(Vi.no): Ifølge Folkehelseinstituttet økes kreftrisikoen med alderen. Mer enn 85 prosent av krefttilfellene hos kvinner og 90 prosent av tilfellene blant menn skjer etter 50-årsalderen.
- Hva vi spiser og hvilke levevaner vi har, kan bidra til å forebygge kreft. Levevaner spiller også inn når det gjelder utviklingen av kreft og hvordan kreftbehandlingen virker, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.
Mindre salt og mer grønnsaker
Hvert tredje krefttilfelle kan forhindres ved å ikke røyke og å redusere alkoholinntaket, ha en normal vekt, spise bedre og være i fysisk aktivitet, sier hun.
- Der man har mest kunnskap handler det om å spise mindre rødt kjøtt og ferdigbearbeidede kjøttprodukter og salt. Vi vet også at det er kreftforebyggende å spise mye frukt, grønnsaker og bær samt fiber og fullkornsprodukter, sier Ryel.
Overvekt og fedme øker faren for kreft, og matvarer mot kreft har det til felles at de minsker risikoen for nettopp overvekt.
Se listen over matvarer lenger ned i saken!
Fiber og meieriprodukter mot tarmkreft
Det er forsket (og forskes) mye på sammenhengen mellom mat og kreft.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.