58 år, så bodde det fortsatt en engasjert, opprørsk, ung kvinne i kropp og sinn. Det skulle merke henne for livet.

Les også: Elizabeth (58) er tilhenger av sunt kroppspress

Da bestemor fikk tatovering

Venninnene diskuterte hva slags motiv de skulle ha hvis de en gang tok en tatovering. Bente var impulsiv, og plutselig satt hun i tatoveringsstudioet. Hun visste hva hun ville ha. For hun er bestemor:

ET LITE OPPRØR: Bente legger ikke skjul på at valget om å tatovere seg skyldes den lille rebellen i henne. Foto: Astrid Waller/KK
ET LITE OPPRØR: Bente legger ikke skjul på at valget om å tatovere seg skyldes den lille rebellen i henne. Foto: Astrid Waller/KK Vis mer

– Da ble det navnene på mine to barnebarn, smiler Bente.

Ikke på armen, ikke på skuldra, ikke på ryggen. Hun valgte å plassere de to tatoveringene på innsida av hver sin finger.

– Kanskje jeg hadde litt i mente at tatoveringene skulle ta seg godt ut etter hvert som jeg ble eldre, sier Bente.

– Jo eldre, jo tryggere

Siden Bentes tatoveringer er diskret plassert på kroppen, er det ikke alle som legger merke til dem umiddelbart. Det er først når hun spriker med fingrene at blekket kommer overraskende på folk:

BARNEBARNAS NAVN: Bente bærer nå med seg barnebarna Bob og Ulla resten av livet. Foto: Anne Line Sundby
BARNEBARNAS NAVN: Bente bærer nå med seg barnebarna Bob og Ulla resten av livet. Foto: Anne Line Sundby Vis mer

– Jeg ser ofte noen som kikker på meg og som virker å tenke: «hæh? Nei, det kan vel ikke være en tatovering jeg akkurat så?», flirer hun.

Men 61-åringen, som jobber som fotograf og hodejeger, har aldri vært ukomfortabel med sin avgjørelse.

– Jo eldre jeg blir, jo tryggere blir jeg, også på å stole på egne vurderinger, bedyrer hun.

TOLERANSE: Helen Mirren er både vakker og elegant. Tatoveringen på venstre hånd har hun aldri prøvd å skjule. Merket står for toleranse. Foto: Alan Davidson/REX/NTB Scanpix
TOLERANSE: Helen Mirren er både vakker og elegant. Tatoveringen på venstre hånd har hun aldri prøvd å skjule. Merket står for toleranse. Foto: Alan Davidson/REX/NTB Scanpix Vis mer

«Elsk din neste»

Den 74 år gamle britiske skuespilleren Helen Mirren, er tilsynelatende av samme oppfatning som Bente.

På sin venstre hånd har hun fått tatovert et symbol som betyr «love thy neighbor», som oversatt til norsk betyr «elsk din neste».

Til Daily Mail har hun uttalt at hun valgte dette symbolet som et tegn på toleranse:

– Elsk naboen din selv om naboen din er så forskjellig fra deg som du kan forestille deg, bedyrer Mirren.

Ifølge avisa har merket på hånden flere betydninger for skuespilleren: Den er et minne om teatertruppen fra en amerikansk urbefolkning som hun spilte sammen med på et reservat i Minnesota, de var rundt seks personer som fikk samme tatovering og for alltid er knyttet sammen av både opplevelsen og kroppskunsten.

– Det var min lille rebelske handling. Tatoveringen ble utført med en sikkerhetsnål og det var veldig vondt, husker hun.

– Jeg har aldri angret. Men på den tiden jeg fikk den var det bare innsatte, sjømenn og motorsykkelgjenger som tatoverte seg.

Les også: Slik får du Viagra uten resept

– Beste valget jeg har gjort

– Det er ikke lenger slik at man være 20 eller 30 år for å ta sin første tatovering. I dag er det helt stuerent om en på over 60 år velger å gjøre det, sier Gunn-Helen Øye (65), sosialantropolog og trendforsker i EyeWatch.

Hun mener at de strenge normene hva som er tillatt i de ulike alderssegmentene ikke gjelder i dagens samfunn slik som de gjorde for et par generasjoner siden. Og når en trend setter seg og er blitt mainstream, har det blitt mer «hvermansen», mener Øye.

Sosialantropologen er selv blant de godt voksne som har merket huden.

