Hodepine og migrene

Håper blodtrykksmedisin skal hjelpe mange med hodepineplager

Erfaringer viser at en mye brukt blodtrykksmedisin kan forebygge migreneanfall. Nå testes det ut i stor skala for at behandlingen skal bli tilgjengelig for flere. - Vi håper det vil bli tilgjengelig som førstevalg som forebyggende migrenebehandling i Norge.

HODEPINE: Lise Rystad Øie (til venstre) er overlege ved nevrologisk avdeling ved St Olavs hospital og har hovedansvar for studien om blodtrykksmedisin og migrene. Målet er at behandlingen skal bli tilgjengelig for flere, og på blå resept. Foto: Kim L´Orange Sørensen (NTNU)
HODEPINE: Lise Rystad Øie (til venstre) er overlege ved nevrologisk avdeling ved St Olavs hospital og har hovedansvar for studien om blodtrykksmedisin og migrene. Målet er at behandlingen skal bli tilgjengelig for flere, og på blå resept. Foto: Kim L´Orange Sørensen (NTNU) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Migrene kan trygt kalles en folkesykdom, da over en halv million nordmenn sliter med denne hodepinen. Sykdommen er ikke synlig - og mange lider i stillhet, sier Lise Rystad Øie overlege ved nevrologisk avdeling ved St Olavs hospital.

Sammen med en forskningsgruppe ved det nye nasjonale senteret for hodepineforskning i Trondheim, jobber hun nå med en studie som de håper på sikt skal kunne hjelpe mange flere.

De ser på effekten av å bruke den mye brukte blodtrykksmedisinen kandesartan som forebyggende medisin mot migrene.

- Etter endt studie håper vi at kandesartan vil bli tilgjengelig som førstevalg som forebyggende migrenebehandling i Norge, sier Øie.

Her kan du lese mer om råd og forebyggende behandlinger av migrene: Mange har aldri fått diagnosen og får ikke hjelp.

- Har god forebyggende effekt

- Vår erfaring er at kandesartan har god forebyggende effekt ved migrene. Det finnes flere studier som støtter dette, men de er dessverre små og ikke designet til å se på migrene spesifikt. Det mangler altså god nok dokumentasjon som viser hvor effektivt kandesartan kan forebygge anfall ved hyppig migrene. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Øie til Vi.no, og fortsetter:

- Vi vil at kandesartan skal bli tilgjengelig for flere, både i Norge og rundt om i verden, og at kostnadene blir dekket på såkalt «blå resept».

Forebyggende behandling er anbefalt dersom man har i snitt tre migreneanfall eller mer i måneden.

- Det vil si at veldig mange vil få mulighet til å bruke kandesartan dersom den blir godkjent! sier Øie.

- Stor kostnad for samfunnet

Migrene er en type hodepine som rammer både kvinner og menn, unge og eldre. Den kan komme i anfall av ulik varighet, fra et par timer og opptil tre dager eller daglig for de som er rammet av kronisk migrene.

- Den rammer ofte unge mennesker i yrkesaktiv alder, og kan bidra til redusert livskvalitet for de som er rammet, men også en stor kostnad for samfunnet, sier Øie.

I tillegg til forskningen ved hodepinesenteret jobber hun også med direkte pasientbehandling.

- Noen opplever å ikke ha blitt tatt på alvor og mange kommer for seint i gang med rett behandling, sier Øie.

Man skiller mellom anfallsbehandling og forebyggende behandling - som blodtrykksmedisinen Kandesartan er et eksempel på.

Forebyggende medisiner tas hver dag, også på hodepinefrie dager, for å forhindre at anfallene skal komme.

STOR STUDIE: Studien med blodtrykksmedisinen kandesartan kalles CandMig-studien. Den startet i 2021 og vil fortsette til 2024 eller til de har oppnådd det antallet pasienter de må ha, som er 450. Per i dag er det 150 som har deltatt. Nedenfor kan du se hvordan du kan delta, om det er aktuelt for deg. Foto: Kim L´Orange Sørensen (NTNU)
STOR STUDIE: Studien med blodtrykksmedisinen kandesartan kalles CandMig-studien. Den startet i 2021 og vil fortsette til 2024 eller til de har oppnådd det antallet pasienter de må ha, som er 450. Per i dag er det 150 som har deltatt. Nedenfor kan du se hvordan du kan delta, om det er aktuelt for deg. Foto: Kim L´Orange Sørensen (NTNU) Vis mer

Om blodtrykksmedisin og migrene

Kandesartan er en blodtrykksmedisin som brukes av millioner av mennesker rundt om i verden for behandling av høyt blodtrykk.

- Den har vært brukt i mange år slik at man har god kjennskap til medisinen. Basert på tilbakemeldinger fra de som bruker medisinen har man funnet ut at medisinen også har en gunstig effekt på migrene, sier Øie.

Mange leger behandler i dag migrene med kandesartan, men pga manglende dokumentasjon må pasienter dekke kostnadene selv.

Studien foregår ved ni sykehus i Norge og 1 i Estland.

- Vi håper at en såpass stor og grundig studie vil gi oss et endelig svar på om og hvor effektivt kandesartan kan forebygge migrene, sier Øie.

En stor studie er nødvendig blant annet for at medisinen skal komme inn under blå resept-ordningen, ifølge St. Olavs informasjon om studien.

Og dette med foreskriving på blå resept er viktig:

Leger kan som hovedregel kun skrive ut medisiner på blå resept dersom effekten for den aktuelle diagnosen er vitenskapelig dokumentert. Med andre ord: Det må foreligge «medisinske bevis» på at legemiddelet gir ønsket effekt på den spesifikke diagnosen.

En studie som ser på effekten av kandesartan mot migrene er ikke bare av interesse for leger i Norge.

– Vi har fått forespørsler fra hodepineinteresserte leger fra hele verden om å gjennomføre studien. Dersom vi finner effekt av medisinen vil dette påvirke retningslinjer for forebyggende behandling i hele verden.

Her kan du delta

Studien pågår nå og er åpen for flere deltakere fram til 2024. Den foregår ved ni sykehus i Norge (Tromsø, Bodø, Trondheim, Molde, Bergen, Kristiansand, Rikshospitalet, Ullevål og Ahus) og varer totalt 21 uker.

Øie forteller at de søker deltakere som er mye plaget av sin migrene, men hvor migrenen enda ikke er blitt kronisk - som vil si at de har færre enn 15 dager per måned med hodepine.

- De aller fleste i denne gruppen er yrkesaktive, de er vant til å stå på, både på jobb og hjemme. Det er ikke uvanlig at de bruker mye av sin fritid; helger, fridager og ferier, liggende i senga med migreneanfall, sier Øie.

De som deltar vil motta studiemedisin i 12 uker og må føre hodepinedagbok under hele studien. Det er en dobbeltblindet studie, det vil si at verken lege eller deltager vet om studiemedisinen inneholder kandesartan eller narremedisin.

- Studiedeltakerne vil bli undersøkt av en nevrolog tre ganger i løpet av studien, og etter at studien er slutt vil de få en vurdering av hvilken behandling som er best for sin hodepine, sier Øie.

Hun understreker at det er viktig at de med migrene får stilt rett diagnose, at de får tilstrekkelig med informasjon om tilstanden og at man kommer i gang med behandling tidlig nok.

- Vi får gode tilbakemeldinger av de som deltar i studien. For mange er dette første skritt i retning av å ta migrenen sin på alvor, sier Øie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.