Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en nytte- og risikovurdering av solkrembruk i Norge, som betyr at de har analysert om det utgjør en risiko med jevnlig solkrembruk.
Risikovurderingen er basert på vitenskapelig dokumentasjon som er plukket ut etter det de kaller en systematisk kvalitetsvurdering.
Bakgrunnen for risikovurderingen er at Norge har høy forekomst og dødelighet av hudkreft. Bruk av solkrem er én måte å beskytte seg på. Samtidig påpeker de at det pågår en diskusjon om enkelte stoffer som finnes i solkrem kan gi helseskade.
Akkurat nå i påska kan det være gode grunner til å være bevisst på det å beskytte huden mot UV-strålene til sola:
– I områder i Sør-Norge med snø kan UV-strålingen denne påsken komme opp mot det nivået vi normalt har midt på sommeren. Også i Midt-Norge og Nord-Norge vil UV-strålingen bli så høy at det er nødvendig å beskytte huden, spesielt der det er snø, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) til NTB.
På deres nettsider kan du finne ut hvor sterk påskesola er fra dag til dag.

Slik fjerner du pigmentflekker og sprukne blodkar

25 000 nordmenn får kreftformen hvert år. Her er tegnene
Vi Pluss- Gunstig for befolkningen
VKMs hovedkonklusjon i sin vurdering er at bruk av solkrem beskytter mot visse hudkreftformer og er gunstig for den generelle norske befolkningen.
De skriver videre at dokumentasjonen ikke var tilstrekkelig, verken i mengde eller kvalitet, til å vurdere om det er risiko for skadelige helseeffekter av solkrembruk, som hudallergier og -irritasjon, redusert dannelse av D-vitamin, og eventuelle hormonforstyrrelser som følge av ingredienser i kosmetikk.
I tillegg har VKM vurdert om seks UV-filtre som er blant de mest brukte i solkremer som selges i Norge, utgjør noen helserisiko.

Noen trenger dobbel dose
- Vi konkluderte med at risikoen knyttet til bruk av disse UV-filtrene er ubetydelig, siden den daglige bruken av UV-filtrene er flere ganger lavere enn mengdene som kan forårsake skadelig helseeffekt, sier faglig leder Ellen Bruzell i en pressemelding.
Vil du gjerne velge en solkrem som regnes som trygg med tanke på ingredienser, bør du ta en kikk på danske Tænks solkremtest fra 2021, der de rangerer solkremene etter innholdet av kjemikalier i hvert produkt.

Lege advarer: Unngå sminke i sola
Følg solrådene
Kreftforeningen gir følgende råd for å begrense risikoen for hudkreft som følge av soling:
1. Begrens tiden i sterk sol
Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen.
2. Oppsøk skygge
Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense, også i skyggen.
3. Bruk klær og skygge som beskyttelse
Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, og bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.
4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere
Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.
5. Ikke bruk solarium
Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.