Symptomer på dårlig hørsel

Her er symptomene på at du bør vurdere høreapparat

Går du lenge med dårlig hørsel kan det gi varige konsekvenser.

TRENGER DU HØREAPPARAT?: Det er flere kjennetegn. Hvis du sliter med å følge med i samtaler, så kan det være et tegn på at du trenger hjelp med hørselen. Foto: Scanpix
TRENGER DU HØREAPPARAT?: Det er flere kjennetegn. Hvis du sliter med å følge med i samtaler, så kan det være et tegn på at du trenger hjelp med hørselen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den vanligste årsaken til at man må begynne å bruke høreapparat, er hørselstap på grunn av alder eller støyskade. I og med at vi får en stadig større gruppe med eldre mennesker i Norge, vil antall høreapparatbrukere øke betydelig i Norge de neste årene.

Det forteller autorisert audiograf og tinnitusterapeut Jorid Løkken ved AudioPlus Norge AS.

Mange mennesker kan høre dårlig uten å vite at de faktisk har behov for høreapparat.

Så hvordan kan du sjekke om du er en av dem som bør begynne å bruke høreapparat?

Her får du tipsene.

Symptomer på at du trenger høreapparat

- Du begynner å trekke deg fra sosiale aktiviteter der det er flere tilstede. Pårørende klager over at du ikke hører. Du føler du faller utenom i jobbsammenheng eller møtevirksomhet, forteller Ove Knudsen, audiograf ved Byporten Hørselshjelp AS.

Han mener at høreapparat i de fleste tilfeller vil hjelpe i slike situasjoner.

Løkken mener at typiske varseltegn på at høreapparat er nødvendig, er at det er vanskelig å høre samtale i støyende omgivelser, at du ofte må spørre igjen, og skru opp TV, radio og mobiltelefon.

- Det blir lett å svare feil på spørsmål du tror du har oppfattet, og det blir vanskelig å få med seg poenget i gode historier som blir fortalt i forsamlinger. Det er også vanlig at du blir mer avhengig av å se ansiktet til den du snakker med for å forstå det som blir sagt, sier hun.

Les også: Slik får du dekket høreapparatet av offentlige midler

Konsekvenser av dårlig hørsel over lang tid

Løkken anbefaler å starte så tidlig som mulig med høreapparat når du begynner å merke nedsatt hørsel.

For går du for lenge med dårlig hørsel, kan det få varige, plagsomme konsekvenser.

- Dersom du går med nedsatt hørsel i mange år, blir ikke hørselssenteret i hjernen stimulert på de lydinntrykkene som er borte på grunn av nedsatt funksjon i ørene. Det blir også mer krevende å høre egen stemme, og mange må snakke ekstra høyt for å høre seg selv. De små hårcellene forsvinner eller blir delvis ødelagt i det indre øre, sier audiografen.

Og dessuten: Med nedsatt hørsel er det lettere å bli isolert, samt at det er også påvist at nedsatt hørsel kan medvirke til økt fare for demens, hevder Løkken.

Dermed kan overgangen til å bruke høreapparater bli stor, og det blir mer krevende å venne seg til lydforsterkningen, og til å lære seg bruk og vedlikehold av høreapparatene.

- For mennesker med nedsatt hørsel som følge av alderdom og/eller støyskade, vil tilpasningen av høreapparater ofte være den beste og eneste løsningen for å kunne høre godt igjen. Hørselskade som følge av alderdom og/eller støyskade er permanente og kan dessverre ikke opereres eller medisineres, understreker Løkken.

Kan hørselen bli normal igjen?

Noe mange med nedsatt hørsel lurer på, er om det er mulig å bli friskmeldt igjen etter at man har brukt høreapparat en stund.

Vil hørselen bli normal igjen?

- Sjelden, men det finnes situasjoner der man bruker høreapparat fram til eventuelt en operasjon, og er operasjonen vellykket, så slipper man eventuelt å bruke høreapparat, sier Knudsen.

Dersom du har en skade eller sykdom i mellomøret, som for eksempel sprukken trommehinne, væske i mellomøret eller forkalkning i ørebensskjeden, kan det være mulig å bli frisk gjennom operasjon og medisinering, forteller Løkken.

- Dette er noe som må vurderes gjennom undersøkelse hos en øre-nese-hals-spesialist. Bruk av høreapparater kan da bare være nødvendig i en viss periode, sier hun.

Samtidig legger audiografen til at dersom hørselstapet skyldes alderdomssvekkelse eller støyskade, vil du være avhengig av å bruke høreapparater for å kunne høre tilfredsstillende resten av livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.