Overvekt og helse

Helsefarlig magefett? Slik måler du det

Bekymret for at du har litt for mye av det helsefarlige magefettet? En ny metode gjør det svært enkelt å finne ut - og alt du trenger er en hyssing.

HELSEFARLIG MAGEFETT: En ny og enkel metode for å måle magefett kan fortelle deg om du har økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer - og du trenger ikke engang bruke målebånd. Illustrasjonsfoto: NTB
HELSEFARLIG MAGEFETT: En ny og enkel metode for å måle magefett kan fortelle deg om du har økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer - og du trenger ikke engang bruke målebånd. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Overvekt er roten til mye vondt. Bokstavelig talt: Er du overvektig medfører det økt risiko for smertefull artrose i hofter og knær, i tillegg en rekke andre smertetilstander i muskel- og skjelettsystemet.

Samtidig gir det også økt risiko for flere alvorlige sykdommer, blant annet diabetes 2, flere typer kreft og ikke minst hjerte- og karsykdommer. Særlig dersom du har mye magefett, kan det være svært negativt for helsa di, fordi mye magefett betyr at du også har mye helsefarlig fett i blodet. Til sammenligning vil mye fett på for eksempel rumpe eller lår ikke utgjøre en like stor helserisiko.

Anbefaler ny metode

Men hvordan vet du om midjemålet ditt er større enn det som er bra for deg? Overvekt kan jo være så mangt, og mens den vanlige BMI-målingen kan fortelle deg om du er overvektig eller ikke, sier den ingenting om fordelingen av fett i kroppen.

Nå har britiske National Institute for Health and Care Excellence (NICE) - tilsvarende det norske Helsedirektoratet - anbefalt britiske innbyggere å ta i bruk en ny og enklere metode for å måle om man har for mye av det farlige magefettet, skriver Aftenposten.

Alt du trenger er en litt lang hyssing.

Slik måler du magefett

Metoden er så enkel at du ikke engang trenger å kunne regne. Alt du trenger å huske er dette: Midjemålet ditt skal være under halvparten av høyden din.

Slik gjør du:

Først måler du høyden din med hyssingen, og klipper den av i riktig lengde. Deretter bretter du hyssingen på midten, slik at den blir halvparten så lang, og legger den rundt midjen din.

Får du endene til å møtes? Bra! Dersom midjemålet ditt er under halvparten av høyden din, har du ikke økt risiko for helseproblemer på grunn av for mye magefett.

Får du derimot ikke hyssingen rundt magen din, tyder det på at du har for mye av det helsefarlige magefettet. Det gir deg økt risiko for blant annet høyt blodtrykk, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Midjemål delt på høyde

Også når det gjelder midjemål i forhold til høyde, er det grader av økt helserisiko. Vil du finne ut om midjemålet ditt indikerer noe økt eller svært høy helserisiko, gjør du det ved å dele midjemålet ditt på høyden din.

For eksempel: Hvis du er 170 cm høy og 80 cm rundt midjen, blir ratioen: 80/170=0,47. Ratio på 0,4–0,49 indikerer ingen økt helserisiko, ratio på 0,5–0,59 indikerer økt helserisiko og ratio på 0,6 eller mer indikerer svært høy risiko, skriver Aftenposten.

Magefett forbrennes først

Dersom midjemålet ditt er mer enn halvparten av høyden din, betyr det altså at du har økt risiko for en rekke helseproblemer. Ønsker du å ta bedre vare på helsa di og minske risikoen for å utvikle alvorlig sykdom, kan det da være lurt å gå noe ned i vekt.

Den gode nyheten er at magefettet er det første som forbrennes når du går ned i vekt. Legger du om til en sunnere livsstil med et litt mer kalorifattig kosthold og mer mosjon og styrketrening, kan du i løpet av relativt kort tid få et mindre midjemål - og mye bedre helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.