Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Spørsmål: Min mann på 71 sliter med manglende sexlyst, og han sier at det er helt normalt med tanke på alderen, og fordi han har mistet testosteron. Han sier at han ikke vil ta tilskudd av testosteron fordi han har lest at det kan øke faren for prostatakreft. Men er dette dokumentert?
Jeg kjenner til en annen mann på hans alder som har fått resept på testosteron-gel som han smører på huden – og det har gjort at han både har fått mer energi generelt og mer sexlyst. Det er jo trist om sexlivet skal være helt slutt fordi man har passert 70?
Min mann er frisk ellers, har ingen sykdommer, har normalt blodtrykk og er fysisk aktiv.
Hilsen Vera (66)

– Det beste potensmiddelet
Vi PlussSvar: Det kan høres ut som om din mann har uvilje mot å prøve testosteron av en eller annen grunn, og denne bør avklares først. Dersom det er vanskelig for ham å snakke med deg om dette, kan du oppmuntre ham til å snakke med fastlegen. Dersom legen er en mann, og han føler seg trygg til å ta opp dette temaet, vil det være lettere for ham å snakke om det.
Hos noen er dette et svært følsomt tema og det kan oppleves ydmykende og skamfullt at man ikke «duger» lenger. Eller kan det være at han bare er redd for mulige bivirkninger?
Fastlegen kan ta en blodprøve for å måle om han har testosteronmangel. Dersom han har mangel, og i tillegg oppfyller de kliniske kravene til å få behandling, så vil legen i samråd med din mann starte opp behandling.

Inger (90) fikk ny kjæreste som 70-åring: – Hadde ikke trodd jeg skulle ha sex igjen
Fastlegen bør også ta andre blodprøver for å måle B12, PSA, kolesterol, stoffskifteverdier, lever- og nyreverdier, samt måle blodtrykk og ta EKG før oppstart med testosteron, fordi det noen ganger kan være andre eller medvirkende årsaker til tap av sexlyst.
Det er nok en myte at testosteron fører til prostatakreft, men man kan likevel få andre bivirkninger som er viktige å forebygge med regelmessige legekontroller. Derfor må han gjøre avtale med fastlegen om regelmessige kontroller med blodprøver to–tre ganger i året. Dette er viktig fordi man har begrenset erfaring med behandling av menn over 65 år, men også fordi bivirkninger kan komme med langvarig bruk og økende alder.
Hilsen Rolf Luneng

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.