Blodgiver

Gunn (55) og Lene (32) er blodgivere: - Jeg har selv opplevd at blodoverføring kan bety forskjellen mellom liv og død

Elleve poser blod reddet livet til Lene (32) etter at datteren Mari ble født for seks år siden. Den dramatiske opplevelsen fikk Lene og mamma Gunn (55) til å gi blod fire ganger i året.

BLE BLODGIVERE SAMMEN: Etter at blodoverføringer reddet Lenes liv, bestemte både datteren Lene og mammaen Gunn seg for å bli blodgivere. Foto: Privat
BLE BLODGIVERE SAMMEN: Etter at blodoverføringer reddet Lenes liv, bestemte både datteren Lene og mammaen Gunn seg for å bli blodgivere. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Lene Riis og mamma Gunn Nordheim Riis er takknemlige for at blodbanken finnes. Ingen av dem hadde tenkt tanken på å bli blodgivere, før de selv opplevde hvor viktig blod kan være. Da Lene ble frisk, oppsøkte de blodbanken på Skien sykehus sammen, og gikk gjennom de nødvendige undersøkelsene for å kunne gi blod. Hver fjerde måned kjørte Gunn fra Kviteseid til Bø, der Lene bor.

– Hadde vi visst hvor ofte blod fra blodbanken redder liv, hadde vi begynt å gi for lenge siden, sier Lene da Vi.no snakker med mor og datter på FaceTime.

– Men ingen av oss var klar over hvor stort behovet er. Ikke bare ved ulykker, men også ved fødsler og sykdom. Nå vet vi at blod er ferskvare, og at legene er helt avhengige av at det finnes blod i banken, slik at alle som trenger det, kan få riktig type blod, legger Gunn til.

Alt var normalt

Svangerskapet med Mari var ukomplisert, og fødselen gikk fort og greit. Ingen tegn på at noe var unormalt da Mari kom til verden 23. juli 2016. Men det tok ikke lange tiden før Lene ble kjørt inn på operasjonssalen, mens Maris pappa satt igjen på føden med den lille datteren. Lene hadde fått en voldsom blødning, og mistet omtrent to liter blod på kort tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.