Hepatitt A

Hepatitt A-utbrudd i Norge - dette er symptomene

Spesielt eldre er utsatt dersom de blir smittet av Hepatitt A-viruset.

SYMPTOMER PÅ HEPATITT A: Kvalme og magesmerter er noen mulige symptomer på Hepatitt A-smitte, som har en relativt lang inkubasjonstid. Foto: NTB
SYMPTOMER PÅ HEPATITT A: Kvalme og magesmerter er noen mulige symptomer på Hepatitt A-smitte, som har en relativt lang inkubasjonstid. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Nylig kunne Lommelegen fortelle at det er utbrudd av Hepatitt A i Norge, og at eldre er mer utsatt. Det skal være påvist smitte hos ti personer, hvor ingen har vært utenlands, og de smittede bor i forskjellige fylker av landet.

- Vi vet dessverre ikke noe mer om smittekilden til utbruddet. Utbruddsetterforskningen pågår, men arbeidet er komplisert og tar tid, og vi klarer ikke alltid å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om én felles kilde, forteller veterinær og seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet (FHI), Heidi Lange, til Vi.no.

Større risiko for eldre

Lange sier til Vi.no at Hepatitt A-virus (HAV) gir en betennelse i levercellene og avhengig av personens immunrespons kan det føre til at levercellene blir ødelagt.

Og mens små barn sjelden får symptomer selv om de får hepatitt A og skiller ut virus fra tarmen, vil 70 prosent av voksne som smittes bli syke.

- Alvorligheten av infeksjonen og risikoen for komplikasjoner øker med alderen. Dette kan ha å gjøre med at immunresponsen er mindre veltilpasset enn hos barn, men her er det fremdeles mange ubesvarte spørsmål, sier Lange.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.