Hepatitt A

Hepatitt A-utbrudd i Norge - dette er symptomene

Spesielt eldre er utsatt dersom de blir smittet av Hepatitt A-viruset.

SYMPTOMER PÅ HEPATITT A: Kvalme og magesmerter er noen mulige symptomer på Hepatitt A-smitte, som har en relativt lang inkubasjonstid. Foto: NTB
SYMPTOMER PÅ HEPATITT A: Kvalme og magesmerter er noen mulige symptomer på Hepatitt A-smitte, som har en relativt lang inkubasjonstid. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Nylig kunne Lommelegen fortelle at det er utbrudd av Hepatitt A i Norge, og at eldre er mer utsatt. Det skal være påvist smitte hos ti personer, hvor ingen har vært utenlands, og de smittede bor i forskjellige fylker av landet.

- Vi vet dessverre ikke noe mer om smittekilden til utbruddet. Utbruddsetterforskningen pågår, men arbeidet er komplisert og tar tid, og vi klarer ikke alltid å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om én felles kilde, forteller veterinær og seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet (FHI), Heidi Lange, til Vi.no.

Større risiko for eldre

Lange sier til Vi.no at Hepatitt A-virus (HAV) gir en betennelse i levercellene og avhengig av personens immunrespons kan det føre til at levercellene blir ødelagt.

Og mens små barn sjelden får symptomer selv om de får hepatitt A og skiller ut virus fra tarmen, vil 70 prosent av voksne som smittes bli syke.

- Alvorligheten av infeksjonen og risikoen for komplikasjoner øker med alderen. Dette kan ha å gjøre med at immunresponsen er mindre veltilpasset enn hos barn, men her er det fremdeles mange ubesvarte spørsmål, sier Lange.

- Det er særlig pasienter som har kronisk leversykdom som kan være mer utsatt for hepatitt A eller sykdommens konsekvenser, påpeker hun.

Symptomer på Hepatitt A-smitte

Ifølge Heidi Lange i FHI er typiske symptomer på Hepatitt A-sykdom kvalme og oppkast, mørk urin og lys avføring i tillegg til gulsott som er et tegn på at leverceller har blitt ødelagt.

- Som regel vil sykdommen vare noen uker før pasienten blir helt frisk. I motsetning til andre virushepatitter, har hepatitt A ingen kronisk form, forklarer hun.

Ifølge Lommelegen kan infeksjonen bli mer alvorlig jo eldre du er, og risikoen for komplikasjoner øker med alderen.

Slik smitter Hepatitt A

Heidi Lange forteller at Hepatitt A-viruset skilles ut i avføringen hos smittede personer.

- Smitte skjer vanligvis etter inntak av mat eller vann forurenset med HAV eller gjennom matvarer som er håndtert av smitteførende personer. Inntak av selv et lite antall viruspartikler er tilstrekkelig til å gi infeksjon. Kontaktsmitte kan skje fra person til person i samme husstand. Hepatitt A kan også overføres seksuelt eller ved deling av sprøyter, forklarer Lange.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Dagbladet/Lars Eivind Bones Vis mer

Hvordan unngå smitte av Hepatitt A?

Det viktigste tiltaket for å hindre smitte til andre er ifølge FHI grundig håndhygiene etter toalettbesøk og før man spiser eller lager mat til andre.

Det kan også være greit å være klar over i hvilke matvarer Hepatitt A har blitt påvist tidligere:

Lange nevner ulike typer skjell, salat, halvtørkede tomater og dadler i tillegg til fryste bær som eksempler på dette.

ADVARER: Bær fra frysedisken kan føre til flere sykdommer. Video: Berit B. Njarga. Klipp og reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- I 2014 hadde vi et utbrudd av hepatitt A i Norge som var knyttet til frosne bær. Viruset dør ved varmebehandling og risiko for smitte fra frukt, bær og grønt kan reduseres ved å følge Mattilsynets råd om at importerte fryste bær bør kokes i 1 minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.