Tvang i eldreomsorgen

Halvparten av tvangsbruken ved sykehjem i Oslo er ulovlig

Tvangsbruken ved sykehjem i Oslo har gått ned, viser en ny rapport. Men over halvparten av pasientene som utsettes for tvang, mangler vedtak om det.

TVUNGEN HELSEHJELP: Tvangsbruken ved sykehjem i Oslo har gått vesentlig ned siden 2000, viser en ny rapport. Men halvparten av tvangsbruken som utføres mangler vedtak og er derfor ulovlig. Foto: NTB
TVUNGEN HELSEHJELP: Tvangsbruken ved sykehjem i Oslo har gått vesentlig ned siden 2000, viser en ny rapport. Men halvparten av tvangsbruken som utføres mangler vedtak og er derfor ulovlig. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å gjøre tiltak overfor en pasient på sykehjem med tvang - uansett hvor nødvendig tiltaket er - krever vedtak for at det skal være lovlig etter pasient- og brukerrettighetsloven.

Men en ny rapport viser at halvparten av pasientene som utsettes for tvang, mangler vedtak, skriver Nasjonalt senter for aldring og helse på sine nettsider.

Rapporten er utarbeidet for Oslo kommune av Aldring og helse i samarbeid med Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

Tidkrevende vedtaksprosess

Øyvind Kirkevold, assisterende forskningssjef i Aldring og helse, er en av forskerne bak rapporten.

Han sier at årsaken til manglende vedtak er sammensatt, men at intervjuer med personalet viser at de mener vedtaksprosessen er tidkrevende og at de stadig blir bedt om nye opplysninger.

- Det medfører at de ofte får vedtaket i retur fra Statsforvalteren med beskjed om å utdype ting, sier Kirkevold til Aldring og helse.

En annen viktig grunn til at det ikke fattes vedtak om tvang, er at forsøk på å motivere pasienten til å samarbeide gradvis går over til å bli tvangsbruk.

Mest tvang ved stell og pleie

Mesteparten av den ulovlige tvangsbruken blir gjennomført i forbindelse med stell og pleie, viser rapporten. Eksempler kan være at pasienten ikke vil skifte bleie, eller nekter å spise. På skjermet avdeling kan tvang også handle om låste dører på dagtid.

Sammenlignet med en lignende rapport fra 2000, er bruken av tvang gått vesentlig ned. Tvangsbruken er også mindre enn hva forskerne forventet.

Det er ikke nødvendigvis bare positivt, mener Kirkevold.

– Det betyr at motstanden mot helsehjelp ender opp med at pasienten ikke får den hjelpen personalet mener er nødvendig, sier han til Aldring og helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.