Vinterdepresjon

Helt naturlig lykkepille

Er du blant den halve millionen nordmenn som kjenner humøret synke i takt med gradestokken? Kom deg ut i naturen, råder ekspertene.

En padletur om vinteren kan gi både en deilig pause fra hverdagsmaset og viktig lyseksponering i mørketiden. Pass på at du har sikkerhetsutstyret i orden. FOTO: Shutterstock/NTB Scanpix
En padletur om vinteren kan gi både en deilig pause fra hverdagsmaset og viktig lyseksponering i mørketiden. Pass på at du har sikkerhetsutstyret i orden. FOTO: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): I løpet av de neste fem månedene, vil mellom fem og ti prosent av befolkningen kjenne på den beryktede vinterdepresjonen, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI). Lidelsen kalles sesongavhengig depresjon (passende forkortet til SAD) på fagspråket. Vanlige symptomer inkluderer økt søvnbehov, lavere energinivå, sosial tilbaketrekning, redusert sexlyst og en sterkere appetitt på usunn mat.

Om SAD bør eksistere som en egen diagnose – eller bare som en underkategori av depresjon – er omdiskutert. Men én ting er sikkert: Når nettene blir lange og kulda setter inn, må mange legge inn en ekstra innsats for å holde både humøret og energinivået oppe. Vanlige behandlingsformer for vinterdepresjon inkluderer lysterapi, fysisk aktivitet og kognitiv terapi med fokus på «her og nå».

Heldigvis finnes det et sted som er åpent døgnet rundt og gratis for alle, hvor du får alle de tre behandlingene på en gang.

Fra sofaen til skogen

Psykolog og friluftsentusiast Johanne Refseth sier at det kan være mange årsaker til vinterdepresjon, men at mangel på dagslys ofte er en fellesnevner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.