Coronavirus i Norge:

Helsetopp advarer før hjemmepåsken

Her får vi mest bruddskader om våren.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i helse- og omsorgsdepartementet håper at vi ikke bare ser på hva som er LOV denne påsken, men tenker på hva som er LURT. Hver vår er det mange som brekker beinet på glatte svaberg. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i helse- og omsorgsdepartementet håper at vi ikke bare ser på hva som er LOV denne påsken, men tenker på hva som er LURT. Hver vår er det mange som brekker beinet på glatte svaberg. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Denne artikkelen er publisert 31.mars 2020. Situasjonen rundt spredning og smitteråd er i konstant endring, og alltid oppdatert på myndighetenes temasider om coronavirus i Norge.

(Vi.no): - Jeg har jobbet på sykehus i mange år. Hvert år i mai fikk vi inn folk i bøtter og spann som hadde falt og sklidd på svaberg. Mai var også toppmåned for bruddskader, forteller statssekretær Anne Grethe Erlandsen i helse- og omsorgsdepartementet til Vi.no.

- Hvis du setter i gang aktiviteter som utsetter deg for mer risiko enn du løper ved å gå en fredelig tur, er du med på å øke den totale belastningen for helsevesenet. Dette er ikke tiden for å søke de ekstreme naturopplevelsene som mange nordmenn normalt er så glad i. Spør deg selv: Hva kan du gjøre som er bra for deg, kroppen din og det mentale uten at det er risiko for å skade deg på noe vis? Kan du dra ut med båten? Ja, det er lov. Men risikerer du å komme i en situasjon der du trenger hjelp med noe? Da kan det hende at en båttur i april ikke er det lureste du gjør.

- Virus blir med på tur

Det har vært mye debatt rundt hytteforbudet som ble innført for å unngå belastning på helsevesenet i små hyttekommuner. Kritikerne har argumentert for at byene nå blir fulle av tursultne innbyggere i påskeuka. Andre planlegger dagsturer ut av byen.

Men er det lov? Og i så fall: Er det lurt?

Myndighetens råd er på den ene siden å holde seg hjemme, men på den andre siden å komme seg ut i frisk luft. Markedsanalysebyrået Opinion har spurt 5000 nordmenn om de synes det er vanskelig å følge med på hvilke retningslinjer som gjelder. Svarene på dette har svingt, og usikkerheten er nå på samme nivå nå som for ti dager siden. I helga satte Guro Fostervold Tvedten ord på manges forvirring: - Jeg føler meg nesten dum, skrev hun i en kronikk som etterlyste tydeligere regler.

Øverst i avsnittet om innenlandsreiser på Helsenorge.nos temasider om coronautbruddet i Norge står det: Unngå reiser som ikke er strengt nødvendig, unngå offentlig transport hvis du kan, og andre steder hvor du lett kommer nær andre.

Betyr det at vår eneste mulighet er å følge Oslos byrådsleder Raymond Johansens råd, og starte alle turer hjemmefra?

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Bjørn Stuedal
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Bjørn Stuedal Vis mer

- Virus blir med mennesker på tur. Hensikten med våre råd er å begrense utbredelse av smitte. Derfor ber vi folk om ikke å reise på turer om de ikke må, forklarer statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

- Dagsturer er selvsagt lov. Men vi fraråder at folk reiser langt av gårde, og på reise som innebærer at du kommer i kontakt med mange.

Har du egen bil, vil det dermed gi større bevegelsesfrihet enn om du må reise kollektivt.

Vurder risikoen

- I helga kjørte jeg bil til et område i skogen og gikk en god tur. Jeg kom til og med fram til en turistforeningshytte der det var så stort areal at ingen behøvde å sitte oppå hverandre, og der kunne vi grille pølser, forteller statssekretæren.

- Du har lov til å krysse kommunegrensen på dagsturer, det eneste vi har sagt er at du ikke skal dra på en hytte i annen kommune og overnatte der. Men unngå steder der du vet at det er mye folk. Vi har mye natur å ta av her i landet.

Det ene er hvor du drar. Det andre er hva du gjør der. Erlandsen tror de aller fleste ønsker å gjøre en innsats for fellesskapet, men at vi er laget slik at vi må forstå bakgrunnen for reglene for å følge dem. Derfor minner hun om at intensjonen bak myndighetenes restriksjoner er todelt: Dempe spredningen av sykdom, og unngå å belaste helsevesenet unødig. Hytteforbudet skyldes først og fremst det siste: Lokale helsevesen kan ikke risikere å bruke tid på hyttefolk med beinbrudd i den smittesituasjonen vi er i nå.

Derfor råder hun alle til å kartlegge risikoen ved alt vi gjør. Norsk Luftambulanse har allerede gått ut og bedt oss droppe toppturer i påsken. Klatring i stiger og trær for å male hus eller klippe greiner er også noe som kan vente.

- Hør på morra di

Erlandsen forteller at myndighetene blir kontaktet med de utroligste spørsmål og kreative forslag til hva man kan gjøre. Behovet for å strekke reglene kan virke uendelig.

- Det får meg til å lure på om det ikke hadde vært bedre å være kreative innenfor de reglene som er satt, undrer hun.

- Vi er i en helt merkelig situasjon. Det er ikke mer enn en måned siden vi levde i det vi kan kalle en normalsituasjon. Om noen år forteller vi barna våre om denne merkelige tida der vi alle gjorde en dugnadsinnsats. Hva vil du da si var ditt bidrag? Kanskje noe av det var å holde deg mest mulig hjemme og ikke bidra til å spre viruset? Bruk energien på noe som er positivt! Finn heller ut hva det er mulig å gjøre uten å dra på fritidsreiser eller oppsøke steder med mange mennesker.

Erlandsen tror mange spørsmål kan besvares om vi ser for oss hva moren vår ville ha ansett som trygt. Sunn folkeskikk, kaller hun det:

- Moren min ropte etter meg og ba meg være forsiktig hver gang jeg løp ut for å leke. Det er den forsiktigheten vi skal hente fram nå, oppfordrer hun.

- Tiltakene vi har satt i verk er til for å beskytte oss sjøl. Det gledelige er at det virker: Så langt ser det ut til at vi har klart å redusere smitten fordi de fleste gjør som de blir anbefalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.