Slik kan du redusere kreftrisikoen:

Her er maten som forebygger kreft

Ekstra viktig for eldre å følge disse rådene, sier forsker.

GRØNNSAKER OG FISK: Grønnkål (øverst) og blomkål (til høyre) reduserer risikoen for brystkreft, ifølge en ny studie. Fisk beskytter mot tykk- og endetarmskreft. Foto: Colourbox og Scanpix
GRØNNSAKER OG FISK: Grønnkål (øverst) og blomkål (til høyre) reduserer risikoen for brystkreft, ifølge en ny studie. Fisk beskytter mot tykk- og endetarmskreft. Foto: Colourbox og Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Ifølge Folkehelseinstituttet økes kreftrisikoen med alderen. Mer enn 85 prosent av krefttilfellene hos kvinner og 90 prosent av tilfellene blant menn skjer etter 50-årsalderen.

- Hva vi spiser og hvilke levevaner vi har, kan bidra til å forebygge kreft. Levevaner spiller også inn når det gjelder utviklingen av kreft og hvordan kreftbehandlingen virker, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Mindre salt og mer grønnsaker

Hvert tredje krefttilfelle kan forhindres ved å ikke røyke og å redusere alkoholinntaket, ha en normal vekt, spise bedre og være i fysisk aktivitet, sier hun.

- Der man har mest kunnskap handler det om å spise mindre rødt kjøtt og ferdigbearbeidede kjøttprodukter og salt. Vi vet også at det er kreftforebyggende å spise mye frukt, grønnsaker og bær samt fiber og fullkornsprodukter, sier Ryel.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Foto: Agnete Brun / Kreftforeningen
Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Foto: Agnete Brun / Kreftforeningen Vis mer

Overvekt og fedme øker faren for kreft, og matvarer mot kreft har det til felles at de minsker risikoen for nettopp overvekt.

Se listen over matvarer lenger ned i saken!

Fiber og meieriprodukter mot tarmkreft

Det er forsket (og forskes) mye på sammenhengen mellom mat og kreft.

For å kunne si noe om hvilke matvarer som kan beskytte mot kreft, må mange studier peke i samme retning, mener forsker Paula Berstad i Kreftregisteret.

- Slike kunnskapsoppsummeringer, hovedsaklig gjort av World Cancer Research Fund International og International Agency for Research on Cancer, har på det mest nøyaktigste klart å summere grønnsakstyper eller andre matvaregrupper. For eksempel at fiberrike matvarer og melkeprodukter kan beskytte mot tarmkreft, forklarer Berstad.

Viktigere jo eldre man blir

Myndighetenes kostholdsråd for å unngå kreft og andre kroniske sykdommer gjelder for alle aldersgrupper, men kan være ekstra viktige for de eldre:

- Eldre har ofte lavere energibehov enn yngre, og er derfor en litt sårbar gruppe, sier Berstad.

Jo mindre man spiser, jo viktigere er det å spise de matvarene som gir tilstrekkelig av de anbefalte næringsstoffer, sier hun.

- For eksempel den anbefalte daglige mengden grønnsaker og frukt på 500 gram, blir vanskeligere å oppnå for den som spiser lite enn den som spiser mye.

Her er matvarene som forebygger kreft:

1) Grønnsaker, frukt og bær

Ved å spise mye frukt, bær og grønnsaker kan man minske risikoen for en rekke kreftformer: kreft i munnhule og svelg, strupehode, spiserør, magesekk, bukspyttkjertel, lunge, tykk- og endetarm og prostata.

Nylig viste en studie at blomkål, sammen med gulrot og grønnkål, hjelper å redusere risikoen for brystkreft, skriver New York Times. Blomkål har i flere andre studier vist seg å være gunstig med sin evne til å forebygge både bryst,- lever,- mage,- og lungekreft.

Det anbefales å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Kilder: Helsedirektoratet, Kreftforeningen og The International Journal of Cancer

TAR KÅL PÅ KREFTEN: Blomkål er en sunn grønnsak som inneholder mye antioksidanter. Foto: Scanpix
TAR KÅL PÅ KREFTEN: Blomkål er en sunn grønnsak som inneholder mye antioksidanter. Foto: Scanpix Vis mer

2) Fullkorn og fiber

Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt.

Fiberrik mat bidrar til å unngå overvekt, som er viktig for å unngå helseproblemer og sykdommer.

Kostfiber har mange positive effekter på helsen, og det er spesielt fiber fra kornprodukter som har vist seg å virke forebyggende mot kreft i tykk- og endetarm.

Forskerne tror en mulig årsak til at kostfiber minsker risikoen for kreft, er at det får maten til å gå raskere gjennom tarmen.

Kilder: Helsedirektoratet og Kreftforeningen

GROVT BRØD: Fullkorn, som man finner i blant annet grovt brød, er kreftforebyggende og kan redusere overvekt. Foto: Scanpix
GROVT BRØD: Fullkorn, som man finner i blant annet grovt brød, er kreftforebyggende og kan redusere overvekt. Foto: Scanpix Vis mer

3) Fisk

Det er forsket lite på fisk og kreft. Noe forskning tyder på at et kosthold med mye fisk beskytter mot tykk- og endetarmskreft, men mer forskning må til for å vite dette sikkert.

Fisk og sjømat har likevel mange gunstige helseeffekter. Fet fisk inneholder blant annet mye flerumettet fett, som omega 3 fettsyrer, og vitamin D.

Det anbefales å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og bruke fisk som pålegg. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken.

Kilder: Helsedirektoratet og Kreftforeningen

TORSK: Fisk bør være på middagstallerkenen 2-3 ganger i uka, er anbefalingene fra Helsedirektoratet. Foto: Colourbox
TORSK: Fisk bør være på middagstallerkenen 2-3 ganger i uka, er anbefalingene fra Helsedirektoratet. Foto: Colourbox Vis mer

4) Meieriprodukter

Ost, melk og andre meieriprodukter er gode kilder til kalsium og proteiner som trengs i et variert kosthold.

Studier har vist at meieriprodukter kan være beskyttende mot tarmkreft.

Kilde: Kreftforeningen

VARIERT: Meieriprodukter som ost, yoghurt og cottage cheese er gode kilder til kalsium. Foto: Colourbox
VARIERT: Meieriprodukter som ost, yoghurt og cottage cheese er gode kilder til kalsium. Foto: Colourbox Vis mer

5) Linser og bønner

Belgfrukt, som bønner, linser og erter er også en god kilde til fiber.

Studier viser at jo mer mat med fiber man spiser, desto lavere blir risikoen for enkelte krefttyper, skriver World Cancer Research Fund.

Kilde: World Cancer Research Fund

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.