Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
– De dagene jeg har det ekstra vondt, pynter jeg meg mer enn vanlig. Når jeg har pyntet meg, synes det ikke at jeg har det vondt. Vi er så fokusert på hvor syke vi er og hvor dårlig vi har det. Jeg tror vi må stramme oss opp litt mer. Jeg tror noen synes det er all right å se litt dårlige ut, for da er det synd på oss. Det synes jeg ikke er innafor, understreker Persson, som i 40 år drev Zig-Zag, en av Oslos store moteforretninger.
For henne har det alltid vært viktig å pynte seg med fine klær og sminke seg litt hver dag. Hun pynter seg for seg selv, for mannen sin hjemme, for å gå ut med søpla eller for dem som skulle finne på å dukke opp på døra. Å pynte seg handler også om å ha det bedre med smerter som følger en aldrende kropp, mener hun.

Derfor velger damer yngre menn
Vi Pluss– Hyggelig å høre at jeg er flott
Persson beskriver seg som en person som vil synes.
– Går jeg nedover gata uten at noen ser på meg, tenker jeg at jeg har kledd meg feil. Jeg bruker mest tights, hæler med litt høyde og topper fordi det ser best ut på meg.
– Blir du lagt merke til når du går nedover gata?
– Ja, det blir jeg og jeg liker det heldigvis. Jeg får litt guts når jeg får komplimenter. Det er hyggelig å høre at jeg er flott og rålekker når jeg ikke føler det selv. Jeg er aldri fornøyd når jeg går hjemmefra. Da er det ekstra hyggelig å høre det motsatte. Vips, så er ikke de vonde smertene så tydelige lenger.
Ifølge Persson handler det å pynte seg om mer enn å være forfengelig. For 81-åringen handler det om å være oppdatert i livet og møte verden på en god måte. Hun mener vi trenger å pynte oss mer når vi blir eldre.

Du gjetter aldri hva hobbyen hennes er!
– Vi trenger det når kroppen ikke lenger er som før. Det går ikke an å si: «Jeg er blitt så rynkete at jeg ikke gidder pynte meg». Det handler ikke om å være kjempepen, men om å se ordentlig ut. Alle må kle seg i det som føles best for dem.
Gir gode og viktige følelser
- En fantastisk strategi!
Det utbryter psykolog Peder Kjøs når han får høre om Reiduns filosofi. Han mener det å holde på hverdagens rutiner og stelle seg hver dag, har betydning for hvordan vi har det. Ikke minst gjelder dette når vi kommer litt opp i åra: Når vi tar vare på oss selv påvirker det vårt sosiale liv positivt. Vi føler oss bedre når vi møter andre.
– Det er en måte å holde seg gående på. Slipper vi taket på vanlige rutiner, forfaller vi ganske fort og blir likegyldige, sier Kjøs.
– Du viser at du holder deg relevant og at du er interessert. Når du pynter deg er du et menneske du bryr deg om. Når du får respons og er involvert med folk, blir det også lettere å bære smerte og ubehag.
Selv om vi skal være hjemme har det fortsatt en verdi å pynte seg for seg selv, ifølge psykologen.

- Vanlig, underdiagnostisert og bagatellisert
– Vi har hele tida med oss et forestilt publikum. Når vi er presentable, gir det oss gode følelser.
Strammer opp mannen
Reidun Persson og ektemannen koser seg med pensjonistlivet. Det første de gjør når de står opp, er å gjøre unna daglige gjøremål før de dekker på til en fin og god frokost for to i 12-tida.
– Vi er over 60 og går hjemme. Det er fort gjort å slappe av og ikke ta ansvar for hvordan man ser ut. Vi skylder oss selv og våre menn det. Det er ikke nødvendigvis sånn at du må se forferdelig ut selv om du er gift og opp i åra. Jeg strammer også opp mannen min, påpeker hun.
– Jeg har det også pent rundt meg. Det er viktig å rydde og stelle hjemme. Jeg har fått det sånn jeg vil og jeg koser meg.
Reidun og mannen synes det er gøy å være med på ting som skjer. De går ut og koser seg, og mener det er viktig å ha noe å brenne for.
Har mye ressurser
Persson synes imidlertid at samfunnet kunne vist mer respekt for den aldrende generasjonen.

20 minutter med dette reduserer risikoen for tidlig død
– Når du er over 60 føler jeg du blir gitt opp litt av helsevesenet. Det er litt sånn «hun begynner å bli gammel. Da gidder vi ikke å investere i og tenke på henne, gi henne heller litt piller». Men i dag kan vil leve til vi er over 100 år, sier hun.
Selv sto hun i jobb til hun var 76.
– Vi blir fort sett på som noen det ikke går an å regne med, men vi har mye ressurser og kompetanse som ikke blir brukt. Det er mange voksne som kan stå lenger i jobb, men vi vrakes til fordel for yngre uten erfaring. Vi burde ikke hatt den diskrimineringen, sier hun og understreker:
– Men eldre som søker jobber må sørge for å holde seg oppdatert.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.