Vond rygg og nakke

Har du vondter i nakke og rygg? Bh-en din kan bidra til smertene

Bh-en din kan hemme muskulaturen i skuldre, rygg og nakke.

FEIL STØRRELSE: Det er svært vanlig at kvinner går rundt med feil størrelse på bh-en. Feil bh-størrelse bidrar til muskelplager i rygg og nakke. Foto: Shutterstock NTB
FEIL STØRRELSE: Det er svært vanlig at kvinner går rundt med feil størrelse på bh-en. Feil bh-størrelse bidrar til muskelplager i rygg og nakke. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du smerter i rygg og skuldre? Og er du kvinne? Da kan det hende at du bruker feil bh og at denne er med på å bidra til plagene dine.

- Har du rygg eller skulderplager vil jeg anbefale å gå bort fra å bruke spile-bh og teste om det vil føles annerledes eller bedre å gå uten. Sjekk også at du bruker riktig bh-størrelse. Det er viktig, sier kiropraktor Christian Haagensen til Vi.no.

Haagensen har skrevet masteroppgave om hvordan bh-bruk påvirker bevegelse og styrke i muskulaturen i skuldre, rygg og nakke. Han fant ut at bruk av spile-bh og bh med feil størrelse påvirket styrke i muskulaturen og den stabiliserende muskulaturen i nakke og skuldre.

Haagensen så en tydelig forskjell på styrke og bevegelighet i skuldre og i musklene mellom skulderbladene hos kvinnene når de hadde bh på og når bh-en var åpnet slik at den avlastet muskulaturen.

- Bruk av bh kan absolutt være med på å bidra til nakkeplager. Det er sannsynlig at det er en sammenheng mellom bruk av spile-bh, riktig bh-størrelse og kraft i skulder, sier Haagensen.

- Men hvorfor er det sånn at nettopp spile-bh har denne effekten?

- Hypotesen er at spilen går inn i musklene som ligger langs ribbeinet på siden under armen. Det er en muskel der som er ekstremt viktig for stabilisering av rygg, nakke og skulder. Spile-bh skrur av muskulaturen, forklarer han.

Halvparten brukte feil bh-størrelse

Ifølge Haagensen sliter kvinner mer enn menn med nakkeplager. Og problemene starter i puberteten.

- Vi kan jo filosofere rundt hvorfor det er sånn. Det kan jo være fordi kvinner utvikler bryst i puberteten, det kan være hormonelle endringer, sier Haagensen.

Ifølge Haagensen finnes det også en annen studie som viser at kvinner med større bryst hadde dårligere bevegelse i skuldre og mer smerter i overgangen mellom rygg og nakke.

- Sannsynligvis er tyngden av bryster med på å skape smerter, men en god støtte og en riktig støtte har også påvirkning.

En grunn til at mange kvinner sliter med rygg og nakkeplager kan også være at svært mange av oss bruker feil bh-størrelse.

Ulrika Hägerstrand (50) gikk i mange år med en enrom cyste i magen, uten å få hjelp. Vis mer

Av de rundt 50 kvinnene som deltok i Haagensens studie hadde rundt halvparten feil størrelse på bh-en.

- Halvparten hadde feil størrelse. Det samsvarer også med andre studier som har sett på det samme, sier Haagensen.

Sjekk om du faktisk bruker riktig bh-størrelse, er Haagensens råd.

- Gå til noen som kan det og få hjelp.

Et kvinneproblem

Her kommer enda flere grunner til å bruke riktig bh for å lette belastningen på ryggen. For brystene i seg selv er en enda større belastning på rygg og nakke enn du kanskje tror:

- Det er beregnet at en kilo bryst tilsvarer 10 kg vekt på ryggen. To kilo bryst tilsvarer en belastning på 20 kilo på ryggen. Det er derfor støttemuskulaturen er veldig viktig. Blir vi svakere i støttemuskulaturen får vi en mer fremoverlent holdning og da blir belastning på rygg og nakke enda større, sier Haagensen.

Og går du med hodet 2,5 cm foroverlent dobler du vekten på nakken.

- En god støtte for brystene er med på å lindre plager, sier kiropraktoren.

Andre stropper

Ifølge Haagensen er det også viktig å bruke forskjellige typer bh-er til ulike aktiviteter. Spesielt under aktivitet anbefaler han bruk av sports-bh under trening.

- Det er tidligere blitt vist at spile-bh skaper enda flere plager under aktivitet. Det har også vært flere studier når det gjelder stropper som viser at bevegelsesmønsteret i skuldre, rygg og nakke er sunnere med kryssede stropper enn med stropper som går rett over skulderen. Disse stroppene følger linjene i kroppen slik kroppen har lyst til å bevege seg, sier Haagensen.

Stropper som går rett over skulderen belaster denne muskulaturen og kan føre til hodepine.

70-80 prosent bruker feil bh-størrelse

Ifølge Beate Higley, administrerende direktør i undertøyskjeden Change i Norge, bruker mellom 70 til 80 prosent feil bh-størrelse.

- Nesten alle som ikke har fått en profesjonell tilpasning før har valgt feil. Bh er et funksjonsplagg. Det er først når bh-en er tilpasset i riktig størrelse og har en riktig fasong og modell at en vil få glede av plagget, sier hun til Vi.no.

Er ikke bh-en tilpasset vil den, ifølge Higley, sitte feil på kroppen, være ubehagelig og være til lite nytte.

- Du kan til og med måtte kompensere med å løfte skuldrene eller spenne deg hvis bh-stroppen konstant sklir ned eller at bh-beltet siger oppover ryggen, sier hun.

I og med at kroppen forandrer seg hele livet anbefaler Higley kvinner å ta mål en gang i året for å være sikker på at du bruker riktig bh-størrelse. Dette gjelder kvinner i alle aldre. Higley anbefaler kvinner å å oppsøke en faghandel for å få hjelp til å finne riktig størrelse.

- Undertøy er et fag. Er du ikke opplært selv er sannsynligheten stor for at du velger feil størrelse eller feil bh-fasong, sier Higley.

For fasongen på selve bh-en har også noe å si for om den fungerer perfekt på din kropp. Bh-er fra ulike merker kan være forskjellige selv om de har samme størrelse.

- Bh-ene har ulike konstruksjoner så det vil påvirke. En spile er ikke en spile. De kommer også i ulike fasonger og kvaliteter, sier Higley.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.