IKKE SJOKKERENDE: Gunn-Helen Øye (65), sosialantropolog og trendforsker, mener at tatoveringer er vanlig i dag - uansett alder. Foto: Werner Anderson
IKKE SJOKKERENDE: Gunn-Helen Øye (65), sosialantropolog og trendforsker, mener at tatoveringer er vanlig i dag - uansett alder. Foto: Werner Anderson Vis mer

For etter fylte 60, tok også hun sin første tatovering:

– Jeg hadde tenkt på det litt. Jeg har masse yngre venner som har tatovering, og det er en lett markør for å få i gang en samtale: Historien tilbake til hvor den er tatt, hvorfor man tok den og hva man tenkte før man tok den og så videre, sier hun.

Men Øyes fremste grunn til at hun valgte å tatovere seg, var hennes livs største bragd.

– I år har jeg 30 års jubileum som tørrlagt alkoholiker, og det er fantastisk! Derfor valgte jeg å tatovere symbolet for AA, Anonyme Alkoholikere, sier hun.

SEIERSMERKE: Etter å ha vært tørrlagt alkoholiker i 30 år, valgte Gunn-Helen Øye å tatovere på seg Anonyme Alkoholikeres symbol. Foto: Privat
SEIERSMERKE: Etter å ha vært tørrlagt alkoholiker i 30 år, valgte Gunn-Helen Øye å tatovere på seg Anonyme Alkoholikeres symbol. Foto: Privat Vis mer

Symbolet er plassert på innsida av armen, rett over håndbaken.

– Jeg kan bare ta en liten vipp på hånda og se ned på tatoveringen. Da jeg hadde tatovert meg, tenkte jeg bare: «Yes! Det var det viktigste valget jeg noen gang, ever, har tatt i livet mitt!».

Personlig tatoveringstrend

Både Bente Helenesdatter Pettersen og Gunn-Helen Øye er gode representanter for dagens tatoveringstrender, skal vi tro Carmen Perez, daglig leder hos tatoveringsstudioet Leading Light i Bergen.

– De fleste kundene vi har i dag er unge jenter og godt voksne kvinner som velger å ta små, personlige tatoveringer. Menn velger som regel større tatoveringer, gjerne på hele armen, sier Carmen.

Andre trender som regjerer i dag, er realisme-tatoveringer, altså bilder av realistiske motiver, samt det som kalles outline-tatovering som er strek-tatoveringer uten noe skyggelegging.

Les også: Sexleketøyene som kjøpes av godt voksne

Tribaltatovering, en av trendene som regjerte for 20 år siden, er for lengst dødd ut.

LITEN TATOVERING: Både yngre og eldre kvinner velger for det meste små tatoveringer i dag. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
LITEN TATOVERING: Både yngre og eldre kvinner velger for det meste små tatoveringer i dag. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer

– I dag skal tatoveringene være unike og personlige, sier Carmen.

Hun og kollegene møter stadig kunder opp i åra som ønsker å få seg en tatovering.

– Vi møter flere og flere over 50 år, noen som alltid har hatt lyst på en tatovering men ikke turt før, andre som gjerne tatoverer seg sammen med barnebarn. It’s never too late, utbryter Carmen.

Men på studioet er de opptatt av å hjelpe kundene med å velge en god plassering på kroppen, hvor de vet at tatoveringen vil se bra ut selv om huden eldes:

– Vi kommer med tips, og vil ikke tatovere der vi vet at det ikke vil se bra ut om noen år. På dem som tatoverer seg for aller første gang, vil vi ikke tatovere i ansiktet, og det er også en stor sjanse for at kunden vil angre på en tatovering på halsen, for eksempel. I tillegg kan det hende at tatoveringen ikke vil holde seg særlig fin der hvor huden er veldig tynn, da kan motivet etter hvert bli ødelagt, forklarer hun.

Les også: Slik tar du kontroll over annonsene du ser på nettet

«Skjønnhetsflekk» i ansiktet

Bente har også en tredje tatovering på kroppen, den er synlig for alle og enhver, men det er ikke mange som vet at det faktisk er en tatovering.

– Jeg har tatovert en bitte liten skjønnhetsflekk ved munnen. Men den er så liten at tatovøren ikke ville ha betalt engang, smiler hun.

61-åringen utelukker ikke at hun vil ta flere tatoveringer i framtida, for hun er fast bestemt på at man skal få gjøre det man vil med utseendet, uansett alder.

Dette er også noe hun uttrykker gjennom sin Instagramkonto Killersixty

– Vi bør ikke bruke åra vi har igjen på å sette begrensninger for oss selv, for å leve opp til forventninger andre måtte ha til oss. Våg heller! Om litt er det for seint.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.