Kan demens kureres?

Håp om kur mot demens

Demens nærmer seg kreft på dødsstatistikken. Men for noen rammede kan det allerede eksistere et håp om helbredelse.

ER YNGRE LEGER FLINKERE? Er yngre leger flinkere til å behandle demens? Foto: Ocskay Bence/Shutterstock/NTB scanpix.
ER YNGRE LEGER FLINKERE? Er yngre leger flinkere til å behandle demens? Foto: Ocskay Bence/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Aldersutviklingen i Norge tyder på at antall nordmenn med demens vil mer enn dobles innen 2050. På verdensbasis har det vært beregnet at forekomsten vil tre- til firedobles.

Dette er ikke helsevesenet klare for.

Demens har økt kraftig som dødsårsak i Norge, med mer enn en tredobling på 20 år. Noe av grunnen til økningen er at flere leger fører det opp som dødsårsak.

De fleste dør etter fylte 70 år, og i denne aldersgruppen var det i 2016 til sammen 3301 som døde av demens, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Les også: Nei, du får ikke nødvendigvis demens selv om slektninger har det

- Økningen kommer til å bli voldsom

Denne forventede økningen vil kreve masse ekstra ressurser til sykehjem. Samtidig blir befolkningen stadig eldre, og vi vil derfor ha mindre arbeidskraft, forteller demensforsker Geir Selbæk ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse. Han mener demens vil bli omsorgssektorens største utfordring i årene fremover.

– Vi må finne ut hvordan vi forebygger best, og kanskje etter hvert hvordan vi kurerer, sier Selbæk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.