Diabetes type 2

Havrebrød mot høyt blodsukker?

Kan brød beriket med kostfiber fra havre bidra til å holde blodsukkeret stabilt over tid, og dermed forebygge diabetes type 2? Det forsøker forskere nå å finne ut av.

BRA FOR HELSA: At havre gir lavere blodsukkerstigning etter inntatt måltid, er kjent fra før. Denne gangen vil forskerne studere langtidseffekten. Foto: NTB
BRA FOR HELSA: At havre gir lavere blodsukkerstigning etter inntatt måltid, er kjent fra før. Denne gangen vil forskerne studere langtidseffekten. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Først en ubehagelig faktaopplysning: Flere av oss kan ha prediabetes uten å være klar over det. Tilstanden forekommer hyppigst hos personer over 40 år, og gir som regel ingen symptomer. Overvekt er en kjent risikofaktor.

Prediabetes betyr at blodsukkernivået er for høyt, men ikke høyt nok til å bli diagnostisert som diabetes. Diabetes type 2, med de alvorlige helseproblemene denne sykdommen etter hvert kan føre med seg, kan likevel bli resultatet hvis vi unngår å legge om til et mer blodsukkerbalanserende kosthold.

For det er som kjent det «gode» med prediabetes og diabetes type 2: Tilstandene lar seg både forebygge og behandle ved hjelp av livsstilsendringer. Og det er her havre kommer inn i bildet – nærmere bestemt et kostfiber kalt betaglukan som finnes i havre.

Lavere blodsukkerstigning

- Havre skiller seg litt fra andre kornsorter som bygg og hvete, fordi havre inneholder atskillig mer fiber og fett. Det er kjent fra før at fibertypen som finnes i havre kan påvirke blodsukkerstigningen etter at vi har spist, sier Jutta Dierkes, professor i ernæring ved Universitet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.