Kan solkrem være farlig?

Har vurdert helserisiko knyttet til solkrembruk

Vitenskapskomiteen for mat og miljø har vurdert om solkrembruk og UV-filter i solkrem kan utgjøre en helserisiko.

SOLKREM: Solkrem anbefales for å forhindre hudkreft, men bør man være skeptisk til innholdet i kremene? Foto: NTB
SOLKREM: Solkrem anbefales for å forhindre hudkreft, men bør man være skeptisk til innholdet i kremene? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en nytte- og risikovurdering av solkrembruk i Norge, som betyr at de har analysert om det utgjør en risiko med jevnlig solkrembruk.

Risikovurderingen er basert på vitenskapelig dokumentasjon som er plukket ut etter det de kaller en systematisk kvalitetsvurdering.

Bakgrunnen for risikovurderingen er at Norge har høy forekomst og dødelighet av hudkreft. Bruk av solkrem er én måte å beskytte seg på. Samtidig påpeker de at det pågår en diskusjon om enkelte stoffer som finnes i solkrem kan gi helseskade.

Akkurat nå i påska kan det være gode grunner til å være bevisst på det å beskytte huden mot UV-strålene til sola:

– I områder i Sør-Norge med snø kan UV-strålingen denne påsken komme opp mot det nivået vi normalt har midt på sommeren. Også i Midt-Norge og Nord-Norge vil UV-strålingen bli så høy at det er nødvendig å beskytte huden, spesielt der det er snø, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.