Symptomer på dårlig hørsel

Her er symptomene på at du bør vurdere høreapparat

Går du lenge med dårlig hørsel kan det gi varige konsekvenser.

TRENGER DU HØREAPPARAT?: Det er flere kjennetegn. Hvis du sliter med å følge med i samtaler, så kan det være et tegn på at du trenger hjelp med hørselen. Foto: Scanpix
TRENGER DU HØREAPPARAT?: Det er flere kjennetegn. Hvis du sliter med å følge med i samtaler, så kan det være et tegn på at du trenger hjelp med hørselen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den vanligste årsaken til at man må begynne å bruke høreapparat, er hørselstap på grunn av alder eller støyskade. I og med at vi får en stadig større gruppe med eldre mennesker i Norge, vil antall høreapparatbrukere øke betydelig i Norge de neste årene.

Det forteller autorisert audiograf og tinnitusterapeut Jorid Løkken ved AudioPlus Norge AS.

Mange mennesker kan høre dårlig uten å vite at de faktisk har behov for høreapparat.

Så hvordan kan du sjekke om du er en av dem som bør begynne å bruke høreapparat?

Her får du tipsene.

Symptomer på at du trenger høreapparat

- Du begynner å trekke deg fra sosiale aktiviteter der det er flere tilstede. Pårørende klager over at du ikke hører. Du føler du faller utenom i jobbsammenheng eller møtevirksomhet, forteller Ove Knudsen, audiograf ved Byporten Hørselshjelp AS.

Han mener at høreapparat i de fleste tilfeller vil hjelpe i slike situasjoner.

Løkken mener at typiske varseltegn på at høreapparat er nødvendig, er at det er vanskelig å høre samtale i støyende omgivelser, at du ofte må spørre igjen, og skru opp TV, radio og mobiltelefon.

- Det blir lett å svare feil på spørsmål du tror du har oppfattet, og det blir vanskelig å få med seg poenget i gode historier som blir fortalt i forsamlinger. Det er også vanlig at du blir mer avhengig av å se ansiktet til den du snakker med for å forstå det som blir sagt, sier hun.

Les også: Slik får du dekket høreapparatet av offentlige midler

Konsekvenser av dårlig hørsel over lang tid

Løkken anbefaler å starte så tidlig som mulig med høreapparat når du begynner å merke nedsatt hørsel.

For går du for lenge med dårlig hørsel, kan det få varige, plagsomme konsekvenser.

- Dersom du går med nedsatt hørsel i mange år, blir ikke hørselssenteret i hjernen stimulert på de lydinntrykkene som er borte på grunn av nedsatt funksjon i ørene. Det blir også mer krevende å høre egen stemme, og mange må snakke ekstra høyt for å høre seg selv. De små hårcellene forsvinner eller blir delvis ødelagt i det indre øre, sier audiografen.

Og dessuten: Med nedsatt hørsel er det lettere å bli isolert, samt at det er også påvist at nedsatt hørsel kan medvirke til økt fare for demens, hevder Løkken.

Dermed kan overgangen til å bruke høreapparater bli stor, og det blir mer krevende å venne seg til lydforsterkningen, og til å lære seg bruk og vedlikehold av høreapparatene.

- For mennesker med nedsatt hørsel som følge av alderdom og/eller støyskade, vil tilpasningen av høreapparater ofte være den beste og eneste løsningen for å kunne høre godt igjen. Hørselskade som følge av alderdom og/eller støyskade er permanente og kan dessverre ikke opereres eller medisineres, understreker Løkken.

Kan hørselen bli normal igjen?

Noe mange med nedsatt hørsel lurer på, er om det er mulig å bli friskmeldt igjen etter at man har brukt høreapparat en stund.

Vil hørselen bli normal igjen?

- Sjelden, men det finnes situasjoner der man bruker høreapparat fram til eventuelt en operasjon, og er operasjonen vellykket, så slipper man eventuelt å bruke høreapparat, sier Knudsen.

Dersom du har en skade eller sykdom i mellomøret, som for eksempel sprukken trommehinne, væske i mellomøret eller forkalkning i ørebensskjeden, kan det være mulig å bli frisk gjennom operasjon og medisinering, forteller Løkken.

- Dette er noe som må vurderes gjennom undersøkelse hos en øre-nese-hals-spesialist. Bruk av høreapparater kan da bare være nødvendig i en viss periode, sier hun.

Samtidig legger audiografen til at dersom hørselstapet skyldes alderdomssvekkelse eller støyskade, vil du være avhengig av å bruke høreapparater for å kunne høre tilfredsstillende resten av livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer