Hvordan få innsyn i pasientjournal

Helsepersonell kan nekte deg innsyn i pasientjournalen

Men det er kun i spesielle tilfeller. Vi forklarer deg hvordan du enkelt finner pasientjournalen din selv.

DIGITAL PASIENTJOURNAL: Hvis du ønsker innsyn i pasientjournalen din, kan du enkelt finne denne digitalt. I artikkelen under, forklarer vi deg hvordan. Foto: Scanpix.
DIGITAL PASIENTJOURNAL: Hvis du ønsker innsyn i pasientjournalen din, kan du enkelt finne denne digitalt. I artikkelen under, forklarer vi deg hvordan. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er det nyttig å skaffe seg en oversikt over sykdomshistorikken sin, og hva legene har notert ned om din helsetilstand under hvert sykehusbesøk.

Tidligere måtte man henvende seg til sitt sykehus for å få utlevert journalen på papir eller CD, men nå kan man få all informasjon fra sykehuset digitalt.

Vi forteller deg hvordan du går frem her.

Digital pasientjournal

Tilhører du Helse Sør-Øst, logger du deg innMinjournal.no for å se journalen din.

Tilhører du Helse Vest og Helse Nord, kan du klikke deg inn på Minhelse.helsenorge.no for å se journalen din.

På denne Helse Norge-siden blar du deg helt ned på siden til du ser bolken som heter «Pasientjournal». Så trykker du på denne boksen.

Helsepersonell kan nekte deg innsyn i pasientjournalen

Da vil du komme inn på en egen side med overskriften «Pasientjournal».

Bla ned til boksen som heter «Se din pasientjournal».

Helsepersonell kan nekte deg innsyn i pasientjournalen

Etter det tykker du på «Logg inn», og da behøver du en bankbrikke eller BankID på mobil, dersom du har det.

Så logger du inn på samme måte som du gjør i nettbanken din: taster inn ditt fødselsnummer, koden fra bankbrikken, og til slutt passordet ditt som du bruker i nettbanken.

Helsepersonell kan nekte deg innsyn i pasientjournalen

Nå er du kommet inn på din side hvor du kan sjekke mye konfidensiell helseinformasjon om deg selv. Men nå skal du altså sjekke journalen din.

Da blar du deg nedover, og så vil du se en boks helt til venstre som heter «Pasientjournal».

Helsepersonell kan nekte deg innsyn i pasientjournalen

Når du trykker på denne boksen, får du oversikten over hele journalen din.

Ønsker du å søke i en spesiell kategori, for eksempel på dato, klinikk eller sykehus, trykker du på «Finn dokument», og deretter kan du klikke på de forskjellige alternativene som kommer opp.

Helsepersonell kan nekte deg innsyn i pasientjournalen

Dette vises ikke digitalt

Du har pasientjournal hos alle steder hvor du har fått helsehjelp, men den digitale journalen inneholder kun informasjon fra sykehuset, ikke fra fastlegen eller tannlegen din.

Ønsker du tilgang til alle journalene, må du ta kontakt med ditt lege- og tannlegekontor for å få det utlevert på papir.

Selv om den digitale tilgangen til pasientjournalen din gir deg den viktigste informasjonen fra dine behandlinger på sykehus, er det enkelte punkter som ikke vil dukke opp i digital versjon.

Det kan det være flere grunner til:

  • Dokumentet er i et format som ikke kan vises. Dette gjelder blant annet røntgenbilder, enkelte prøvesvar, og journal fra fødsel.
  • Dokumentet er ikke godkjent (signert) av behandler.
  • Behandler har ikke godkjent journalnotatet fordi hun eller han venter på prøvesvar, eller ønsker å snakke med deg om det som står der.
  • Noen dokumenter som av juridiske eller faglige grunner ikke kan vises, som for eksempel resultater fra psykologiske tester eller rettspsykiatriske dokumenter.
  • Enkelte opplysninger kan du være nektet innsyn i av lege eller behandler.
  • Du vil heller ikke finne journal fra fastlege, tannlege eller andre behandlere.
  • Bare journaldokumenter godkjent etter en bestemt dato er tilgjengelige på nett. Disse datoene er satt fordi den nye løsningen krever at behandlere tar stilling til om pasienten skal få innsyn i dokumentene eller ikke, allerede i det de skriver journaldokumentet. Tidligere kunne de vente med denne vurderingen til de eventuelt fikk en forespørsel om innsyn i journal.

Kan nekte deg innsyn

I helt spesielle tilfeller kan helsepersonell nekte deg innsyn i hele eller deler av journalen.

Ifølge loven gjelder det dersom dette er påtrengende nødvendig for å hindre fare for liv eller alvorlig helseskade for pasienten eller brukeren selv, eller innsyn er klart utilrådelig av hensyn til personer som står vedkommende nær.

En representant for pasienten eller brukeren har rett til innsyn i opplysningene som pasienten eller brukeren nektes innsyn i, med mindre representanten anses uskikket for dette.

En lege eller advokat kan ikke nektes innsyn, med mindre særlige grunner taler for dette.

Du kan klage på denne avgjørelsen til Fylkesmannen. Mer informasjon finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.