Kan solkrem være farlig?

Har vurdert helserisiko knyttet til solkrembruk

Vitenskapskomiteen for mat og miljø har vurdert om solkrembruk og UV-filter i solkrem kan utgjøre en helserisiko.

SOLKREM: Solkrem anbefales for å forhindre hudkreft, men bør man være skeptisk til innholdet i kremene? Foto: NTB
SOLKREM: Solkrem anbefales for å forhindre hudkreft, men bør man være skeptisk til innholdet i kremene? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en nytte- og risikovurdering av solkrembruk i Norge, som betyr at de har analysert om det utgjør en risiko med jevnlig solkrembruk.

Risikovurderingen er basert på vitenskapelig dokumentasjon som er plukket ut etter det de kaller en systematisk kvalitetsvurdering.

Bakgrunnen for risikovurderingen er at Norge har høy forekomst og dødelighet av hudkreft. Bruk av solkrem er én måte å beskytte seg på. Samtidig påpeker de at det pågår en diskusjon om enkelte stoffer som finnes i solkrem kan gi helseskade.

Akkurat nå i påska kan det være gode grunner til å være bevisst på det å beskytte huden mot UV-strålene til sola:

– I områder i Sør-Norge med snø kan UV-strålingen denne påsken komme opp mot det nivået vi normalt har midt på sommeren. Også i Midt-Norge og Nord-Norge vil UV-strålingen bli så høy at det er nødvendig å beskytte huden, spesielt der det er snø, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) til NTB.

På deres nettsider kan du finne ut hvor sterk påskesola er fra dag til dag.

- Gunstig for befolkningen

VKMs hovedkonklusjon i sin vurdering er at bruk av solkrem beskytter mot visse hudkreftformer og er gunstig for den generelle norske befolkningen.

De skriver videre at dokumentasjonen ikke var tilstrekkelig, verken i mengde eller kvalitet, til å vurdere om det er risiko for skadelige helseeffekter av solkrembruk, som hudallergier og -irritasjon, redusert dannelse av D-vitamin, og eventuelle hormonforstyrrelser som følge av ingredienser i kosmetikk.

I tillegg har VKM vurdert om seks UV-filtre som er blant de mest brukte i solkremer som selges i Norge, utgjør noen helserisiko.

- Vi konkluderte med at risikoen knyttet til bruk av disse UV-filtrene er ubetydelig, siden den daglige bruken av UV-filtrene er flere ganger lavere enn mengdene som kan forårsake skadelig helseeffekt, sier faglig leder Ellen Bruzell i en pressemelding.

Vil du gjerne velge en solkrem som regnes som trygg med tanke på ingredienser, bør du ta en kikk på danske Tænks solkremtest fra 2021, der de rangerer solkremene etter innholdet av kjemikalier i hvert produkt.

Følg solrådene

Kreftforeningen gir følgende råd for å begrense risikoen for hudkreft som følge av soling:

1. Begrens tiden i sterk sol

Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen.

2. Oppsøk skygge

Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense, også i skyggen.

3. Bruk klær og skygge som beskyttelse

Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, og bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.

4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere

Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.

5. Ikke bruk solarium

Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.